Zika

Matkailijan terveysopas
24.3.2016
Jussi Sane

Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun. Sitä levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka levittävät myös mm. dengue- ja chikungunyavirusta.

Aikaisemmin pieniä zikavirusepidemioita ja yksittäisiä tautitapauksia on esiintynyt Länsi- ja Keski-Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Vuodesta 2014 lähtien virus on levinnyt vauhdilla Etelä- ja Väli-Amerikassa, missä sitä ei ole aikaisemmin tavattu. Tapauksia on vuosina 2014–2015 todettu myös Tyynenmeren saarilla, etenkin Ranskan Polynesiassa, missä kymmenet tuhannet ovat sairastuneet zikavirusinfektioon. Zikaviruksen leviäminen edelleen uusille alueille on erittäin todennäköistä, sillä virusta levittäviä hyttyslajeja tavataan maailmalla laajasti.

Zikavirusinfektioon voi liittyä kuumetta, silmätulehdus, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Taudin itämisaika on 3–12 päivää. Tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton ja vaatii harvoin sairaalahoitoa. Zikavirus voi aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiöille, etenkin jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana. Vuoden 2015 epidemia-alueilla (Brasiliassa ja Ranskan Polynesiassa) on todettu selvästi tavallista enemmän synnynnäisiä keskushermoston kehityshäiriöitä (lähinnä mikrokefaliaa, pienipäisyyttä). Yksittäisiä mikrokefaliatapauksia on raportoitu myös muista Latinalaisen Amerikan maista, joihin zikavirusepdemia on levinnyt. Yhteys zikavirusinfektioon on hyvin todennäköinen, mutta ongelman yleisyyttä ja riskin suuruutta raskauden aikana ei vielä tarkalleen tiedetä. Samaan aikaan myös Guillan-Barré-oireyhtymätapausten määrä on lisääntynyt epidemia-alueilla ja yhteys zikavirusinfektioon on vahvistumassa. Guillan-Barré-oireyhtymä kompilikaationa on harvinainen ja sitä aiheuttavat myös monet muut mikrobit kuten esimerkiksi yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja kampylobakteeri.

Ainoa keino ehkäistä zikavirusinfektion tarttumista on hyttysten pistoilta suojautuminen mm. käyttämällä karkotteita sekä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin ( «Hyttysten pistoilta suojautuminen»1). Erityisen tärkeätä suojautuminen on raskaana olevilla. Latinalaisessa Amerikassa etenevän zikavirusepidemian vuoksi raskaana olevia suositellaan harkitsemaan ei-välttämättömän matkan lykkäämistä alueille, missä zikavirus leviää aktiivisesti «http://www.cdc.gov/zika/geo/active-countries.html»1. Oheisessa kartassa näkyvät myös alueet, joissa zikavirusta on löytynyt aiemmin «http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-information-travellers.aspx»2