Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Parisuhdetesti
 
 

Miestyyppinen kaljuuntuminen (Alopecia androgenetica)

Lääkärikirja Duodecim
4.11.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa ohimoilta tai päälaelta. Hiukset harventuvat hiljalleen niin, että lopulta koko päälaki on kalju (kuvat «Alopecia androgenetican kehittyminen miehillä»1 ja «Alopecia androgenetica»2 ). Korvallisilta tai takaraivolta hiukset eivät harvene. Hiuskarvat myös ohentuvat. Kyseessä on perinnöllinen taipumus. Kaljuuden geenejä on käytännöllisesti katsoen kaikilla suomalaiseen rotuun kuuluvilla miehillä ja ainakin kolmella neljästä naisesta. Kaljuuntumisprosessissa on mukana mieshormoneja, androgeeneja. Miestyyppinen kaljuuntuminen liittyy usein päänahan hilseilyyn ja tali-ihottumaan (ks. «Tali-ihottuma (seborrooinen ekseema)»1 ja «Miestyyppinen tukanlähtö liittyy rasvaisuuteen»2).

Oireet

Miehiltä hiukset alkavat lähteä joskus jo ennen 20. ikävuotta. Ohimolahdekkeet syvenevät ja päälaki alkaa pilkottaa hiusten lomasta. Hiustenlähdön nopeus vaihtelee henkilöittäin. Hiuskatoa ei huomata, sillä hiusaiheet surkastuvat yleensä saman tien eikä uudiskasvua esiinny samaan tapaan kuin naisilla.

Taudin toteaminen

Hiukset lähtevät yleensä niin hitaasti, ettei sitä voi todeta tekemällä tukistustestiä (ks. «Hiustenlähtö»3) tai jollakin muulla objektiivisella keinolla. Kaljuuntumisen asteen kirjaamiseksi miesten kaljuuntuminen jaotellaan 5 tai 8 asteeseen.

Itsehoito

Tärkein hoito on hiustenpesu päivittäin tai ainakin joka toinen päivä. Pestessä on hyvä käyttää apteekista saatavaa ketokonatsolisampoota tai muuta hilsesampoota (ks. «Hilse»4) 1–2 kertaa viikossa; muuten sampoon laadulla ei ole väliä. Tiheä pesu pitää päänahan mikrobimäärän alhaisena ja vähentää sitä kautta tulehdusta ja samalla hiusten irtoamista.

Kahdesti päivässä päänahkaan laitettava 3- tai 5-prosenttinen minoksidiililiuos (Rogaine®) vähentää hiustenlähtöä ja jopa kasvattaa uusia hiuksia osalla käyttäjistään, sitä varmemmin, mitä nuorempi henkilö on kyseessä. Hoidon on kuitenkin jatkuttava kuukaudesta ja vuodesta toiseen, jos tahtoo hyvän tuloksen säilyvän. Tali-ihottuman aiheuttamaa tulehdusta voi tarvittaessa hoitaa hydrokortisonilinimentillä joitakin viikkoja yhteen mittaan.

Milloin hoitoon

Jos kaljuuntuva henkilö kokee hiustenlähdön henkisesti vaikeaksi eikä itsehoidosta ole riittävää hyötyä, voi hakeutua lääkäriin. Hiusjuuren androgeenireseptoreihin vaikuttava, suun kautta otettava finasteridi lopettaa useilla hiustenlähdön ja kasvattaa uusia hiuksia suurella osalla potilaista. Tulos on yli 30-vuotiailla parempi kuin sitä nuoremmilla. Uusia hiuksia ilmestyy päälaelle varmemmin kuin hiusrajaan ohimoille. Lääkettä kannattaa käyttää ainakin vuoden ajan, jolloin sen hyödyt voidaan arvioida ja päättää hoidon jatkosta. Finasteridillä on käyttöaihe kaljuuntumiseen ainoastaan miehille. Myös toista finasteridin tapaan toimivaa lääkettä, dutasteridia on kokeiltu miestyyppiseen kaljuuntumiseen. Sen asema hoitoarsenaalissa on toistaiseksi vakiintumatta. Kaljuuntuminen alkaa uudelleen, kun lääke lopetetaan. Myös hiustensiirtoa käytetään miestyyppien kaljuuntumiseen hoitoon.

Kaljuuntumisen ehkäisy

Tali-ihottuman (ks. «Tali-ihottuma (seborrooinen ekseema)»1) ja hilseilyn (ks. «Hilse»4) hoito on ainoa keino hidastaa tukanlähtöä. Ravinnosta, ravintolisistä, vitamiineista, hivenaineista, päänahan hieronnasta tai hiustenhoitoaineista ei ole apua (ks. «Hiustenlähdön ehkäisy»5).

Käytettyjä lähteitä

Feinstein RP. Androgenetic alopecia. http://www.emedicine.com/article/1070167

Eun HC, Kwon OS, Yeon JH, Shin HS, Kim BY, Ro BI, Cho HK, Sim WY, Lew BL, Lee WS, Park HY, Hong SP, Ji JH. Efficacy, safety, and tolerability of dutasteride 0.5 mg once daily in male patients with male pattern hair loss: a randomized, double-blind, placebo-controlled, phase III study. J Am Acad Dermatol. 2010; 63: 252–8.

Rossi A, Cantisani C, Scarnò M, Trucchia A, Fortuna MC, Calvieri S. Finasteride, 1 mg daily administration on male androgenetic alopecia in different age groups: 10-year follow-up. Dermatol Ther. 2011; 24: 455–61.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi