Meningokokkitaudit

Matkailijan terveysopas
17.3.2014
Hanna Nohynek

Tavallinen turisti ei tarvitse meningokokkirokotusta. Rokotusta suositellaan niille, jotka oleskelevat turistikohteiden ulkopuolella alueilla, joissa meningokokkitauteja esiintyy jatkuvasti tai epidemioina (ks. kuva «Meningiittivyöhyke»1 ja maittainen luettelo «Maittainen luettelo A-I»2, «Maittainen luettelo J-P»3 ja «Maittainen luettelo Q-Z»4). Tietoa epidemioista saa mm. WHO:n sivuilta «http://www.who.int/csr/don/en/»1. Suomessa on saatavilla kolmea erilaista meningokokkirokotetta, joista matkailijoille suositellaan käytettäväksi nelivalenttisia konjugaattirokotteita (Menveo, Nimenrix). Vain poikkeustapauksissa, lähinnä suojattaessa 2–11 kuukauden ikäisiä lapsia C-ryhmän meningokokkia vastaan, käytetään yksivalenttista konjugaattirokotetta (NeisVac-C).

Meningokokki, Neisseria meningitidis, on bakteeri, joka voi aiheuttaa aivokalvotulehduksen tai vaikean yleisinfektion. Meningokokki-infektioita voi esiintyä minkä ikäisellä henkilöllä tahansa, mutta eniten niitä on pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Läheinen kontakti, esimerkiksi asuminen samoissa tiloissa tai suuteleminen, on edellytys tartunnan saamiselle.

Meningokokkeja on useita eri seroryhmiä, joista tärkeimmät ovat A, B, C, W ja Y. Näiden ryhmien meningokokit voivat aiheuttaa epidemioita. Afrikassa Saharan eteläpuolella päiväntasaajan seudulla ilmaantuu tautitapauksia jatkuvasti, erityisesti kuivuuden aikaan joulukuusta kesäkuuhun. Suurempia epidemioita on ilmaantunut säännöllisesti 5–10 vuoden välein (ns. meningiittivyöhyke, kuva «Meningiittivyöhyke»1). Ne ovat olleet yleensä A-, joskus myös W-ryhmien aiheuttamia. Euroopassa serotyypin C aiheuttamat taudit taas olivat yleisiä ennen kuin rokote otettiin laajalti käyttöön kansallisissa ohjelmissa.

Lopullinen rokotuspäätös tehdään aina yksilölliseen harkintaan perustuen. Päätöksen tekoon vaikuttaa erityisesti matkan luonne, matkakohde ja siellä vallitsevien meningokokkien epidemiologinen tilanne.

Saudi-Arabian pyhiinvaellusmatkailijoilta vaaditaan todistus ns. nelivalenttisesta meningokokkirokotteesta (A,C, W135 ja Y). Todistus on voimassa kolme vuotta alkaen 10 vuorokauden kuluttua rokotuksesta. Jotkut länsimaat vaativat koululaisilta todistuksen meningokokkirokotuksesta edellytyksenä koulunkäynnin aloittamiselle.

Rokotteet ja tehosteet

Meningokokkipolysakkaridirokotetta (Mencevax ACWY Novum) käytetään Suomessa enää vain varusmiespalvelukseen astuville.

Suomessa on saatavilla kaksi nelivalenttista konjugaattirokotetta (Menveo, Nimenrix) sekä lisäksi yksivalenttinen konjugoitu rokote (NeisVac-C).

Konjugaattirokotteiden etu on se, että niillä saadaan hyvä suoja myös pienille lapsille. Osassa maista nämä rokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan jo imeväisiässä tai niitä käytetään nuorille ja erityisiin riskiryhmiin kuuluville.

Myyntiluvan haltija ei ole vielä tuonut Suomeen uutta meningokokki B -infektiota vastaan suojaa antavaa Bexsero-rokotetta. Tämä rokote on saanut myyntiluvan Euroopassa vuonna 2013. Se on tarkoitettu 2 kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille ja aikuisille.

Haittavaikutukset ks. «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/hyodyt-ja-haitat/haittavaikutukset»2. Raskaana olevien «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/raskaana-olevien-rokotukset»3 ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen «https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/laaketieteellisten-riskiryhmien-rokottaminen»4

Konjugaattirokotteet

Menveo on saanut myyntiluvan Euroopassa vuonna 2012 kaksi vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokote antaa suojaa meningokokki A-, C-, W135- ja Y-seroryhmiä vastaan. Menveo -rokote saatetaan käyttövalmiiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Rokote annetaan yhtenä 0,5 ml:n injektiona lihakseen (i.m.).

Lokakuusta 2012 alkaen Suomessa on ollut myynnissä toinen nelivalenttinen konjugaattirokote (Nimenrix), joka on tarkoitettu 1 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille antamaan suojaa meningokokki A-, C-, W135- ja Y-seroryhmiä vastaan. Nimenrix-rokote saatetaan käyttövalmiiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Rokote annetaan yhtenä 0,5 ml:n injektiona lihakseen (i.m.).

Pitkäaikaisesta suojasta on ehditty kerätä vasta jonkin verran tietoa. Konjugaattirokotteilla saadaan yleensä herätettyä ns. pitkäaikainen muisti rokotteella estettävää tautia vastaan.. Tehosterokotuspäätökseen vaikuttaa aiemman rokotuksen ajankohta, matkakohteen vallitseva epidemiologinen tilanne ja matkan luonne.

Meningokokkikonjugaattirokotteiden valmistajien mukaan suojaavien vasta-aineiden pitoisuudet A-ryhmän meningokokkia vastaan ovat lyhytkestoisia ja toista rokoteannosta voidaan harkita, jos riski altistua MenA:lle on erityinen ja ensimmäinen Nimenrix- tai Menveo-rokoteannos on annettu noin vuotta aikaisemmin. Tehosteannoksen tarvetta muiden seroryhmien meningokokkeja vastaan selvitetään parhaillaan.

Mikäli halutaan suojata 2 kk–1-vuotiaita vain meningokokki C-ryhmän infektioilta, voidaan käyttää konjugoitua meningokokki C-rokotetta, jota on toistaiseksi ollut Suomessa saatavilla vain yhden valmistajan maahantuomana (NeisVac-C). Tilanteet, joissa suoja pelkkää C-ryhmää vastaan riittäisi, ovat harvinaisia. Pelkän NeisVac-C-rokotteen antaminen tulee kyseeseen vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi matkustettaessa meningokokki C:n epidemia-alueelle tai jos pikkulapsi muuttaa asumaan sellaiseen Euroopan maahan, jossa C-meningiittisuoja kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokote on esitäytetyssä ruiskussa ja se annetaan lihakseen (i.m.). 2–12 kk:n ikäisille annetaan kaksi 0,5 ml:n annosta vähintään kahden kuukauden välein. Yksi vuotta täyttäneille rokote annetaan yhtenä 0,5 ml:n injektiona.