Etusivu » Virtsakirvely naisella (virtsaputkioireyhtymä)

Virtsakirvely naisella (virtsaputkioireyhtymä)

Lääkärikirja Duodecim
10.10.2017
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Virtsakirvely ja virtsaputken alueen oireet (ks. «Virtsaputken oireet ja sairaudet (naisella)»1) ovat melko tavallisia, usein itsestään rauhoittuvia ja vaarattomia. Toisinaan ne kuitenkin voivat aiheuttaa toistuvia virtsaamisvaivoja tai -kipuja.

Oireet

Virtsaputkioireyhtymäksi kutsutaan tilaa, jossa yhdistyvät virtsaamiskirvely, tiheä virtsaamistarve, kipu virtsaputken seudussa sekä tunne epätäydellisestä rakon tyhjenemisestä. Myös yhdyntäkipuja (ks. «Yhdyntäkipu»2) voi esiintyä. Toisaalta yhdynnät voivat laukaista oireilun. Joskus oire voi syntyä akuutin virtsatietulehduksen jälkeen. Virtsaputkioireyhtymä voi olla osa kroonista kipuoireyhtymää ja liittyä fibromyalgiaan. Onneksi 85 % virtsaputkioireista kärsivistä paranee ajan myötä ilman hoitoa.

Taudin toteaminen

Mahdollinen virtsarakon tulehdus on syytä selvittää virtsanäytteen tutkimuksella (ks. «Virtsatietulehdus aikuisilla, virtsatieinfektio»3). Joskus oireiden takana voi olla sukupuoliteitse tarttuva tulehdus, jolloin klamydianäytteen ottaminen on aiheellista (ks. «Klamydia»4). Papakokeella (ks. «Papakoe»5) voidaan tutkia emättimen limakalvon tilanne ja mahdolliset tulehdusmuutokset. Gynekologisessa tutkimuksessa voidaan arvioida limakalvojen ulkonäkö ja esimerkiksi estrogeenivajaukseen viittaava limakalvon oheneminen (ks. «Emättimen limakalvojen kuivuminen»6).

Itsehoito

Nesteitä on syytä juoda riittävästi; 1,5–2 litraa/vrk on sopiva määrä. Jotkut juomat, kuten kahvi, tee, kolajuomat ja sitrusmehut, saattavat ärsyttää rakkoa. Virtsarakko kannattaa tyhjentää sopivin välein (päivällä 3–4 tunnin välein ja aina yhdynnän jälkeen). Vaihdevuosien jälkeen kannattaa käyttää paikallisia estrogeenivalmisteita, esimerkiksi voiteena.

Milloin lääkäriin

Lääkärin apua voi hakea, jos oire on hankala ja oireet viittaavat selvästi virtsarakon tulehdukseen. Joskus oire voi lievittyä lyhytaikaisella virtsarakkotulehdukseen tarkoitetulla lääkekuurilla. Lisätutkimuksia tarvitaan, jos virtsassa on verta tai jos rakko ei tunnu tyhjenevän kunnolla. Toisaalta toistuvia turhia virtsanäytteitä on syytä välttää. Vaihdevuosi-iän ohittaneille naisille voi paikallisesta estrogeenihoidosta olla hyötyä.

Ehkäisy

Riittävä nesteiden juonti on tärkeää. Kylmettymistä kannattaa välttää, ja hyvä hygienia on luonnollisesti paikallaan. Kiire ja jännitys sekä kylmä tuovat virtsaamistarpeen herkästi esille. Kannattaa opetella rentoutumaan.

Käytettyjä lähteitä

Nilsson CG. Naisen virtsatieongelmat. Kirjassa: Ylikorkala O, Tapanainen J (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s. 215.

Wuorela M. Virtsatieinfektiot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 7.2.2017.