Etusivu » Hengenahdistus

Hengenahdistus

Lääkärikirja Duodecim
21.3.2016
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Hengenahdistus ilmenee eri tavoin. Silloin kun hengitystiet menevät osittain tai kokonaan tukkoon, tulee äkisti voimakas tukehtumisen tunne, kun ilma ei kunnolla kulje.

Yleisempää on se, että alkaa hengästyä tavallista helpommin. Aluksi hengästyminen tuntuu vain ruumiillisessa rasituksessa. Jos sairaus muuttuu vaikeammaksi, voi ahdistaa jo levossa ollessa.

Syitä

Hengenahdistusta voi esiintyä monien eri sairauksien yhteydessä. Niiden joukossa on lukuisia keuhkosairauksia, mutta myös muiden sairauksien oireena voi olla hengenahdistus.

Äkillisesti alkavan hengenahdistuksen syitä ovat:

Päivässä parissa alkavan hengenahdistuksen syynä voi olla vaikea keuhkojen tulehdus (yleensä keuhkokuume, ks. «Keuhkokuume aikuisilla (pneumonia)»7 ja «Keuhkokuume lapsella»8) tai astman pahenemisvaihe tai nopeasti kehittyvä sydämen vajaatoiminta.

Joskus virtsatietulehdukseen käytettyyn nitrofurantoiini-lääkkeeseen voi liittyä voimakastakin hengenahdistusta, jonka yhteydessä voi esiintyä rintakipua. Jos nitrofuntantoiinin käyttäjällä ilmenee näitä oireita, on syytä hakeutua lääkäriin. Jos lääke on ilmeinen oireiden aiheuttaja, sen käyttö täytyy lopettaa.

Hitaasti alkava hengenahdistus. Keuhkoahtaumatauti (ks. «Keuhkoahtaumatauti (COPD)»9) on yleisin keuhkosairaus, jonka yhteydessä hengenahdistus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa.

Muita sairauksia ovat sydämen vajaatoiminta (ks. «Sydämen vajaatoiminta»10), jonka oireena tavallisesti on on usein hitaasti viikkojen kuluessa paheneva hengenahdistus.

Anemiaan (ks. «Anemia (alhainen hemoglobiini)»11) liittyy hengenahdistusta, koska veren hapenkuljetuskyky on heikentynyt. Verenvuotoon liittyvässä anemiassa ahdistus voi alkaa nopeasti, raudan ja B12-vitamiinin puutteessa se kehittyy hitaasti kuukausien kuluessa.

Vaikeaan lihavuuteen liittyy hengenahdistusta, koska keuhkot eivät pysty kunnolla laajenemaan.

Paniikkihäiriö. Hengenahdistuksen tunne on paniikkikohtauksen (ks. «Paniikkikohtaus»12) yksi oire. Tällöin tuntuu kuristumisen, hengenahdistuksen ja tukehtumisen tunnetta. Hengitys on tiheää ja syvää (hyperventilaatio). Oire johtuu paniikkikohtaukseen liittyvästä psyykkisestä reaktiosta, eikä keuhkoissa ja hengitysteissä ole mitään vikaa.

Milloin hoitoon

Silloin kun selvä hengenahdistus alkaa äkillisesti uutena oireena, pitää hakeutua heti hoitoon.

Jos äkillisen hengenahdistuksen syy on tiedossa (esimerkiksi astma tai paniikkikohtaus), sitä luonnollisesti voi hoitaa hoitopaikasta saatujen ohjeiden mukaan.

Yleissääntönä on, että silloin kun huomaa selvästi hengästyvänsä aikaisempaa helpommin, on syytä hakeutua lääkäriin.

Usein hengenahdistus kehittyy niin hitaasti, ettei siihen helposti kiinnitä huomiota. Takana on yleensä jokin hoitoa vaativa sairaus, jos viikkojen tai muutaman kuukauden kuluessa huomaa hengästyvänsä tavallista helpommin esimerkiksi reippaasti kävellessä tai ylämäessä. Kun huomaa tällaista on syytä hakeutua muutaman päivän kuluessa hoitoon.

Käytettyjä lähteitä

Brander P. Hengenahdistus. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Päivitys 1.7.2013. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.