Etusivu » Leikkaushaavan tulehdus

Leikkaushaavan tulehdus

Lääkärikirja Duodecim
4.8.2016
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt ja oireet

Kirurgiseen toimintaan liittyy aina tulehdusriski, koska toimenpiteissä yleensä kajotaan bakteerien pääsyä elimistöön estävään ihoon tai limakalvoon. Tämän vuoksi toimenpiteissä pyritään pitämään leikkausalue bakteereista vapaana puhdistamalla alue bakteereita tappavilla aineilla ja noudattamalla tekniikoita, joilla ympäristön bakteereita ei päästetä leikkaushaavaan. Ennakkotoimenpiteistä huolimatta haavatulehdukset ovat mahdollisia ja niiden todennäköisyys on suurempi, kun leikkauksen kohteena on tulehtunut elin, esimerkiksi tulehtunut umpilisäke.

Leikkaushaavan tulehduksen tyypillisiä oireita ovat haavan ympäryksen kipu ja punoitus, märkäinen vuoto haavasta ja mahdollisesti kuume. Lisäksi haavan seutu voi olla pingottunut. Tikkien ympäristön punoitus ja kirkkaan tai verisen kudosnesteen erittyminen haavasta eivät vielä merkitse tulehdusta.

Milloin hoitoon

Leikkauksen jälkeistä haavatulehdusta epäiltäessä on aina syytä käydä näyttämässä tilannetta sairaanhoitajalle tai lääkärille. Hoitotoimenpiteet riippuvat tilanteesta ja vaihtelevat kylvettelystä haavan avaamiseen ja laaja-alaiseenkin märkäeritteen tyhjennykseen. Yleensä on aihetta ottaa bakteeriviljely (ks. «Bakteerinäytteet»1) ja tarpeen mukaan aloittaa antibioottikuuri.

Ehkäisy

Leikkaushaavan tulehtumisen ehkäisemiseksi leikkauksessa noudatetaan tekniikoita, joilla minimoidaan bakteerien päästy leikkausalueelle. Joissakin tapauksissa, jos tämä ei ole mahdollista, potilaalle voidaan antaa antibioottihoitoa ennaltaehkäisevästi. Leikkauksen jälkeen potilas itse voi huolehtia haavan pysymisestä puhtaana (ks. «Ommellun haavan hoito kotona»2). Pinnallisenkin leikkausen jälkeen on syytä välttää kovaa rasitusta sekä ammekylpyä, uimista ja saunomista ainakin tikkien poistoon saakka.