Etusivu » Sydämen rytmihäiriöt

Sydämen rytmihäiriöt

Lääkärikirja Duodecim
17.8.2014
kardiologian erikoislääkäri Raimo Kettunen

Rytmihäiriöissä sydämen rytmi kiihtyy tai hidastuu epätarkoituksenmukaisesti tai muuttuu epätasaiseksi. Tämä voi johtaa häiriöihin sydämen toiminnassa.

Sydänrytmin toiminta

Sydämen oikean eteisen seinämässä oleva tahdistinsolmuke lähettää sähköimpulssin, jonka seurauksena ensin supistuvat eteiset ja työntävät veren kammioihin. Sekunnin murto-osan kuluttua sähköimpulssi siirtyy kammioiden puolelle, jolloin ne supistuvat. Supistus työntää veren sydämen oikeasta puoliskosta keuhkoihin ja vasemmasta aortan kautta kaikkialle elimistöön (ks. kuva «»1).

Tahdistinsolmuke kiihdyttää sykettä tarvittaessa esimerkiksi ruumiillisen rasituksen yhteydessä. Kovassa liikunnassa syke saattaa nousta jopa kahteen sataanminuutissa. Tämä ei ole rytmihäiriö vaan tarkoituksenmukaista sykkeen kiihtymistä liikunnan aikana.

Rytmihäiriöissä sydämen sähköinen säätely eri syistä häiriintyy.

Rytmihäiriöiden tutkiminen

Eri rytmihäiriöt aiheuttavat hyvin erilaisia oireita. Potilaan kertomat oireet ja sydämen tutkiminen vastaanotolla kertovat lääkärille jo paljon. Tärkein tutkimus rytmihäiriön toteamiseksi on sydämen sähkökäyrä eli EKG (ks. «»1). Jos EKG saadaan otetuksi rytmihäiriön aikana, sen avulla häiriön luonne yleensä selviää.

Usein rytmihäiriöt ovat ajoittaisia. Tällöin rauhallisessa vaiheessa otettu EKG on usein normaali, eikä rytmihäiriön tyyppi selviä. Silloin on mahdollista käyttää EKG:n pitkäaikaisrekisteröintiä, jossa potilas kantaa mukanaan rekisteröintilaitetta kokonaisen vuorokauden.

Kun rytmihäiriön laatu on selvillä, selvitetään erilaisilla sydäntutkimuksilla, onko sen takana muuta sydänsairautta. Hankalissa tapauksissa sydänlääkärit voivat selvittää rytmihäiriön syytä tarkemmin laskimon kautta sydämeen vietyjen mittausjohtojen avulla.

Milloin hoitoon

Yleisohje on, että oudon sydämen rytmihäiriön ilmaantuessa on syytä hakeutua lääkäriin. Jos siihen liittyy rintakipua, tajunnan menetys, pyörrytystä tai muita oireita, hoitoon pitää lähteä heti. Jos rytmi on epäsäännöllinen tai liian tiheä, mutta muita oireita ei ole, voi ennen hoitoon menoa odottaa muutamia tunteja ja seurata, loppuuko häiriö itsellään.

Rytmihäiriöiden hoito

Hoito riippuu kokonaan siitä, millainen rytmihäiriö on kyseessä ja mistä se johtuu. Yleensä rytmihäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeillä, eri rytmihäiriöihin on omat erityiset lääkkeet. Tietoa hoidosta on kunkin rytmihäiriön kohdalla (ks. alla olevia linkkejä).

Sydämen rytmihäiriöitä

Käytettyjä lähteitä

Raatikainen P. Rytmihäiriöiden aiheuttamat oireet ja rytmihäiriöpotilaan tutkiminen. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Päivitetty 30.9.2013. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.