Etusivu » Häntäluun vammat

Häntäluun vammat

Lääkärikirja Duodecim
7.6.2015
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Häntäluun vammautuu suorasta iskusta, jonka aiheuttaa tyypillisesti putoaminen istualleen. Joskus myös synnytyksen yhteydessä sikiön työntyminen synnytyskanavassa voi aiheuttaa häntäluun pään murtumisen.

Häntäluuhun kohdistunut isku voi aiheuttaa luun murtumisen, mutta myös pelkkä luun pinnan ja luukalvon vaurioituminen voi aiheuttaa häntäluuhun kovaa kipua. Pääoire vammasta on joka tapauksessa häntäluussa pakaravaon yläosassa tuntuva kipu, joka voi estää suorassa istumisen. Pelkkä häntäluun vaurio ei aiheuta laajemmalle säteileviä kipuja, vaan tällaisessa tapauksessa on kyse muusta vauriosta.

Itsehoito

Häntäluun pinnan vaurioituminen tai murtuma ei tarvitse kipulääkityksen lisäksi hoitoa. Murtuma yleensä paranee muutamassa viikossa.

Milloin hoitoon

Jos häntäluuhun sattuneen vamman jälkeen esiintyy säteilykipua tai selkäkipua laaja-alaisemmin kuin häntäluun kohdalla, on syytä hakeutua tutkittavaksi mahdollisen muun vaurion selvittämiseksi. Joissakin tapauksissa murtuman jälkeen voi esiintyä pitkäaikaistakin häntäluukipua (ks. «Häntäluukipu»1), johon tarvitaan hoitotoimia.