Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Aurinkoihottuma

Lääkärikirja Duodecim
29.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Auringon ultraviolettisäteily (UV) aiheuttaa kuudenlaista ihotulehdusta. Yleisin on auringonpolttama (ks. «Auringonpolttama ja auringolta suojautuminen»1), joka käsitellään toisaalla. Monimuotoinen valoihottuma on toiseksi yleisin. Sitä on 15–20 %:lla suomalaisista. Herkkyys alkaa yleensä lapsena ja häviää vuosien, harvoin vasta vuosikymmenien päästä. Kolmas on lääkkeen tai kemikaalin ja UV-säteilyn yhteisvaikutuksesta syntyvä ihotulehdus (ks. artikkeli «Valolääkeihottumat»2). Neljäs on valoekseema, viides krooninen aktiininen dermatiitti ja kuudes fytofotodermatiitti (ks. «Fytofotodermatiitti (auringon ja kasvien kemikaalien aiheuttama ihottuma)»3).

Monimuotoinen valoihottuma (MMVI)

MMVI:n iho-oireet ovat nimensä mukaisesti monimuotoisia. Yleisin MMVI-tyyppi muistuttaa ulkonäöltään lähinnä vihurirokkoa. Keväisenä tai kevätkesäisenä aurinkoisena päivänä paljaana olleet ihoalueet alkavat kutista voimakkaasti yleensä muutaman tunnin sisällä aurinkoaltistuksesta, joskus vasta 1–2 vuorokauden kuluttua. Pieniläiskäinen ihottuma ilmestyy samoille alueille pian kutinan alkamisen jälkeen. Oireet häviävät tavallisesti parissa päivässä, hitaimmillaankin 1–2 viikossa. Useimmilla näin reagoivilla ihottuma ei uusiudu saman kesän aikana (ks. kuva «Monimuotoinen valoihottuma»1).

Suuri- ja koholäiskäiset aurinkoihottumat ovat melko harvinaisia. Ne muistuttavat verisuonitulehduksia, vaskuliitteja «Verisuonitulehdus (vaskuliitti)»4 (ks. kuva «MMVI, nilkka»2). Niissä ihomuutoksia tulee usein myös vaatteiden peittämälle alueelle. Ihomuutokset kutiavat voimakkaasti. Läiskien häviäminen vie joitakin viikkoja.

Valonokkosihottuma on harvinainen. Paukamat kehittyvät minuuteissa aurinkoaltistuksen jälkeen ja häviävät 20–30 minuutissa.

Valoekseema

Valoekseema luetaan joskus MMVI:n piiriin. Siinä auringolle altistuneelle alueelle tulee tasainen punoitus ja tulehdus, ekseema. Raja terveeseen on jyrkkä. Valoekseema muistuttaa valolääkereaktiota, mutta siinä syynä ei ole valolle herkistävä lääke tai muu kemikaali. Ekseema kestää pari, kolme viikkoa.

Krooninen aktiininen dermatiitti

Krooninen aktiininen dermatiitti muistuttaa aluksi valoekseemaa. Vuosien saatossa se alkaa jo helmi-maaliskuussa ja kestää usein lokakuulle saakka. Se voi muuttua ympärivuotiseksi ja tulla myös valolta suojatuille alueille. Krooniseen aktiiniseen dermatiittiin liittyy tavallisesti kosketusallergia kromaattia, kobolttia, kumikemikaaleja tai asterikasvien kemikaaleja kohtaan.

Itsehoito

Pieniläiskäisen MMVI:n oireita hillitään hydrokortisonivoiteella tai voimakkaammilla, reseptillä saatavilla kortisonivoiteilla. Antihistamiini hillitsee kutinaa jonkin verran. Kortisonitabletit (Kyypakkaus®, Ampikyy®) vähentävät oireita tehokkaammin kuin kortisonivoiteet tai antihistamiinitabletit. Niitä otetaan 2–3 peräkkäisenä päivänä. Suuri- ja koholäiskäinen monimuotoinen valoihottuma reagoi huonosti kortisonivoiteisiin, mutta kortisonitabletit ovat tehokkaampia. Antihistamiinitabletit tehoavat hyvin valonokkosihottumaan.

Hydrokortisonivoide auttaa jonkin verran myös valoekseemassa, mutta ei juuri kroonisessa aktiinisessa dermatiitissa.

Milloin hoitoon?

Suuri- ja koholäiskäinen monimuotoinen valoihottuma on aihe hakeutua lääkärin tutkimuksiin,samoin viikkoja tai kuukausia kestävä pieniläiskäinen valoihottuma, valoekseema ja krooninen aktiininen dermatiitti.

Ehkäisy

Koko kesän kestävä monimuotoinen valoihottuma voidaan estää ennakkoon otetulla valohoidolla (SUP- tai UVB-hoito), jollaisen voi määrätä vain lääkäri. Valohoitoa otetaan 10–15 kertaa ennen oletettua oirekauden alkua. Solarium ei auta.

Lisätietoa aiheesta

Hannuksela M. Kutina on pirullista - raapiminen taivaallista. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2009.

Hannuksela M. Hyvä, paha aurinko. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2008.

Lääkärikirja Duodecimin artikkeli «Käsivarsien kutina (Pruritus brachioradialis)»5.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi