Etusivu » Kyyn purema

Kyyn purema

Lääkärikirja Duodecim
17.6.2016
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Kyy on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme. Yleensä kyy pakenee ihmistä, mutta yllättävissä tilanteissa tai uhattuna se voi purra. Kahden myrkkyhampaan aiheuttama purema on tyypillisesti kaksi 3–4 mm:n etäisyydellä toisistaan sijaitsevaa pientä pistosreikää, mutta se voi olla muunkin näköinen. Kyyn myrkky sisältää kudosta vaurioittavia aineita, jotka aiheuttavat alkuun purema-alueella kudostuhoa ja turvotusta ja myöhemmässä vaiheessa yleisoireita kuten oksennuksia, ripulia, päänsärkyä, jopa tajunnan häiriöitä. Jos kyyn purema aiheuttaa nopeasti vakavia oireita, kuten kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, kyseessä on allerginen reaktio. Kyyn puremasta aiheutuu paikallisia oireita noin kolmelle neljästä ja vakavampia oireita yhdelle neljästä.

Myöhäisoireina voi ilmaantua raajojen tuntohäiriöitä, paikallisia rakkuloita tai ihon 1-2 kuukautta kestäviä värin muutoksia.

Kyyn pureman ensiapu

Purema-aluetta ei tule koskea eikä käsitellä millään tavoin. Pureman uhria on syytä rauhoittaa, ja jos purema on raajassa, se kannattaa lastoittaa ja kantaa uhri puremapaikalta. Raaja tulee pitää kohoasennossa. Pienten hydrokortisonimäärien (ns. kyypakkaus) antamisesta ei ole osoitettu olevan hyötyä, jos ei haittaakaan. Puremakohdan imemisestä tai avaamisesta ei ole hyötyä myrkyn poistamiseksi. Sen sijaan tulehduskipulääkkeitä ei tule antaa. Pureman uhri toimitetaan aina lääkärin arvioitavaksi. Sairaalatarkkailua tarvitaan, milloin kyy on purrut on alle 15-vuotiasta, raskaana olevaa, vanhusta tai vakavasti sairasta, tai milloin puremakohdassa on voimakas paikallinen reaktio tai potilaalla on yleisoireita, kuten hengenahdistusta tai oksentelua. Kaikissa tapauksissa, jos puremakohta on pään tai kaulan alueella, on vaarana hengitysteiden ahtautuminen turvotuksen vuoksi ja siksi sairaalatarkkailu on tarpeen.

Sairaalahoito käsittää tarpeen mukaan nestehoitoa, suuria kortisoniannoksia, antibioottihoitoa ja käärmeseerumia.

Koska kyykäärmeen puremaan liittyy myös jäykkäkouristuksen mahdollisuus, huolehditaan rokotussuojasta.

Katso myös «Puremat ja pistot»1

Käytettyjä lähteitä

Ettanen M ja Vuori A. Kyy puree–mitä tehdä? Duodecim 1997; 113(13): 1230 «/xmedia/duo/duo70291.pdf»1.

Taittonen M, Vuori A. Kyyn purema. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, päivitys 5.3.2015.

Vuori A. Kyyn purema. Duodecim 2005; 121(10): 1060 «/xmedia/duo/duo95001.pdf»2.