Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Syyskampanja
 
 

Laktoosi-intoleranssi

Lääkärikirja Duodecim
19.8.2013
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi-niminen ruuansulatusentsyymi. Vain pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolensisällön mukana eteenpäin.

Laktaasi-entsyymin puuttuminen aikuisella oli alun perin normaalia. Luonnontilassa elävä ihmisen joi äidinmaitoa vain lapsena, mutta ei saanut maitoa aikuisena lainkaan. Laktaasi-entsyymi luontaistaloudessa elävällä aikuisella oli tarpeeton, minkä vuoksi sen vaikutus lakkasi lapsen kasvaessa 5–12 vuoden iässä.

Laktaasi-entsyymin geenissä on kauan sitten tapahtunut mutaatio, jonka seurauksena entsyymi ei häviäkään aikuistuessa. Kun ihminen alkoi kasvattaa karjaa ja juoda maitoa aikuisena, tämä geenimuoto on ollut edullisempi ja yleistynyt. Afrikkalaisilla ja aasialaisilla alkuperäiskansoilla 90 %:lla on edelleen "vanha geenimuoto" eli heillä useimmilla on laktoosi-intoleranssi. Pitkään maitotaloudessa elävillä kansoilla, kuten pohjoismaalaisilla, uusi geenimuoto on yleisempi kuin vanha. Noin 18 prosentilla suomalaisista on edelleen vanha geenimuoto, heillä siis laktaasientsyymi häviää kasvun aikana Laktoosi-intoleranssi ei oikeastaan ole mikään sairaus, vaan alkuperäinen tilanne ihmisen laktaasi-entsyymin toiminnassa.

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa, että laktaasi-entsyymin puuttuessa esiintyy oireita. Osalla ihmisiä laktaasin puutteeseen ei liity mitään vaivoja. Silloin tilaa kutsutaan nimellä hypolaktasia, suomeksi "suolilaktaasin niukkuus".

Laktoosi-intoleranssi voi ilmetä lapsilla aikaisintaan kouluiästä lähtien. Usein tila kuitenkin todetaan vasta aikuisiällä. Erittäin harvinainen poikkeus on syntymästä lähtien ilmenevä laktaasi-entsyymin puutos, joka löytyy Suomessa keskimäärin yhdellä vastasyntyneellä vuodessa.

Laktoosi-intoleranssin oireet

Maitotuotteiden jälkeen vatsaa turvottelee ja on ilmavaivoja. Usein esiintyy löysiä ulosteita ja epämääräisiä vatsakipuja. Oireet ilmaantuvat 1–3 tuntia maitosokeria sisältävän ruokailun jälkeen.

Oireet johtuvat siitä, että maitosokeri kulkee ohutsuolen läpi paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen. Tällöin syntyy kaasua ja ulosteen normaali kiinteytyminen häiriintyy. Kyseessä ei siis ole maitoallergia.

Herkkyys oireille on yksilöllistä ja lisäksi riippuu luonnollisesti siitä, paljonko maitotuotteita käyttää. Monet, joilta puuttuu laktaasi-entsyymi, ovat täysin oireettomia, vaikka käyttävät maitoa. Useimmat sietävät pieniä tai kohtuullisia maitosokerin määriä. Erilaisten testien perusteella useimmat voivat käyttää noin maitolasillista vastaavan määrän laktoosia eli 10 grammaa maitosokeria päivässä ilman vaivoja. Annos joka aiheuttaa suurimmalle osalle oireita, vastaa noin kahta maitolasia eli 20 grammaa maitosokeria päivässä. Joillakin henkilöillä pienetkin maitosokerimäärät aiheuttavat vaivoja.

Laktoosi-intoleranssin itsehoito

Hoitona on maitosokerin välttäminen. Useimmat pärjäävät, jos vähentävät normaaleja maitotuotteita, vaikka eivät lopettaisi niitä kokonaan. Jos vahingossa nauttii laktoosia sisältäviä maitotuotteita, se ei ole vaarallista. Seurauksena voi olla ohimeneviä vatsavaivoja, mutta ei muita seuraamuksia.

Taulukossa «Elintarvikkeiden laktoosipitoisuuksia»1 on joidenkin elintarvikkeiden laktoosipitoisuuksia. Useimmat sietävät hyla-tuotteita tai vastaavia, joissa on noin viidesosa normaalista maitosokerin määrästä. Hapanmaitotuotteissa laktoosipitoisuus on myös pienempi kuin maidossa, ja kypsytetyissä juustoissa sitä ei ole lainkaan. Voimakkaasti oireilevien on hyvä muistaa, että laktoosia on maidosta tai maitojauheesta valmistetuissa leivonnaisissa, makkaroissa, perunasoseessa, voissa ja margariinissa. Maitotuotteet kannattaa nauttia muun aterian yhteydessä, jolloin ne ovat paremmin siedettyjä.

Taulukko 1. Elintarvikkeiden laktoosipitoisuuksia
ValmisteLaktoosia g 100 grammassa tai desilitrassa
Maidot5
Piimät2–4,5
Jogurtit2,7–4,8
Viilit3,5
Vähälaktoosiset tuotteetalle 1
Laktoositon maito, piimä, jogurtti, viili0
Jäätelöt5–6
Raejuusto1,2–2,6
Maitorahka3
Tuorejuustot0,5–1,2
Sulatejuustot0–3,4
Homejuustot0
Kypsytetyt juustot (edam, emmental ym.)0
Vehnäsämpylä1
Tavallinen pulla1,6
Hampurilainen0,9
Maitosuklaa10

Laktoosi-intoleranssissa voidaan käyttää myös entsyymivalmisteita, joita on kapseli- ja tablettimuodossa. Niitä käytetään ennen laktoosipitoisen ravinnon nauttimista tai sen yhteydessä. Katso myös , «Laktoosi-intoleranssi ja ruokavalio»1.

Milloin tutkimuksiin

Jos itse epäilee laktoosi-intoleranssia ja maidottomuuskokeilun jälkeen vaivat häviävät, laktoosi-intoleranssi on todennäköinen. Tällöin diagnoosia ei tarvitse varmistaa laboratoriotutkimuksilla.

Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos on vatsaoireita, joiden yhteys maitotuotteisiin ei ole selvä tai jos oireet ovat voimakkaat. Tällöin varmistetaan tutkimuksilla, onko todella kyseessä laktoosi-intoleranssi. Tutkimusmenetelmänä on aikaisemmin ollut laktoosirasituskoe (ks. «Laktoosikoe (Pt-Lakt-R1)»2), jossa nautitaan 50 g laktoosia sisältävää liuosta ja mitataan sen jälkeen verensokeri verinäytteistä. Jos verensokeri nousee, se on normaalia ja merkki laktaasi-entsyymin toiminnasta. Laktoosi-intoleranssissa laktoosikokeen jälkeen esiintyy usein tyypillisiä oireita. Laktoosikoe ei ole kovin tarkka, joskus siinä saattaa olla laktoosi-intoleranssiin viittaava tulos, vaikka laktaasi-entsyymin puutosta ei olekaan.

Nykyään voidaan geenitestillä todeta, onko henkilöllä laktaasi-entsyymin säilyttävää geenimuotoa vai ei. Laktaasin puutteeseen johtavan geenin löytyminen ei kuitenkaan aina merkitse, että esiintyy oireita maitotuotteista. Laktoosin imeytymishäiriötä ei tarvitse hoitaa, jos henkilö ei saa oireita maitotuotteista.

Jos laktoosi-intoleranssin diagnoosin jälkeen selviä oireita esiintyy maitotuotteiden välttämisestä huolimatta, on syytä hakeutua uudestaan tutkimuksiin. Tällöin tutkitaan, onko mahdollisesti muita imeytymishäiriöitä, esimerkiksi keliakia (ks. «Keliakia»3), joissa myös voi esiintyä laktoosi-intoleranssin oireita.

Ehkäisy

Laktoosi-intoleranssin syy on geeneissä, joten laktaasi-entsyymin puutosta aikuistuessa ei voida estää. Sen sijaan oireita voidaan ehkäistä tehokkaasti välttämällä maitosokeria.

Käytettyjä lähteitä

Järvelä I, Kolhi K-L. Laktoosi-intoleranssi. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Päivitetty 3.8.2010. Helsinki. Kustannus Oy Duodecim.

Hillilä M. Laktoosi-intoleranssi. Duodecim 2007;123:2743-2746, ks. artikkeli.

Savilahti E. Synnynnäinen laktaasinpuutos. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Päivitetty 4.10.2011. Helsinki. Kustannus Oy Duodecim.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi