Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Zika
 
 

Nielurisatulehdus ("angiina")

Lääkärikirja Duodecim
15.12.2014
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko ja infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Nielutulehdus on ihmisen yleisimpiä infektioita. Tavallinen flunssa (nuhakuume) (ks. «Nuhakuume, flunssa»1) alkaa yleensä nielukivulla, mutta myös välikorva- (ks. «Korvatulehdus lapsella»2) ja poskiontelotulehduksiin (ks. «Sivuontelotulehdus (poskiontelotulehdus) lapsella»3) voi liittyä "kurkkukipua". Nielurisat tulehtuvat usein näiden ylähengitystieinfektioiden yhteydessä merkkinä virusten leviämisestä koko ylempien hengitysteiden alueelle.

Nielurisatulehduksen voi aiheuttaa lukuisa joukko viruksia ja streptokokkien ryhmään kuuluvia bakteereita. Tärkein nielurisatulehduksen aiheuttaja on A-streptokokki, mutta myös C- ja G-ryhmän streptokokit voivat olla taudin aiheuttajia. Alle kouluikäisillä lapsilla nielutulehdus on valtaosin virusperäinen, vaikka oireet usein muistuttavat streptokokki-infektiota. Mononukleoosi «Mononukleoosi ("pusutauti")»4 on yleinen murrosikäisillä ja nuorilla aikuisilla. Sekin voi muistuttaa nielupeitteineen streptokokin aiheuttamaa angiinaa. Lähinnä kehitysmaissa voi saada myös kurkkumädän, joka on vakava infektio. Suomessa ei kuitenkaan ole 2000-luvulla ollut yhtäkään kurkkumätään sairastunutta Venäjän kurkkumätäepidemian laannuttua.

Taudin toteaminen

Nielurisatulehdus voi olla kivulias ja siihen saattaa liittyä kuumetta. Pienillä lapsilla huono ruokahalu sekä kuolaaminen voivat viitata nielutulehdukseen. Leikki-ikäinen osaa jo kertoa kurkkukivusta, ja kouluikäisellä taudin paikallistaminen on helppoa. Nielutulehdukseen liittyy usein myös leukakulman imusolmukkeiden suureneminen, mikä aiheuttaa turvottelua kaulassa ja aristusta pään kääntämisessä. Nielutulehduksen tyyppilöydös on punoittava nielu. Mikäli nielurisat ovat tulehtuneet, ne ovat turpeat ja pinnalla näkyy usein punoituksen lisäksi vaaleita pilkkuja, peitteitä tai katteita (ks. kuva «Nielurisat tulehtuneet»1). Virusten aiheuttamat nielutulehdukset ovat oireiltaan hyvin vaihtelevia. Ainoa vaiva voi olla lievä aristus niellessä.

Koska pilkkuja ja peitteitä voi nielurisoihin kehittyä sekä virusten että bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, eikä toisaalta streptokokin aiheuttamassa taudissa aina todeta tyypillisiä peitteitä, ainoa tapa tunnistaa antibioottihoitoa vaativa bakteeritulehdus on nielun bakteeriviljely (ks. «Bakteerinäytteet»5) tai streptokokin osoittava pikatesti. Verikokeista ei ole hyötyä nielurisatulehduksen diagnostiikassa.

Tyypillisen A-streptokokin aiheuttaman nielurisatulehduksen oireisiin kuuluu nopeasti nouseva korkea kuume, nieltäessä voimakkaasti aristava nielu, peitteet nielurisoissa, kaulan ja leukakaaren turvonneet ja aristavat imusolmukkeet, päänsärky ja joskus pahoinvointi ja oksentelu. Nuhaa tai yskää ei juuri esiinny. A-streptokokin aiheuttama tauti on yleisin leikki- ja kouluikäisillä. Alle 3-vuotiailla bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus on harvinainen. A-streptokokki tarttuu pääasiassa käsien välityksellä ja voi aiheuttaa pieniä epidemioita esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Myös ruokaperäisiä tartuntoja on kuvattu.

Virustulehdukseen liittyy kurkkukivun jälkeen tyypillisesti nuha ja yskä.

