Etusivu » Imusolmukesyöpä (lymfooma)

Imusolmukesyöpä (lymfooma)

Lääkärikirja Duodecim
7.1.2014
veritautien erikoislääkäri Jonna Salonen

Imusolmukesyöpä alkaa nimensä mukaisesti imusolmukkeista tai muissa elimissä sijaitsevasta imukudoksesta. Sairaus ilmenee useimmiten suurentuneina imusolmukkeina, jotka tuntuvat kivuttomina patteina kaulalla, kainaloissa tai nivustaipeissa. Jos näillä alueilla esiintyy kivuttomia patteja, jotka eivät häviä viikossa parissa, on syytä hakeutua lääkäriin.

Sairaus voi alkaa myös syvällä vatsan alueella ja rintaontelossa olevista imusolmukkeista tai muiden elinten imukudoksesta, jolloin suurentuneet imusolmukkeet näkyvät vain kuvantamistutkimusten ( «Kaikukuvaus»1, «Tietokonekerroskuvaus»2 ja «Magneettikuvaus»3) avulla.

Imusolmukesyövän diagnoosi tehdään kudosnäytteen tutkimuksen perusteella. Kudosnäyte otetaan sairastuneesta kohdasta, yleensä imusolmukkeesta. Joskus diagnoosiin päästään luuydinnäytteen tai muun näytteen, kuten suolen koepalan, mikroskooppisen tutkimuksen perusteella. Sairauden levinneisyyden selvittämiseksi tehdään yleensä tietokonekerroskuvaus ja otetaan lantion luusta luuydinnäyte, ks «Luuydinnäyte»4

Imusolmukesyöpää on kahta päätyyppiä. Hodgkinin tauti ilmenee usein nuorilla aikuisilla, ja siihen Suomessa sairastuu noin 140 henkeä vuodessa. Muita imusolmukesyöpiä eli non-Hodgkin-lymfoomia todetaan runsas tuhat vuodessa. Niihin sairastuneiden keski-ikä on 60 vuotta, mutta sairaus voi puhjeta myös nuoremmalla iällä, joskus lapsilla.

Hodgkinin tauti

Hodgkinin taudissa potilaat ovat imusolmukkeiden suurentumista lukuun ottamatta usein muuten oireettomia. Osalla esiintyy kuumetta, yöhikoilua ja laihtumista. Hodgkinin taudin hoito riippuu sen alatyypistä ja levinneisyydestä. Hoitona käytetään useimmiten solunsalpaajien yhdistelmää ja niiden lisäksi sädehoitoa. Hoito tehoaa hyvin, sillä alle 60-vuotiaista tautiin kuolee kymmenen vuoden kuluessa vain kaksi kymmenestä. Hodgkin-lymfoomaan sairastuneista alle 65-vuotiaista potilaista 80 - 90 % on elossa viiden vuoden kuluessa toteamisesta.

Muut imusolmukesyövät (non-Hodgkin-lymfoomat)

Muissa imusolmukesyövissä oireet ovat moninaisempia, sillä tauti voi ilmetä imusolmukkeiden lisäksi eri elimissä, esimerkiksi mahalaukussa, iholla, luuytimessä tai aivoissa. Yleisoireina voi olla yöhikoilua, kuumetta ja laihtumista. Tautia on kymmeniä alatyyppejä, joista toiset kasvavat hitaasti ja toiset nopeammin. Yleisin alatyyppi on suurisoluinen B-solujen imusolmukesyöpä, josta on erillinen artikkeli, ks. «Suurisoluinen B-solujen lymfooma eli imukudossyöpä»5. Muita alatyyppejä ovat follikulaarinen imusolmukesyöpä, manttelisolulymfooma, Burkittin imusolmukesyöpä ja marginaalivyöhykkeen imusolmukesyöpä.

Non-Hodgkin –lymfooman hoito riippuu sen tyypistä ja levinneisyydestä. Usein hoidossa käytetään solunsalpaajalääkkeiden yhdistelmää. Joskus tarvitaan sädehoitoa. Muita hoitomuotoja ovat niin sanotut monoklonaaliset vasta-ainehoidot ja uusimpia ns. radioimmunoterapia, jossa säteilylähde kuljetetaan syöpäsolujen lähelle vasta-aineiden avulla. Mikäli lymfooma uusiutuu nopeasti hoidon loppumisen jälkeen, harkitaan kantasolusiirtoa.

Hoito tehoaa non-Hodgkin-lymfoomissakin hyvin. Ennuste riippuu paljon esimerkiksi syöpätyypistä ja taudin levinneisyydestä. Paikallisesta imusolmukesyövästä paranee kokonaan suurin osa ja levinneistäkin syöpämuodoista noin kolmasosa. Hoidot kehittyvät koko ajan ja samalla tulokset jatkuvasti paranevat.

Ehkäisy

Imsolmukesyöpään ei tunneta ehkäisyä.

Lisää tietoa imusomukesyövistä

Lääkärikirja Duodecim, ks. «Suurisoluinen B-solujen lymfooma eli imukudossyöpä»5

Katso myös Terve Suu, «Syöpäkasvaimet ja suun terveys»6.

Lymfooma-potilasverkosto «http://www.syopapotilaat.fi/verkostot/lymfooma-potilasverkosto/»1

Käytettyjä lähteitä

Elonen E. Lymfoomat. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Päivitetty 11.9.2013. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.