Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Sienimyrkytykset
 
 

Ilmavaivat

Lääkärikirja Duodecim
26.2.2013
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Suurin osa ruoansulatuskanavan kaasusta syntyy paksusuolessa majailevien bakteerien tuottamana. Kaasua voi joutua mahaan ja sieltä suolistoon myös nielemällä. Ihmisillä muodostuu suolikaasua keskimäärin 7–8 dl päivässä, mutta vaihtelu on suuri. Kerrallaan suolessa kaasua on paljon vähemmän, sillä sitä päästellään pieruina pois. Pierujen määrä on yleensä 15–20 kertaa päivässä. Normaalin ylärajana pidetään 25 "päästöä" päivässä.

Syyt

Suolistokaasuihin voi liittyä kahdenlaisia ongelmia, turvotuksen tunne vatsalla ja häiritsevän runsaat pierut. Turvottelun tunne ja siihen liittyvä epämukava olo liittyvät usein toiminnallisiin vatsavaivoihin, kuten ärtyneen suolen oireyhtymään (ks. «Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)»1). Tutkimuksissa on todettu, että näillä henkilöillä suolikaasun määrä ei läheskään aina ole tavallista suurempi. Vaivat johtuvat suureksi osaksi siitä, että suolen seinämä reagoi kaasun aiheuttamalle venytykselle muita herkemmin. Toinen syy vaivoihin on ilmeisesti se, että kaasu jää jumiin suolen mutkiin eikä kulje eteenpäin.

Tavallista runsaampi suolikaasun määrä johtuu useimmiten ravinnon laadusta. Esimerkiksi palkokasveissa on aineita, jotka kulkevat ohutsuolen läpi bakteerien ravinnoksi, jolloin kaasun määrä lisääntyy. Laktoosi-intoleranssissa (ks. «Laktoosi-intoleranssi»2) maitosokeria joutuu paksusuoleen, minkä seurauksena on ilmavaivoja. Joskus ilmavaivojen takana on ohutsuolen imeytymishäiriö, joista yleisin on keliakia (ks. «Keliakia»3).

Itsehoito

Syy ilmavaivoille voi löytyä tarkkailemalla syödyn ruoan laatua. Siinä on otettava huomioon, että kaasua lisäävä ruokalaji ei vaikuta heti syömisen jälkeen. Ruoan kulku paksusuoleen kestää monta tuntia, joskus melkein puoli vuorokautta. Jos ilmavaivojen syyksi epäilee jotakin ruokalajia, se jätetään pois ja seurataan, vähenevätkö vaivat.

Erityisesti kannattaa seurata palkokasvien ja maidon yhteyttä ilmavaivoihin. Makeisissa käytetty sorbitoli aiheuttaa myös turvottelua, samoin ksylitoli. Joillakin ihmisillä on sienisokerin imeytymishäiriö, trehaloosi (ks. «Sienisokerin aiheuttamat vatsavaivat (trehaloosi-intoleranssi)»4), joka sienten syönnin jälkeen aiheuttaa ilmavaivoja.

Liikunta vilkastuttaa suolen toimintaa, ja sen avulla on mahdollista vähentää suolikaasuun liittyvää turvottelua. Liikunnan vaikutus ei ole välitön, vaan tulee esille hiljalleen liikuntaharrastuksen myötä.

Ilmavaivoihin liittyvään vatsan turvotteluun voidaan kokeilla ilman reseptiä saatavaa dimetikoni-lääkettä, jota käytetään 3 - 4 kertaa päivässä. Se vähentää ilmakuplaa ympäröivän liman pintajännitystä, jolloin pienet kaasukuplat pääsevät yhdistymään isommiksi kupliksi ja siten kulkeutumaan helpommin pois suolesta. Dimetikoni ei pysty poistamaan ilmavaivoja kokonaan mutta voi lievittää oireita.

Milloin hoitoon

Jos ilmavaivat häiritsevät jatkuvasti elämää eivätkä kotikonstit ole auttaneet, on syytä hakeutua lääkäriin. Hän selvittää, löytyykö ilmavaivojen syyksi jokin suoliston sairaus, esimerkiksi keliakia.

Käytettyjä lähteitä

Tarpila S, Voutilainen M. Toiminnalliset suolistovaivat ja ärtyvä suoli -oireyhtymä. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online].Päivitetty 20.10.2008. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi