Etusivu » Aivotärähdys lapsella

Aivotärähdys lapsella

Lääkärikirja Duodecim
14.12.2014
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Syyt ja oireet

Lapsi voi saada aivotärähdyksen (commotio), jos hän kaatuu, putoaa tai muuten lyö päänsä kovaa alustaa vasten. Aivotärähdykseksi kutsutaan tilaa, jossa tapaturmainen tajuttomuus kestää alle puoli tuntia. Päävammat ovat lapsuudessa melko yleisiä ja aiheuttavat harvoin vakavia seuraamuksia. Vuosittain viisi lasta tuhannesta lyö päänsä niin, että tajunta katoaa ainakin hetkeksi. Joustavat kallon luut antavat erityisesti pienillä lapsilla sen verran periksi, että merkittävää murtumaa ei useimmiten synny. Myöskään aivokudoksen vaurioitumista ei tapahdu.

Aivotärähdyksen oireita ovat tapaturman jälkeinen päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu. Lapsi ei usein myöskään muista tapaturmaa, mutta edeltävät tapahtumat ja tapaturman jälkeinen aika ovat muistissa. Muita oireita ovat huimaus, mielialan vaihtelut, uneliaisuus ja huono keskittyminen.

Itsehoito

Lievä aivotärähdys ei vaadi hoitoa, vaan lapsi saa elellä ja leikkiä normaalisti. Päänsärkyyn voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä. Lapsen tilaa tulee kuitenkin seurata kotona. Jos tapaturma sattuu illalla, lapsi on syytä herättää yön aikana pari kertaa voinnin tarkistamiseksi.

Milloin hoitoon

Mikäli lapsi on vamman yhteydessä ollut tajuton tai tapaturman jälkeiset oireet ovat voimakkaita, on syytä ottaa yhteys hoitoyksikköön. Näin on tehtävä myös, jos lapselle ilmaantuu tapaturman jälkeen sekavuutta tai tajunnan hämärtymistä. Oireiden selvittelyn ja lääkärin tutkimuksen lisäksi pään luista otetaan usein röntgenkuva ja lapsen vointia seurataan, mikä voi edellyttää lapsen ottamista sairaalan vuodeosastolle. Tutkimuksilla ja seurannalla poissuljetaan hidas aivoverenvuoto, joka on lasten päävammoissa harvinainen. Aivotärähdys on kuitenkin valtaosalla niin lievä, että sairaalaseurantaa ei tarvita. Aivotärähdyksestä ei jää haitallisia seuraamuksia.

Ehkäisy

Pienten lasten suojeleminen putoamiselta on tärkeätä. Kypärän käyttö pyöräilyn, laskettelun ja lautailun yhteydessä on isoilla lapsilla ja nuorilla niinikään keskeinen ehkäisykeino.

Lisää tietoa aivotärähdyksestä ja sen hoidosta

Lääkärikirja Duodecim, ks. «Aivotärähdys ja pään vammat (aikuiset)»1.