Etusivu » Korvakipu ja vuoto korvakäytävästä aikuisilla

Korvakipu ja vuoto korvakäytävästä aikuisilla

Lääkärikirja Duodecim
1.7.2016
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Korvakivun syyt

Yleisimpiä syitä aikuisten korvan kipuun on flunssan ja erityisesti niistämisen yhteydessä välikorvaan joutunut lima ja ilmanpaine, jotka venyttävät tärykalvoa (ks. kuva «Korvan rakenne»1). Lapsilla yleinen välikorvan tulehdus on aikuisilla verraten harvinainen. Pitkittyvän korvakivun syy on yleensä ulkokorvan tai korvakäytävän tulehdus (ks. «Korvakäytävän tulehdus»1) tai muu ärsytys. Myös leukanivelen, nielun tai niskan vaivat voivat usein aiheuttaa korvaan säteilevän kivun. Ohimenevästi kipua voi aiheutua esimerkiksi kylmästä, jolloin kipu menee ohi lämpimään tultaessa. Äkilliset paineenvaihtelut voivat aiheuttaa ohimenevää kipua, ja mikäli tärykalvo vaurioituu, kipu voi kestää pidempäänkin.

Korvakivun syynä voivat olla myös vaivat muuallla kuin korvassa, esimerkiksi purentaelimissä, korvasylkirauhasessa, kieli-kitahermossa, nielussa tai niskassa.

Korvaa ei tulisi koskaan kaivaa pumpulitikulla tai muullakaan korvakäytävän suuaukkoa pidemmälle yltävällä välineellä, jotta ei aiheutettaisi lisää kipua ja mahdollisesti tulehdusta.

Vuoto korvakäytävästä

Verinen vuoto korvakäytävästä liittyy aina kudosvaurioon. Jos vuoto alkaa kovan päähän kohdistuneen iskun jälkeen, se voi olla merkki kallon luiden murtumasta.

Kellanruskeaa vuotoa ilman korvan kipua voi syntyä pelkästään siksi, että korvaan päässyt vesi on liuottanut korvakäytävää suojaavaa vahaa, joka värjää ulosvaluvan nesteen. Jos vuoto on muun väristä ja etenkin jos siihen liittyy kipua, se on yleensä merkki korvakäytävän tulehduksesta.

Milloin hoitoon?

Jos korvan kipu ei mene ohi särkylääkkeellä 1–2 vuorokaudessa hoitoon tulee hakeutua 1-2 vuorokauden sisällä. Mikäli kipuun liittyy kuumetta, huimausta, korvalehden tai korvan seudun punoitusta tai korvan vuotoa, on syytä hakeutua lääkäriin vuorokauden sisällä. Verenvuoto korvasta on aina syy lähteä heti lääkäriin vuorokauden ajasta riippumatta. Kivun syy selviää usein korvan, nielun ja nenän tutkimisella.

Hoito riippuu kivun tai vuodon syystä. Pelkän korvakäytävän tulehdus on yleensä hoidettavissa paikallishoidolla antibioottia sisältävillä korvatipoilla.

Muita korvien sairauksiin liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Atula T. Aikuisen korvanseudun kipu. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, päivitys 30.8.2013.