Meningokokkitaudit

Matkailijan terveysopas
18.8.2016
Hanna Nohynek

Tavallinen turisti ei yleensä tarvitse meningokokkirokotusta. Rokotusta saatetaan vaatia vaihto-oppilailta kouluun pääsyn edellytyksenä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Saudi-Arabia vaatii pyhiinvaeltajilta todistuksen ns. nelivalenttisesta meningokokkirokotteesta (A, C, W135 ja Y). Suomessa on saatavilla kaksi nelivalenttista konjugaattirokotetta (Menveo, Nimenrix). Rokotusta suositellaan matkailijoille, jotka oleskelevat turistikohteiden ulkopuolella alueilla, joissa meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina (ks. kuva «Meningiittivyöhyke»1 ja maittainen luettelo «Maittainen luettelo A-I»2, «Maittainen luettelo J-P»3 ja «Maittainen luettelo Q-Z»4). Tietoa epidemioista saa mm. WHO:n sivuilta «http://www.who.int/csr/don/en/»1.

Meningokokki, Neisseria meningitidis, on bakteeri, joka voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen tai vaikean yleisinfektion. Meningokokki-infektioita voi esiintyä minkä ikäisellä henkilöllä tahansa, mutta eniten niitä on pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Läheinen kontakti, esimerkiksi asuminen samoissa tiloissa tai suuteleminen, on edellytys tartunnan saamiselle.

Meningokokkeja on useita eri seroryhmiä, joista tärkeimmät ovat A, B, C, W135 ja Y. Näiden ryhmien meningokokit voivat aiheuttaa epidemioita. Afrikassa Saharan eteläpuolella päiväntasaajan seudulla ilmaantuu tautitapauksia jatkuvasti, erityisesti kuivuuden aikaan joulukuusta kesäkuuhun. Suurempia epidemioita on ilmaantunut säännöllisesti 5–10 vuoden välein (ns. meningiittivyöhyke, kuva «Meningiittivyöhyke»1). Ne ovat olleet yleensä A-, joskus myös W135-seroryhmien aiheuttamia. Euroopassa serotyypin C aiheuttamat taudit olivat yleisiä ennen kuin rokote otettiin laajalti käyttöön kansallisissa ohjelmissa. Suomessa meningokokki A-, C-,W135-,Y-rokotetta annetaan osana kansallista rokotusohjelmaa vain varusmiehille. Suomessa, kuten monissa muissakin länsimaissa, B-seroryhmän meningokokki aiheuttaa valtaosan meningokokkitapauksista. Yhdellä meningokokki B -rokotteella on jo myyntilupa EU:ssa, mutta Suomessa se ei ole toistaiseksi apteekkimyynnissä.

Lopullinen rokotuspäätös tehdään aina yksilölliseen harkintaan perustuen. Päätöksen tekoon vaikuttaa erityisesti matkan luonne, matkakohde ja siellä vallitsevien meningokokkien epidemiologinen tilanne.

Saudi-Arabian pyhiinvaellusmatkailijoilta vaaditaan todistus nelivalenttisesta meningokokkirokotteesta (A,C, W135 ja Y). Todistus tulee voimaan 10 vuorokauden kuluttua rokotuksesta ja sen voimassaoloaika riippuu rokotetyypistä. Saudi-Arabia edellyttää, että matkailija on saanut joko konjugaattirokotteen 8 vuoden sisällä ennen maahan saapumista tai polysakkaridirokotteen 3 vuoden sisällä ennen maahan saapumista.

Jotkin länsimaat vaativat koululaisilta ja yliopistossa opiskelevilta todistuksen meningokokkirokotuksesta edellytyksenä koulunkäynnin aloittamiselle.

Nelivalenttiset konjugaattirokotteet ja tehosteet

Suomessa on saatavilla kaksi nelivalenttista konjugaattirokotetta (Menveo, Nimenrix), jotka antavat suojaa meningokokki A-, C-, W135- ja Y-seroryhmiä vastaan.

Menveo on rekisteröity kaksi vuotta täyttäneille lapsille ja aikuisille. Rokote annetaan yhtenä 0,5 ml:n injektiona lihakseen (i.m.).

Nimenrix on rekisteröity 1 vuotta täyttäneille lapsille ja aikuisille. Rokote annetaan yhtenä 0,5 ml:n injektiona lihakseen (i.m.).

Pitkäaikaisesta suojasta kertyy koko ajan lisää tietoa. Konjugaattirokotteilla saadaan yleensä herätettyä ns. pitkäaikainen muisti rokotteella estettävää tautia vastaan.

Meningokokkikonjugaattirokotteiden valmistajien mukaan suoja A-ryhmän meningokokkia vastaan saattaa olla lyhytkestoinen. Siksi toista rokoteannosta voidaan harkita, jos riski altistua meningokokki A:lle on erityinen ja edellisestä annoksesta on kulunut yli 3 vuotta. Tehosteannoksen tarvetta muiden seroryhmien meningokokkeja vastaan selvitetään parhaillaan, ja se riippuu siitä kuinka vanha rokotettava oli aiemman annoksen saadessaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että aikuisille riittää tehosteannos 5 vuoden välein annettuna muiden kuin A-seroryhmän meningokokeilta suojautumiseen.

Muut meningokokkirokotteet

Suomessa on saatavilla konjugoitu meningokokki C -rokote (NeisVac-C), jota voidaan käyttää haluttaessa suojata 2 kk–1-vuotiaita vain meningokokki C-ryhmän infektioilta. Pelkän NeisVac-C -rokotteen antaminen tulee kyseeseen vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi matkustettaessa meningokokki C:n epidemia-alueelle tai jos pikkulapsi muuttaa asumaan sellaiseen Euroopan maahan, jossa C-meningiittisuoja kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokote annetaan lihakseen (i.m.). 2–12 kk:n ikäisille annetaan kaksi 0,5 ml:n annosta vähintään kahden kuukauden välein. Yksi vuotta täyttäneille rokote annetaan yhtenä 0,5 ml:n injektiona.

Nelivalenttista meningokokkipolysakkaridirokotetta (Mencevax ACWY Novum) käytetään Suomessa enää vain varusmiespalvelukseen astuville. Jos suojaustarve jatkuu ja polysakkaridirokote on annettu vähintään 5 vuotta sitten, tehoste annetaan konjugaattirokotteella.

Myyntiluvan haltija ei ole vielä tuonut Suomeen meningokokki B -rokotetta (Bexsero). Tämä rokote on saanut myyntiluvan Euroopassa vuonna 2013. Se on tarkoitettu 2 kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille ja aikuisille. Rokote on käytössä Iso-Britannian kansallisessa ohjelmassa. Myös Yhdysvalloissa käytetään uutta meningokokki B -rokotetta (Trumenba), mutta sitä ei ole vielä rekisteröity Euroopassa.

Haittavaikutukset «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/hyodyt-ja-haitat/haittavaikutukset»2

Raskaana olevien «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/raskaana-olevien-rokotukset»3 ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/laaketieteellisten-riskiryhmien-rokottaminen»4