Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Jännetulehdus ja jännetuppitulehdus

Lääkärikirja Duodecim
5.2.2016
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt ja oireet

Jänteen ja jännetupen tulehdus liittyy yleensä kyseisen raajan poikkeukselliseen rasitukseen, joka voi olla pitkään jatkunut yksitoikkoinen liike tai äkillisempi venytys, jonka aiheuttama vaurio johtaa ärtymystilaan. Jännetulehdus esiintyy yleensä kohdassa, jossa jänne kiinnittyy luuhun aiheuttaen kiinnityskohdassa kipua. Kipu voi olla jatkuvaa tai liittyä niihin liikkeisiin, joihin kyseinen jänne osallistuu. Yleisiä jännetulehduksen sijaintipaikkoja ovat olkaluun alaosan nivelnastaan (ks. «Tenniskyynärpää»1), reisiluun isoon sarvennoiseen (reisiluun yläosan uloin osa) ja kantaluun etuosaan (plantaarifaskiitti, ks. «Kantapääkipu, plantaarifaskiitti»2) kiinnittyvät jänteet sekä olkanivelen kiertäjäkalvosin (ks. «Kipeä olkapää - kiertäjäkalvosinoireyhtymä»3), hauislihaksen pitkä jänne ja akillesjänne. Sormen koukistajajänteen tupen tulehdus voi aiheuttaa napsusormi-oireen (ks. «Napsusormi»4).

Jännetuppia on jalkaterän ja nilkan sekä käden ja ranteen alueella. Jännetupppitulehduksessa jännettä ympäröivä suojaava tuppi on ärtynyt ja paksuntunut. Tällöin kivun lisäksi voi esiintyä jännettä käytettäessä narinaa tai erityisesti sormien koukistajajänteissä napsumista, eli sormea ei saa ilman apua suoristetuksi. Yleisimpiä jännetuppitulehduksen sijaintipaikkoja ovat ranteen ja sormien ojentajajänteet kyynärvarren alueella sekä sormien koukistajajänteet sormien alueella. Nivelreuma, kihti ja sokeritauti sekä eräät yleistaudit voivat altistaa jännetupen tulehtumiselle.

Tulehduksen kulku vaihtelee, mutta siihen kuuluu yleensä parista päivästä pariin viikkoon kestävä kuumotus-, turvotus- ja punoitusvaihe, jonka jälkeen itse tulehdus rauhoittuu, mutta jänteen paraneminen voi silti kestää vielä useita viikkoja.

Itsehoito

Tärkeintä on lopettaa kiputilan aiheuttanut rasitus. Valtaosa rasituksen aiheuttamista jännevaivoista paranee muutaman viikon sisällä, kun rasitus lakkaa. Tulehduskipulääkkeiden käyttö paikallisena voiteena tai suun kautta nautittuna lievittävät tulehdusta ja kipua. Pitkittyneiden tulehdustilojen hoitoon on saatavissa jännettä tukevia apuvälineitä.

Milloin hoitoon

Jännetulehdukset eivät yleensä aiheuta kivun ja toiminnallisen haitan lisäksi vakavampia seurauksia. Potilaan ohjaa hoitoon useimmiten kova tai pitkittynyt kipu ja mahdollisesti tästä johtuva tilapäinen työkyvyttömyys. Jännetuppitulehduksessa pitkittynyttä kipua ja jännetupen turvotusta voidaan hoitaa kipulääkkeiden lisäksi paikallisilla kortisoniruiskeilla. Joissakin tapauksissa ahtautunut jännetuppi saattaa vaatia leikkaushoitoa.

Jännetulehdusten ennuste on yleensä hyvä, mikäli vaivan aiheuttanut rasitus lopetetaan ja jännettä hoidetaan sopivalla lääkehoidolla ja kipua tuottamattomalla liikehoidolla

Ehkäisy

Jännetulehdusten ennaltaehkäisemiseksi tulee välttää yksitoikkoisia tai rasittavia toistuvaisliikkeitä. Milloin sellaisia on tehtävä, tulisi välttää äkillistä ylikuormitusta. Työoloissa voidaan myös suunnitella työn liikkeet, työasennot, työkalujen käyttö sekä tauotukset sellaisiksi, että yksitoikkoista rasitusta vähennetään.Tulehduksen käynnistyttyä sen aiheuttanut rasitus on syytä lopettaa välittömästi.

Lisää tietoa jänne- ja jännetuppitulehduksista

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio, ks. «Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet»5.

Käytettyjä lähteitä

DynaMed Plus. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995. Record No. 114840, Impingement syndrome of rotator cuff; päivitetty 20.5.2015, luettu 5.2.2016; http://www.dynamed.com/login.aspx?direct=true&site=DynaMed&id=114840, (vaatii käyttäjätunnuksen).

Ryhänen J. Napsusormi ja muut käden jännetuppitulehdukset. Duodecim 2007; 123: 539–48 «http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96329.pdf»1.

Steele M. Tendonitis. http://emedicine.medscape.com/article/809692, päivitys 1.10.2014 (vaatii käyttäjätunnuksen).

Vastamäki M. Käden ja ranteen jännetuppi- ja jänteenympärystulehdukset. Suomen Lääkärilehti 2005; 60(1): 33–38.

Valtakunnallinen Käypä hoito -suositus ”Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet”. www.kaypahoito.fi «Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet»6.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi