Ruokailu matkan aikana

Matkailijan terveysopas
26.5.2016
Leena Mattila ja Eeva Salo

Artikkeli päivitetty kokonaisuudessaan 26.5.2016

Yleensä matkaripulin saa saastuneesta ruoasta tai juomasta. Vaaraa voi vähentää valitsemalla ruoat ja juomat huolellisesti, välttämällä määrätietoisesti tiettyjä ruokalajeja ja huolehtimalla käsihygieniasta. Matkaripulin riski näyttää olevan enemmän riippuvainen kohteen hygieniatasosta kuin matkailijan käytöksestä. Mikäli matkailija valmistaa itse omat ruokansa, voi vaaraa vielä vähentää keittämällä ruoat kunnolla ja keittämällä kylmiin juomiin käytettävä vesi. Ripulioireisen ei pidä käsitellä toisille tarkoitettua ruokaa.

Matkailijoiden, jotka käyttävät mahanesteen happamuutta vähentäviä lääkkeitä (antasidit, H2-salpaajat tai protonipumpun estäjät), tulee noudattaa erityistä varovaisuutta veden ja ruoan suhteen. Sama koskee immuunipuutteisia, kroonista suolistosairautta (esimerkiksi haavainen paksusuolitulehdus eli colitis ulcerosa) sairastavia sekä niitä, joilla on mahaleikkauksen seurauksena hapoton maha. Heillä on muita suurempi taipumus saada suolistoinfektio.

Tehokkain tapa estää mikrobien siirtyminen ympäristöstä ruokaan on käsien pesu saippualla ja/tai käsien puhdistus alkoholipitoisella desinfiointiaineella ennen ruoan käsittelyyn ryhtymistä, ennen ruokailua, aina WC:ssä käynnin jälkeen sekä raakojen kasvisten, juuresten ja raa'an lihan käsittelyn jälkeen. Käsien pesu tai desinfektio käsihuuhteella ennen ruokailua ei kuitenkaan ole yhtä tehokas keino kuin turvallisten ruokien valinta.

Mikäli matkailija haluaa merkittävästi pienentää ripulin vaaraa esimerkiksi loma- tai työmatkalla trooppisissa maissa, on hänen kieltäydyttävä monista herkuista ja valittava myös juomansa tarkkaan. Tämä on useimmille ylivoimaista ainakin yli viikon kestävällä matkalla. Seuraavat ohjeet tuleekin tulkita niin, että matkailija voi muunnella niiden noudattamista matkakohteen ja mahdollisesta ripulista aiheutuvan haitan mukaan.

Salmonellavaaran vuoksi on turvallisempaa olla syömättä pehmeäksi keitettyjä kananmunia sekä munakasta ja munakokkelia. Myös majoneesia kannattaa välttää, koska sen ja muiden raakaa munaa sisältävien ruokien tiedetään monissa maissa levittävän salmonellaa. Kotona tehtyjä säilykkeitä on turvallisempi olla syömättä, koska niistä voi puutteellisen säilömistekniikan vuoksi saada Clostridium botulinum- tai Brucella-tartunnan. Nämä bakteerit voivat aiheuttaa vakavan yleisoireisen ruokamyrkytyksen. Mikrobien lisäksi myös eräiden levälajien tuottamat toksiinit voivat kerääntyä joihinkin simpukoihin ja kaloihin ja aiheuttaa vakaviakin myrkytystiloja.

Seuraavia ruokalajeja kannattaa välttää ellei ruoan hyvästä hygieenisestä tasosta ei ole varmuutta

Sairastumisvaaran kannalta turvallisia ruokalajeja ovat