Etusivu » Essentiaalinen ("itsesyntyinen") vapina

Essentiaalinen ("itsesyntyinen") vapina

Lääkärikirja Duodecim
21.5.2015
neurologian erikoislääkäri Sari Atula

Oireet

Essentiaalinen vapina on symmetristä pään ja käsien vapinaa (ks. «Vapina»1), joka lisääntyy lihaksia jännitettäessä. Vapina pahenee etenkin käden tarkkuutta vaativissa tehtävissä, esimerkiksi kirjoittaessa. Myös psyykkinen jännitys lisää vapinaa, ja se on usein pahinta seurassa, kahvikutsuilla, julkisen esiintymisen aikana ja muissa vastaavissa tilanteissa. Kohtuullinen alkoholin nauttiminen puolestaan vähentää vapinaa. Yleensä oireet ovat melko lieviä, mutta joskus vapina voi olla suorastaan invalidisoivaa.

Syyt ja yleisyys

Essentiaalinen vapina on perinnöllinen. Periytymistapa on vallitseva, eli noin puolet lapsista perii taudin (ks. kuva «Periytyminen vallitsevasti»1). Samassakin suvussa eri henkilöiden oireiden voimakkuus vaihtelee suuresti. Sairauteen liittyviä geenivirheitä on löytynyt kahdessa eri kromosomissa.

Sairaus voi alkaa jo nuorella iällä, mutta tavallisemmin se alkaa keski-iässä tai sen jälkeen. Yli 40-vuotiaista suomalaisista essentiaalista vapinaa on todettu 5 %:lla. Heistä suurella osalla sairaus on niin lievä, etteivät he ole hakeutuneet hoitoon.

Hoito

Tyypillisen essentiaalisen vapinan toteamiseen ei tarvita laboratoriokokeita tai kuvantamistutkimuksia, vaan diagnoosi voidan tehdä vastaanottohuoneessa potilaan haastattelun ja tutkimisen perusteella. Jos oireissa on epätyypillisiä piirteitä, lääkäri voi pyytää lisätutkimuksia varmistaakseen, ettei vapinan syynä ole muita sairauksia.

Beetasalpaajalääkkeet (propranololi, sotaloli ja timololi) tehoavat varsin hyvin vapinaan. Vaikutus on tehokkain käsien vapinaan mutta tehoaa pään vapinaan heikommin. Lääkettä voidaan käyttää oireiden vaikeusasteen mukaan joko säännöllisesti päivittäin tai tarvittaessa esim. ennen tilanteita, jotka lisäävät vapinaa. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää muita lääkkeitä. Vaikka alkoholi lievittää vapinaa, sitä voi käyttää haittavaikutusten vuoksi ainoastaan satunnaisesti. Jatkuvassa käytössä alkoholin haitat ylittävät siitä saadun hyödyn.

Jos lääkitys ei riittävästi auta, joissain vaikeissa tapauksissa voi neurokirurgi asentaa aivoihin sähköstimulaattorin, mikä lieventää oireita.

Ehkäisy

Essentiaalista vapinaa ei voi itse ehkäistä.

Käytettyjä lähteitä

Kaakkola S. Essentiaalinen vapina. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Päivitetty 11.4.2013. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.