Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Ebola
 
 

Vaihdevuodet

Lääkärikirja Duodecim
23.9.2013
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Vaihdevuosilla (klimakteriumilla) tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu. Menopaussi eli viimeiset kuukautiset tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä. Kriteerinä pidetään, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella kuukautiset ovat olleet pois yli vuoden. Vaihdevuodet voivat tulla aiemmin munasarjojen poiston, sädehoidon tai solunsalpaajahoidon seurauksena. Tupakointi varhentaa menopaussia 1–2 vuotta.

Oireet

Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotojen loppumista, mutta vaikeimmillaan ne yleensä ovat vuoden sisällä menopaussista. Joillakin naisilla ne voivat jatkua pitkäänkin, toisaalta kaikille ei oireita tule lainkaan.

Tavallisin oire ovat hikoilupuuskat ja kuumat aallot. Kuumia aaltoja esiintyy 70–80 %:lla naisista, mutta varsin hankalia ne ovat vain 10–20 %:lla. Tavallisimmin hikoilu kestää 1–5 vuoden ajan. Hikoilua voi esiintyä päivällä tai yöllä, se tulee puuskittain, ja siihen voi liittyä äkillinen palelun tunne. Monella on samanaikaisesti tunne sydämen tykyttelystä ja kasvojen punoitusta. Kuumien aaltojen syntymekanismia ei tarkasti tunneta.

Unihäiriöt ovat tavallisia, ja ne liittyvät usein (mutta eivät aina) yöhikoiluun. Huonosti nukuttuja öitä voi seurata päiväväsymys, ärtyneisyys ja mielialan vaihtelut.

Estrogeenin puutteesta seuraa emättimen limakalvon oheneminen, mikä ilmenee kuivuutena ja joskus kirvelynä sekä yhdyntäkipuina (ks. «Yhdyntäkipu»1). Lisäksi voi esiintyä tiheävirtsaisuutta tai muita virtsavaivoja. Luun haurastuminen kiihtyy menopaussin yhteydessä. Joillakin on tukielinoireita, nivel- ja lihaskipuja.

Väsymys, ärtyneisyys, masentuneisuus ja aloitekyvyttömyys liitetään vaihdevuosioireisiin, mutta oireiden yhteys estrogeenin puutteeseen on epäselvä. Seksuaalista haluttomuutta voi esiintyä.

Vaihdevuosien toteaminen

Selkeät vaihdevuosioireet ja kuukautisten harveneminen tai loppuminen yli 45-vuotiaalla naisella kertoo diagnoosiin. Laboratoriokokeita ei siis yleensä tarvita. Jos kuukautiset loppuvat nuoremmalla iällä, on syytä tehdä tarkempia tutkimuksia (ks. «Kuukautisten puuttuminen (amenorrea)»2). Tärkein laboratoriotutkimus menopaussin osoittamiseksi on aivolisäkkeen follikkelia stimuloivan hormonin, FSH:n määritys. Kun munasarjojen toiminta hiipuu, FSH-taso nousee. Arvo yli 40 IU/l tarkoittaa yleensä menopaussia. Yksittäisistä estrogeenitasojen mittauksista ei ole hyötyä.

Itsehoito

Vaihdevuosioireita ei voida tehokkaasti hoitaa kuin estrogeenilla (ks. «Vaihdevuosien hormonihoito»3). Kasvituotteista soijaa sekä siitä eristettyjä eri kasviestrogeeneja on runsaasti tutkittu, mutta niiden tehoa vaihdevuosioireiden hoidossa ei ole tieteellisesti osoitettu. Myös erilaiset rohdosvalmisteet ovat suosittuja, mutta näyttöä niiden tehosta tai turvallisuudesta ei ole. Vuonna 2006 Lääkelaitos on antanut seuraavan tiedotuksen tähkäkimikistä: "Euroopan lääkevirasto EMEA ja sen kasvirohdosvalmistekomitea ovat kiinnittäneet huomiota tapausselostuksiin, jotka liittyvät vakaviin maksavaurioihin tähkäkimikki-valmisteiden käyttäjillä". Koska luontaistuotteiden tehoa vaihdevuosioireisiin ei ole voitu vakuuttavasti osoittaa, kannattaa lääkärin kanssa asiasta keskustella ja yleensäkin aina kertoa lääkärille kasvirohdosvalmisteiden käytöstä.

Monipuolista ravintoa ja säännöllistä liikuntaa kannattaa suosia. Esimerkkinä suositeltavista harjoitteluista voisi olla jooga. Oireet haittaavat vähemmän, kun keho ja mieli voivat hyvin. Ylipainoisilla vaihdevuosihikoiluja on enemmän kuin normaalipainoisilla, joten painonhallinta on tärkeää. Runsasta kahvinjuontia, voimakkaasti maustettua ruokaa ja tupakointia pitäisi välttää, koska ne pahentavat vaihdevuosioireita. Osteoporoosin (ks. «Osteoporoosi (luukato)»4) ehkäisyyn ovat kalkki ja D-vitamiini tärkeitä. Jos niitä ei ruokavaliosta saa riittävästi, kannattaa käyttää apteekista saatavia valmisteita. Jos ainoa haittaava oire on emättimen limakalvon kuivuus (ks. «Emättimen limakalvojen kuivuminen»5), saa apteekista ilman reseptiä estriolia sisältäviä emätinpuikkoja ja -voiteita.

Milloin lääkäriin

Vaihdevuosioireiden vuoksi kannattaa lääkärin hoitoon hakeutua silloin kun oireet haittaavat merkittävästi jokapäiväistä elämää. Itse oireiden vuoksi ei sinänsä lääkärikäyntiä tarvita. Menopaussivaiheessa lääkärin tutkimukset ovat tarpeen silloin, kun esiintyy gynekologisia vaivoja, esimerkiksi ylimääräisiä vuotoja.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Mikkola T. Vaihdevuodet. Kirjassa Ylikorkala O, Tapanainen J (toim) Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s 114–122.

Tiitinen A. Vaihdevuosioireet Aikakauskirja Duodecim 2008; 124(21): 2479–80.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi