Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Punariisi
 
 

Jälkiehkäisy

Lääkärikirja Duodecim
23.10.2014
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Jälkiehkäisyä eli yhdynnän jälkeistä ehkäisyä tarvitaan tilanteissa, joissa ehkäisymenetelmä on pettänyt, esimerkiksi kondomi rikkoutunut, tai yhdynnässä on oltu ilman ehkäisyä.

Hormonaalinen ehkäisy

Tällä hetkellä eniten käytetty menetelmä on pelkkää keltarauhashormonia sisältävä valmiste NorLevo®. Pakkaus sisältää yhden tabletin 1,5 mg levonorgestreelia. Yli 15-vuotias saa pakkauksen apteekista ilman reseptiä, apteekin henkilökunta antaa neuvonnan sekä kirjallisen ohjeen. Alle 15-vuotiaiden jälkiehkäisy kuuluu terveydenhuollon piiriin, ja he tarvitsevat tabletteihin lääkärin kirjoittaman reseptin. Tabletit pitää ottaa mahdollisimman nopeasti, mielellään 12 tunnin mutta viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Menetelmä on sitä tehokkaampi mitä aiemmin suojaamattoman yhdynnän jälkeen sitä käytetään. Valmisteen käytölle ei ole terveydellisiä vasta-aiheita.

Ainoastaan reseptivalmisteena on saatavissa ulipristaalia sisältävä tabletti; EllaOne®. Se on ns. progesteronireseptorin muuntelija. Se voidaan ottaa viiden päivän kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Ehkäisyteho vastaa levonorgestreelia, kun jälkiehkäisyä käytetään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Kun aikaa suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut 72–120 tuntia eikä kierukkaa voida asentaa, on ulipristaali tällä aikavälillä mahdollisesti tehokkaampi kuin levonorgestreeli.

Jälkiehkäisyyn voidaan myös käyttää etinyyliestradiolia ja levonorgestreelia sisältäviä ehkäisytabletteja. Valmista pakkausta ei enää ole markkinoilla. Tämä menetelmä aiheuttaa kuitenkin enemmän sivuvaikutuksia, erityisesti pahoinvointia ja päänsärkyjä kuin pelkkää keltarauhashormonia tai ulipristaalia sisältävä valmiste. Sen teho ei myöskään ole yhtä hyvä kuin pelkkää levonorgestreelia sisältävän valmisteen.

Kierukka

Kuparikierukan (ks. «Kierukka (ehkäisy)»1) asennus on tehokas jälkiehkäisymenetelmä. Asennus pitää tehdä kuuden vuorokauden kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä, näin raskaus alkaa enintään 1–2 %:ssa hoidetuista. Kierukan etuna on, että jatkoehkäisy tulee hoidettua samalla. Haittoihin kuuluu mahdollinen tulehduksen riski, jonka estämiseksi tarvittaessa voidaan antaa ennaltaehkäisevä antibioottihoito. Hormonikierukkaa ei suositella jälkiehkäisyyn.

Jälkiehkäisyn teho

Kuparikierukka on jälkiehkäisymenetelmistä tehokkain: raskaaksi tulee vain 0,1 %. Raskaus voi alkaa 1–5 %:ssa jälkiehkäisytabletin käyttäjistä, joten raskaustestin teko on tarpeen, mikäli kuukautisvuoto ei tule ajallaan. Raskaustesti tehdään aina, jos kuukautiset myöhästyvät vähintään viikon. Myös kohdun ulkopuolisen raskauden mahdollisuus on huomioitava, joten testi kannattaa tehdä, jos vuoto on poikkeavan niukka tai kivulias.

Jälkiehkäisytabletin käyttäjää pitää aina kannustaa hankkimaan luotettava ja tehokas ehkäisymenetelmä jatkoon. Nuoret pitäisi aina ohjata jälkitarkastukseen, jossa heille tarjotaan mahdollisuutta myös klamydiatestiin.

Jälkiehkäisy imetyksen aikana

Jälkiehkäisytabletteja voi käytttää imetyksen aikana. Levonorgestreelitabletin ottamisen jälkeen voi ensimmäisen maidon lypsää pois. Ulipristaalin jälkeen imettämistä ei suositella 36 tuntiin.

Jälkiehkäisyn käyttö ehkäisypillerin unohtuessa

Jälkiehkäisyä voi käyttää myös ehkäisypillerin unohtamiseen liittyen. Jos ehkäisypilleri unohtuu taukoviikkoa seuraavan viikon aikana, jälkiehkäisyä suositellaan. Lisäksi on syytä käyttää kondomia, kunnes ehkäisypillereitä on otettu seitsemän peräkkäistä päivää säännöllisesti. Jos yksittäinen pilleri unohtuu myöhempinä pillerijakson päivinä, ei jälkiehkäisyn tarvetta ole. Jos useampi pilleri unohtuu, jälkiehkäisy kannattaa käyttää ja kondomia pitää käyttää loppukierron ajan. Jälkiehkäisyn käytön jälkeen jatkuva hormonaalinen ehkäisy voidaan aloittaa heti, kun seuraavat kuukautiset alkavat.

Lisää tietoa jälkiehkäisystä

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio, ks. «Jälkiehkäisy»2.

Käytettyjä lähteitä

Kivijärvi A. Jälkiehkäisy. Lääkärin käsikirja (online), päivitetty 22.2.2013. Kustannus Oy Duodecim.

Vantakunnallinen Käypä hoito -suositus "Jälkiehkäisy", ks. http://www.kaypahoito.fi «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50039»1

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi