Syödyn ruoan ravintosisältöä voidaan parantaa kiinnittämällä huomiota proteiinin lähteisiin. Jokaisella aterialla, välipalat mukaan lukien, on hyvä olla proteiininlähde eli maitovalmisteita, kalaa, siipikarjaa, lihaa, kasviproteiinin lähdettä tai pähkinöitä tai siemeniä. Mikäli maitovalmisteet on korvattu kasviperäisillä tuotteilla, on huomioitava, että vain soijatuotteissa proteiinin määrä ja laatu vastaa maitovalmisteiden proteiinin määrää ja laatua. Tällöin on kiinnitettävä erityistä huomiota riittävään proteiinin saantiin ja riittävän laadukkaisiin proteiinin lähteisiin.

Syödyn ruoan energiasisältöä parannetaan kasviöljyillä, pullomargariineilla, sydänmerkkikriteerit täyttävillä leipärasvoilla ja majoneesilla. Ne tuovat ruokavalioon runsaasti energiaa sisältävää rasvaa. Ruoan rasvan määrää ei tule lisätä käyttämällä rasvaisia maitovalmisteita, voita tai voipohjaisia leipärasvoja tai rasvaisia juustoja, sillä niiden rasva on pääosin kovaa rasvaa, mikä vaikuttaa epäedullisesti elimistön tulehdustilaan. Sairaudessa ja vajaaravitsemuksessa on lähes poikkeuksetta kyse myös elimistön tulehdustilasta, mitä ei pidä pahentaa lisäämällä kovan rasvan määrää ruokavaliossa. Pehmeä rasva sen sijaan rauhoittaa tulehdustilaa ja edesauttaa osaltaan toipumista.

Yöpaaston pituus

Yöpaaston pituuden on tärkeää olla riittävän lyhyt. Kansainvälisten suositusten mukaisesti sen tulee olla 70 vuotta täyttäneillä korkeintaan 10 tuntia ja nuoremmilla korkeintaan 11 tuntia. Käytännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että iltapala tulee nauttia riittävän myöhään. Jos iltapalan syö liian aikaisin, tulisi ennen nukkumaan menoa nauttia jotakin proteiinipitoista syötävää tai juotavaa, esimerkiksi jogurttia, viiliä tai leipää juustolla tai leikkeleellä. Riittävän lyhyt yöpaasto turvaa riittävän ravinnon saannin ohella etenkin lihasmassan säilymistä.

Ruokien ravintosisällön täydentäminen apteekin valmisteilla

Ruokien ravintosisältöä voidaan täydentää myös apteekista saatavilla jauhemaisilla valmisteilla, jotka sekoitetaan ruokaan. Saatavana on hiilihydraattijauheita, proteiinijauheita sekä monipuolisesti ravintoaineita sisältäviä jauheita. Ravitsemusterapeutti tai kliinisten ravintovalmisteiden käyttöön perehtynyt hoitaja auttaa sopivan valmisteen valinnassa ja antaa ohjauksen niiden käyttöön.

Apteekeissa myytävät kliiniset täydennysravintovalmisteet ovat erinomainen keino tehostaa ravinnon saantia. Ne on hyvä nauttia joko aterian päätteeksi tai välipaloina, jotta ne eivät pienennä aterialla syödyn ruoan määrää. Suurin osa kokee valmisteet miellyttävimpinä viilennettyinä. Valmisteita voi käyttää myös aterioiden korvaajina silloin, kun ruoka ei maistu juuri lainkaan.

Valmisteet ovat pääosin juotavia. Myös muutama vanukasmainen valmiste on markkinoilla. Valmisteissa on energiaa 250–480 kcal/purkki ja proteiinia 8–29 grammaa/purkki. 400 kcal sisältävä valmiste, jossa on proteiineja noin 20 grammaa, vastaa keksikokoista naisen pääateriaa. Kaikki valmisteet eivät ole ravitsemuksellisesti täysipainoisia. Mikäli ruokamäärät ovat hyvin pieniä, ravitsemusterapeutti antaa ohjeet oikean valmisteen valintaan, jotta riittävän monipuolinen ravinnonsaanti saadaan turvattua.

Suurin osa valmisteista sisältää energiaa 6–8 leipäviipaleen verran, joten on usein tarpeen nauttia valmiste useammassa erässä liiallisen kylläisyyden tunteen hillitsemiseksi. Liiallinen kylläisyyden tunne johtaa pahimmillaan saadun ravinnon määrän pienemineen, kun seuraavat ateriat jäävät aiottua pienemmiksi tai kokonaan syömättä.

Mikäli kliiniset täydennysravintovalmisteet eivät maistu, voi niitä tarjota esimerkiksi marja- ja hedelmäpirtelöiden muodossa sekoittamalla niitä marjojen tai hedelmien sekä jogurtin, piimän tai jäätelön kanssa. Tähän tarkoitukseen sopivat parhaiten pirtelömäiset valmisteet, joita on suurin osa kliinisistä täydennysravintojuomista. Kirkkaita mehumaisia valmisteita voi sekoittaa esimerkiksi kivennäisveden kanssa, jolloin niiden suutuntuma muuttuu. Myös imeskely jääpaloiksi jäädytettynä voi auttaa maistumishaasteissa.