Milloin hoitoon

Nielutulehdus on usein yksi flunssan oireista ja paranemista voidaan seurata kotona. Jos kuume on korkea tai kurkkukipu on voimakasta, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Laajat, yhtenäiset vaaleat peitteet nielurisoissa on lisäsyy hakeutua lääkärin arvioon. Lasten kanssa on syytä hakeutua hoitoon erityisesti, jos

  • leikki- tai kouluikäisellä lapsella on korkea kuume ja voimakas kurkkukipu ilman muita oireita
  • lapsella on kurkkukipua, johon liittyy hengitysvaikeutta, puheen puuroutumista tai leukalukko (vaikeus avata suuta)
  • lapselle ilmaantuu kuumetta silloin kun perheessä on jollain perheenjäsenellä todettu streptokokkitulehdus
  • kurkkukipuisella lapsella on todettavissa hentoa punertavaa ihottumaa kasvoissa tai vartalolla (epäily tulirokosta)
  • streptokokkitulehdukseen aloitettu antibioottihoito ei vie kuumetta pois kolmessa vuorokaudessa.

Hoito

Jos nielurisatulehduksen aiheuttajaksi laboratoriotutkimusten perusteella osoittautuu streptokokkibakteeri, potilas hoidetaan aina antibiootilla. Pikatestillä vastaus laboratoriosta saadaan jopa 10 minuutissa. Pikatesti toteaa kuitenkin vain kaksi kolmasosaa streptokokin aiheuttamista taudeista. Siksi kaikki terveyskeskukset eivät käytä pikatestiä vaan viljelyä. Tällöin alustava hoitopäätös on tehtävä oireiden perusteella. Bakteeriviljelyn alustava tulos on käytettävissä 1–2 päivän kuluessa ja lopullinenkin yleensä 3. päivänä. Toisaalta lieväoireiselle potilaalle ei koidu haittaa, vaikka mahdollinen hoidon aloittaminen nieluviljelytulosta (ks. «Nieluviljely (Ps-StrVi)»6) odotettaessa siirtyisikin vuorokaudella.

Penisilliini on ensisijainen lääke ja hoitoaika on yleensä 10 vrk. Oireet lievittyvät jo muutaman päivän kuluessa. Tarvittaessa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkitystä nielukivun lievitykseen. Viruksen aiheuttamaa nielutulehdusta hoidetaan oireita lievittävällä tulehduskipulääkkeellä.

A-streptokokki-infektio ei tartu 1–2 päivää antibioottihoidon aloittamisen jälkeen. Niinpä lapsi voi yleensä palata kouluun tai päiväkotiin kolme päivää hoidon aloittamisen jälkeen kunhan vointi sen sallii. Aikuisen ei tarvitse angiinan aikana olla pois töistä tartuttamisvaaran vuoksi, vaan sairausloman ratkaisee vointi.

Jos A-streptokokin aiheuttamat nielurisatulehdukset toistuvat vähintään 3–4 kertaa vuodessa, suositellaan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin arviota mahdollista nielurisojen poistoa varten. Leikkaus lopettaa tehokkaasti tulehduskierteen. Viime aikoina nielurisaleikkausten määrää on vähennetty tiukentamalla sen vaatimuksia koska toimenpide ei ole ihan harmiton. Jos perheessä esiintyy toistuvia streptokokkitulehduksia, kaikki perheenjäsenet on syytä tutkia ja tarvittaessa hoitaa. Toistuvien tulehduksien takana saattaa olla oireeton A-streptokokin kantaja. Päiväkotien epidemiat hoidetaan keskitetysti päiväkodin lääkärin toimesta.

Nielurisatulehduksen voi joskus liittyä kurkkupaise nielurisan takana (ks. «Kurkkupaise (nielupaise)»7). Tällöin suun avaaminen vaikeutuu ja tilaa kutsutaan leukalukoksi. Kurkkupaise voi kehittyä antibioottihoidon aikanakin, ja se pitäisi avata mahdollisimman pian.

Lisää tietoa nielutulehduksesta

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio, ks. «Nielutulehdukset (mm. nielutulehdus, angiina, adenovirusinfektio ja mononukleoosi)»8.

Lääkärikirja Duodecim, «Krooninen ja toistuva nielutulehdus»9.

Lääkärikirja Duodecim, «Nielutulehdus lapsella»10.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi