Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Verkkokauppa
 
 

Sydän- ja verisuonitaudit

Vaihdevuodet
11.12.2007
Marika Javanainen

Kuukautisten loppumisen jälkeen naisten riski sairastua myös sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa selvästi. Estrogeenipitoisuuden laskiessa veren kokonaiskolesteroli nousee ja niin sanotun hyvän kolesterolin (HDL) määrä laskee. Verisuonet kalkkeutuvat vähitellen ja sydäninfarktin riski kasvaa.

Tavallisimpia sydän ja verisuonitauteja
- Sepelvaltiomotauti «Sepelvaltimotauti»1 - Valtimonkovettumatauti eli ateroskleroosi «Valtimotauti (ateroskleroosi)»2 - Verenpainetauti «Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)»3 - Aivohalvaus «Aivohalvaus (aivoinfarkti ja aivoverenvuoto)»4

Sydän- ja verisuonitautien riskiä lisäävät ylipaino, tupakointi, korkea verenpaine, kuukautisten loppuminen, veren korkea kolesterolipitoisuus, vähäinen liikunta sekä sydän- ja verisuonisairauksien esiintyminen lähisuvussa.

Sydän- ja verisuonitauteja voi ehkäistä monipuolisella liikunnalla ja ravinnolla. Turhaa suolan ja rasvan käyttöä tulisi välttää, samoin kuin tupakointia ja runsasta alkoholinkäyttöä.

Estrogeenihoito laskee veren kolesterolipitoisuutta ja lisää tai pitää ennallaan HDL-kolesterolin määrää. Samalla se parantaa verenkieroa laajentamalla verisuonia.

Aiemmin on ajateltu hormonikorvaushoidon vähentävän sydän- ja verisuonisairauksia, mikä pitää osittain paikkaansa. Hormonihoito vähentää terveiden 50–59-vuotiaiden naisten sydäntapahtumia ja valtimonkovettumatautia selvästi. Hormonihoito voi kuitenkin olla sydämelle haitallista, jos se aloitetaan yli kymmenen vuoden kuluttua vaihdevuosien alkamisesta. Tällöin hoito alkaa verisuonten kannalta liian myöhään, koska jo kalkkeutuneet verisuonet eivät palaudu hormonikorvaushoidon ansiosta ennalleen.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi