Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Verkkokauppa
 
 

Kuukautisten loppuminen

Vaihdevuodet
11.12.2007
Marika Javanainen

Estrogeenituotanto vähenee voimakkaasti kuukautisten loppumisen aikoihin, koska munasolu ei enää irtoa jokaisen kuukautiskierron aikana. Silloin ei myöskään muodostu keltarauhashormonia, ja kuukautiset alkavat muuttua epäsäännöllisesti. Lopulta ne loppuvat kokonaan.

Vaihdevuosien katsotaan alkaneen, kun kuukautiskierron pituus on selvästi muuttunut aiemmasta. Vaihdevuosien alkuvaihetta ja viimeisten kuukautisten jälkeistä vuotta kutsutaan perimenopaussiksi. Perimenopaussi alkaa keskimäärin 47-vuotiaana.

Kuukautiset alkavat muuttua epäsäännöllisiksi 45. ikävuoden jälkeen. Ensin kierto lyhenee, mutta myöhemmin kierrot pidentyvät tai muuttuvat vaihtelevan epäsäännöllisiksi. Myös kuukautisvuodot voivat muuttua. Kuukautisten muuttuminen on yksilöllistä, eivätkä ne myöskään pääty minkään tietyn kaavan mukaan.

Kuumotusta ja hikoilua voi esiintyä jo silloin, kun kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi. Nämä oireet lisääntyvät ennen kuukautisvuodon alkua ja kuukautisten aikana. Samoihin aikoihin voi ilmaantua itkuisuutta, masennusta ja ärtymystä.

Kuukautisten loppumiseen liittyvät fysiologiset muutokset käynnistyvät perimenopaussin aikana, jonka keskimääräinen kesto on noin neljä vuotta. Yksikölliset erot ovat kuitenkin suuria. Kestoaika vaihtelee kahden ja kahdeksan vuoden välillä.

Hyvä tietää
Kuukautiskiertoa voi säännöllistää keltarauhashormonilla, kun käyttää sitä kuukautiskierron puolivälistä eteenpäin 10–14 päivän ajan. Hoito varmistaa kohdun limakalvon hyvinvoinnin ja vähentää kohtusyövän riskiä. Keltarauhashormonia suositellaan erityisesti, jos kuukautiset jatkuvat epäsäännöllisinä pitkään. Jaksottaista keltarauhashormonihoitoa voidaan jatkaa kuukautisten poisjäämiseen tai vaihdevuosioireiden ilmaantumiseen saakka.

Perimenopaussille on tyypillistä munasarjojen toiminnan voimakas ja yllätyksellinen vaihtelu. Tämän takia estrogeenia voi olla yhtenä hetkenä liikaa ja toisena liian vähän. Tällöin on perusteltua lopettaa mahdollisesti aloitettu hormonikorvaushoito ja seurata vaihdevuosioireiden esiintymistä.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi