Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Kaloreiden vähentäminen
 
 

Keuhkoahtaumatauti (COPD)

Lääkärikirja Duodecim
29.4.2014
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Keuhkoahtaumatauti eli COPD (tulee englannin kielen sanoista chronic obstructive pulmonary disease) on keuhkojen pitkäaikainen sairaus, jossa ilmaa keuhkoihin kuljettavat keuhkoputket ovat ahtautuneet. Samalla esiintyy yleensä keuhkolaajentumaa ja pitkäaikaista (kroonista) keuhkoputkien tulehdusta.

Sairaus ilmenee keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla ja on yleinen: kaikista suomalaisista yli 64-vuotiaista miehistä 12 ja naisista 3 sadasta sairastaa sitä. Tupakoivista yli 64-vuotiasta miehistä enemmän kuin kolmasosalla on keuhkoahtaumatauti.

Keuhkoahtaumataudin syyt

Keuhkoahtaumataudin miltei ainoa syy on tupakointi. Sairastuneista enemmän kuin yhdeksän kymmenestä on tupakoijia. Ihmisten keuhkojen herkkyys tupakansavulle vaihtelee, minkä vuoksi toiset sairastuvat helpommin. Tupakansavu vaurioittaa ajan mittaan keuhkoputkia, jolloin niissä alkaa pesiä bakteereita. Sairautta edeltää yleensä vuosia jatkunut krooninen (pitkäaikainen) keuhkoputkitulehdus, jossa ilmenee yskää ja limantuloa useiden kuukausien ajan vuodessa tai jatkuvasti. Sairaus kehittyy hitaasti vuosien kuluessa.

Keuhkoahtaumatauti voi kehittyä myös ei-tupakoivalle ympäristön tupakansavulle tai ilmansaasteille altistumisen seurauksena.

Keuhkoahtaumataudin oireet

Tavallinen oire on limaneritys keuhkoputkista, köhimisen yhteydessä limaa nousee suuhun. Oireen kansanomainen nimitys on tupakkayskä. Toinen oire on hengenahdistus, joka voi kehittyä ilman merkittävää tupakkayskää. Hengenahdistus ilmenee aluksi vain kovemman rasituksen yhteydessä, esimerkiksi ylämäkeä kävellessä. Oireet ilmaantuvat hiljalleen vuosien kuluessa, siksi suuri osa tupakoitsijoista ei tunnista niitä itsellään.

Vuosien mittaan suorituskyky asteittain heikkenee. Jossain vaiheessa tasamaakävely alkaa aiheuttaa hengenahdistusta, ja pitkälle edenneessä keuhkoahtaumataudissa jo kotiaskareiden tekeminen aiheuttaa hengenahdistusta.

Keuhkoahtaumataudin itsehoito

Tupakoinnin lopettamisella voidaan vaikuttaa erittäin merkittävästi keuhkoahtaumataudin kulkuun. Sairauden hiljalleen edetessä syntyneet keuhkoputkien rakenteelliset muutokset eivät palaudu, mutta krooninen keuhkoputkitulehdus lievittyy ja taudin eteneminen hidastuu ratkaisevasti. Jos tupakoivan henkilön alkava keuhkoahtaumatauti todetaan hänen ollessaan 45-vuotias ja tupakointi jatkuu, seurauksena on voimakas toimintakyvyn lasku (invaliditeetti) keskimäärin 65-vuotiana. Jos henkilö lopettaa tupakoinnin 45 vuoden iässä, invaliditeetilta säästytään kokonaan eliniän kuluessa.

Säännöllinen liikunta lievittää oireita, sillä se vahvistaa hengityslihaksia, helpottaa liman irtoamista ja tehostaa hengitystoimintaa. Jos ylipainoa on huomattavasti, laihduttamisella voidaan vähentää hengenahdistusta.

Keuhkoahtaumapotilas voi vähentää limaisuuttaan pullopuhalluksella. Tässä potilas puhaltaa muoviletkun kautta pullossa olevaan veteen ja yskii sen jälkeen irronneen liman ulos (ks. potilasohje «Pulloon puhallus (vesi-PEP)»1).

Keuhkoahtaumataudin hoito

Keuhkoahtaumatauti tulisi todeta ajoissa eikä vasta silloin, kun suorituskyky on jo selvästi alentunut. Taudin diagnoosi voidaan tehdä jo alkuvaiheessa keuhkojen toimintatutkimuksilla, joista keuhkojen sekuntitilavuus parhaiten kertoo tilanteen.

Lääkehoito ei tehoa keuhkoahtaumataudissa läheskään yhtä hyvin kuin astmassa, mutta lievitystä oireisiin ne usein tuovat. Käytössä on keuhkoputkea laajentavia tai muita lääkkeitä, jotka annostellaan inhalaationa suoraan keuhkoputkiin tai tabletteina. Keuhkoahtaumatautiin on hiljan tullut käyttöön kaksi uutta lääkettä, inhalaationa käytettävä indakateroli ja tablettimuotoinen roflumilasti. Jos pahenemisvaiheita on paljon, käytetään myös inhaloitavaa kortisonilääkettä.

Sairauden loppuvaiheessa voidaan käyttää kotihappihoitoa.

Keuhkoahtaumataudin ehkäisy

Keuhkoahtaumatauti kuuluu sairauksiin, jonka ilmaantuminen voidaan kokonaan estää välttämällä tupakointia tai lopettamalla se ennen 30–40 vuoden ikää.

Lisää tietoa keuhkoahtaumataudista

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio, ks. «Keuhkoahtaumatauti alkaa usein tupakkayskästä»2.

Tupakointi Suomessa - tilastotietoa

Käytettyjä lähteitä

Helin T. Keuhkoahtamatauti (COPD). Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Päivitetty 25.6.2013. Helsinki. Kustannus Oy Duodecim.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi