Alaraajakivun syyt

Alaraajojen kipuihin voi olla lukuisia syitä, joiden todennäköisyys vaihtelee iän, ruumiinpainon, muiden sairauksien ja henkilön päivittäin harrastamien toimintojen mukaan. Yleisin vaiva nuorilla on vamma, jalkoihin osunut isku tai nivelen vääntyminen. Iän myötä todennäköisemmäksi tulevat nivelten kulumisesta, jänteiden rasituksesta ja jalkaterän painumisesta johtuvat kivut. Nivelissä voi olla kipuja myös monista muista syistä. Kipujen syynä voi myös olla tulehdus iholla tai syvemmissä kudoksissa, hermon pinnetila (ks. Ääreishermojen sairaudet) tai verenkierron häiriö (ks. Katkokävely (alaraajojen valtimoahtauma) ja Laskimotukos (laskimoveritulppa)). Selässä oleva vika voi myös aiheuttaa joskus yksinomaan alaraajan alueella tuntuvan kivun (ks. Iskias, välilevytyrä, välilevyn pullistuma ja Selkäydinkanavan ahtauma (spinaalistenoosi)). Lonkan alueen vaivat voivat tuntua lonkan lisäksi reidessä. Myös pitkäaikainen rasitus tai muu jalkoja rasittava urheilu erityisesti kovilla alustoilla voi olla syynä alaraajakipuihin (ks. Kantapääkipu, ”plantaarifaskiitti”, Säären lihasaitio-oireyhtymä, ”penikkatauti” ja Jalkaterän sairaudet, jalkakipu).

Nukkumaan mennessä tai yöllä tuntuva epämiellyttävä olo alaraajoissa voi johtua levottomien jalkojen oireyhtymästä, joka liittyy hermoston toimintaan.

Itsehoito

Jos jalkojen kivun ilmeisenä syynä on äkillinen rasitus tai lievä vamma, tilanne hoituu useimmiten levolla ja särkylääkkeellä. Jos jalan päälle pystyy astumaan eikä esiinny huomattavaa turvotusta, vamma on todennäköisesti lievä eikä vaadi muuta hoitoa.

Ylipainoisen henkilön jalat kipeytyvät herkästi erityisesti polvista tai nilkoista. Tällöin vaivojen hoito onnistuu kipuvaiheessa särkylääkkeillä ja levolla. Pitkällä tähtäimellä hoito on laihdutus ja sellainen liikunta, jossa koko kehon paino ei ole alaraajojen päällä, esimerkiksi pyöräily tai uinti.

Ylipäätään ”kivisteleviä” jalkoja voi kevyesti hieroa ja käyttää esimerkiksi lämpimiä kylpyjä.

Milloin lääkäriin

Jos jalkaan kohdistunut vamma estää kokonaan varaamisen (painon laskemisen kyseiselle raajalle), on vamman laatu syytä välittömästi tarkistaa lääkärillä. Samoin äkillisesti kehittynyt kipu, johon liittyy ihon, nivelen tai laajemman alueen kuumotusta tai turvotusta, voi vaatia muutakin hoitoa kuin lepoa ja särkylääkettä, ja siksi näyttö lääkärille vuorokauden sisällä on aiheellinen.

Itsestään alkanut kipu pohkeessa, erityisesti jos siihen liittyy jalan turvotusta tai ihon värin muutoksia, voi olla oireena laskimotukoksesta ja vaatii siksi lääkärin tutkimusta vuorokauden sisällä.

Pitkään jatkuva, paheneva, useasti toistuva tai säännöllisesti rasitukseen liittyvä kipu voivat olla oireita lihaksiin, luuhun, hermoihin tai verisuoniin liittyvistä sairaustiloista, joiden vuoksi lääkärikäynti on aiheellinen.