Tavallisia ja vaarattomia ihonäppyjä

Vastasyntyneen iho on ohut ja herkkä ulkoisille ärsykkeille. Yleensä parin päivän sisällä synnytyksestä se alkaa hilseillä ja tarvitsee pehmentävää voidetta. Iholle voi ilmaantua pieniä näppylöitä, jotka lähes poikkeuksetta ovat vaarattomia.

Ihohuokosten tukkeutumisen seurauksena etenkin kasvoihin voi nousta pieniä valkoisia näppyjä (milioita), jotka häviävät muutaman viikon sisällä itsestään.

Iholle voi myös ensipäivinä ilmaantua hyönteisen piston jälkeä muistuttavia punaisia läiskiä, joissa on vaaleampi näppylä tai märkärakkula keskellä. Näitä läiskiä voi ensimmäisen kuukauden aikana esiintyä kaikkialla keholla. Niiden syy on tuntematon ja ne häviävät itsestään viikkojen kuluessa.

Kolmas tavallinen murhe ovat kasvoihin muutaman viikon iässä ilmaantuvat "vastasyntyneen finnit", jotka ovat seuraus äidiltä saadusta hormonista. Ne ovat vaarattomia ja häviävät niin ikään muutamassa kuukaudessa. Niitä esiintyy noin viidenneksellä vauvoista. Näppylöitä voidaan tarvittaessa hoitaa voiteilla, joten niiden ilmaantuminen on syytä ottaa esille neuvolakäynnillä.

Hikinäpyt ovat puolestaan 1−2 mm:n läpimittaisia kastepisaran kaltaisia kirkkaita rakkuloita, jotka johtuvat hikirauhasten kehittymättömyydestä. Ne kestävät muutaman päivän ja niitä voidaan estää hikoilua vähentämällä.

Melko tavallinen ongelma muutaman viikon ikäisellä lapsella on myös ns. taliköhnäihottuma eli seborrooinen ihottuma, jossa päälaelle ilmaantuu kellertävää ja punoittavaa karstaa. Joskus karstaa on todettavissa myös muualla ihopoimuissa. Sen syntymekanismi ei ole täysin tiedossa, mutta ongelma on harmiton ja karsta häviää lähes poikkeuksetta puolen vuoden ikään mennessä. Päälaen hoitamiseen shampoolla ja öljyllä saa ohjeita neuvolasta.

Navan hoito

Raskauden aikana sikiö saa ravintonsa napanuoran kautta äidin verestä. Syntymän jälkeen napanuora katkaistaan ja suljetaan pienellä kumirenkaalla. Jäljellä oleva napanuoran osa kuivuu, kovettuu ja irtoaa muutamassa päivässä, joskus vasta parin viikon kuluttua. Ennen irtoamista navan seutu tulisi pitää kuivana tulehduksen estämiseksi. Napanuoraa ympäröivää ihopoimua voi hoitaa veteen kastetuilla pumpulitupoilla. Kun napanuora on irronnut, jäljelle jää haavapinta, johon voi kehittyä sienimäinen tulehduskudos. Tätä hoidetaan neuvolassa lapis-liuoksella.

Milloin hoitoon

Jos napaa ympäröivä iho alkaa punoittaa ja kuumottaa, tulee aina hakeutua hoitoon. Ihonalaisen kudoksen bakteeri-infektio on harvinainen, mutta se tulee hoitaa antibioottilääkityksellä.

Vastasyntyneen iholle voi harmittomien näppylöiden ohella ilmaantua myös märkärupi, jonka aiheuttajana ovat stafylokokki- ja streptokokkibakteerit. Myös herpesviruksen aiheuttama rakkulainen ihottuma on muutaman viikon iässä mahdollinen. Jos vastasyntyneen tai pienen imeväisen ihoon ilmaantuu rakkuloita tai vesikelloja, iho rupeaa punoittamaan tai siihen ilmaantuu märkimistä, on aina syytä hakeutua hoitoon. Vastasyntyneen märkärupi voi joskus edellyttää suonensisäistä antibioottilääkitystä ja sairaalahoitoa.

Kirjallisuutta

  1. Rashes in babies and children. NHS Choices
  2. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri / Tays > Raskaus ja synnytys > Vauvan perushoito
  3. Kimpimäki S, Tuomi ML. Miten tunnistan tavalliset vauvan iho-oireet. Suomen Lääkärilehti 2016;71(14):991-7.