Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Nestettä polvessa, polven turvotus

Lääkärikirja Duodecim
18.8.2015
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt ja oireet

Polviniveleen kertyvä neste voi olla verta tai tulehduksellista eritettä. Seurauksena on polven turpoamisen. Veren kertyminen johtuu polvinivelen jonkin rakenteen rikkoutumisesta vamman yhteydessä, jolloin verta vuotaa rikkoutuneesta kudoksesta nivelen sisään. Ilman selvää vammaa polveen kertyvän nesteen syynä on yleensä tulehdus tai muu ärsytys. Bakteeritulehdukseen kuuluu myös polven kuumotus ja yleiset tulehdussairauden oireet. Monet mikrobitaudit voivat aiheuttaa nivelessä tulehdusreaktion ja nesteen kertymisen ilman, että itse nivelessä on aiheuttajaeliöitä (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus»1). Reumapotilaan polvinesteen syynä on reumaattinen tulehdus. Myös polven nivelrikkoon voi liittyä nesteen kertyminen polveen.

Neste aiheuttaa polveen kiristystä ja polvi tuntuu normaalia jäykemmältä. Kiristys aiheuttaa myös kipua, mutta kivun syynä voi olla myös nestettä muodostava sairaus sinänsä.

Milloin hoitoon

Nesteen kertymisen syy on aihetta selvittää. Kun polveen on kohdistunut selvä vamma, neste polvinivelessä on merkki vakavammasta vauriosta, joka edellyttää lääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Neste poistetaan polvesta neulalla vaivan helpottamiseksi sekä syyn selvittämiseksi ja hoidon suunnittelemiseksi.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi