Enterorokon oireet

Enterorokkoon liittyy rakkuloiden ja näppylöiden esiintyminen suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla, kuten pakaroissa. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Lapsella voi ilmetä myös nielukipua ja vatsavaivoja.

Erotuksena vesirokkoon, enterorokko ei aiheuta yleensä kutinaa lapsilla, ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin (kuva ). Aikuisilla rakkulat voivat olla kovasti kutisevia. Jalkapohjien rakkulat voivat olla myös kivuliaita ja haitata kävelyä. Varsinkin taudin alkuvaiheessa enterorokon erottaminen vesirokosta voi joskus olla hankalaa. Paranemisvaiheessa iho voi hilseillä.

Kuva

Enterorokkorakkuloita jalkapohjissa.

Tauti on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta etenkin perheen sisällä se voi tarttua myös aikuisiin.

Enterorokon itämisaika on 3–10 vuorokautta tartunnasta. Käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä.

Enterorokon lisäksi enterovirukset voivat aiheuttaa muita tauteja. Tavallisin enterovirusinfektion muoto on "normaali" flunssa. Enterovirukset aiheuttavat myös silmän sidekalvon tulehdusta. Enterovirus voi aiheuttaa myös aivokalvotulehduksen, jonka oireita ovat kuume, voimakas päänsärky sekä niskajäykkyys. Aivokalvotulehduksen ennuste on hyvä ja se paranee itsestään. Oireet kuten päänsärky voivat olla kuitenkin niin voimakkaat, että joskus tauti vaatii sairaalahoitoa.

Enterorokon toteaminen

Diagnoosi perustuu tyypilliseen taudinkuvaan eikä erillisiä testejä tarvita.

Enterorokon hoito

Enterorokko on useimmiten melko lievä tauti. Se kestää yleensä alle viikon, paranee itsestään eikä aiheuta jälkitauteja. Suun rakkulat saattavat kuitenkin olla kivuliaita ja syöminen voi olla hankalaa. Tällöin lapselle on hyvä antaa nestemäistä ravintoa (mehua, vellejä, jäätelöä), jota ei tarvitse pureskella.

Täsmälääkitystä enterorokon hoitoon ei ole. Tulehduskipulääkkeet kuitenkin helpottavat sekä päänsärkyä että muita kipuja.

Päiväkotiin tai kouluun lapsi voi palata voinnin mukaan, eikä enterorokko vaadi eristystä.

Kirjallisuutta

  1. Helminen M. Enterovirusinfektiot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 27.3.2024.
  2. Jalava K, Roivainen M, Vuorinen T, ym. Kesän 2010 enterovirusepidemia Suomessa. Suom Lääkäril 2012;67(12):943–7.
  3. Peltola V. Enterovirusinfektiot Suomessa ja muualla maailmassa. Duodecim 2008;124(15):1691-2.