Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Näärännäppy ja luomirakkula

Lääkärikirja Duodecim
2.2.2016
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Oireet ja syyt

Näärännäppy (hordeolum) on äkillinen silmän ylä- tai alaluomen talirauhasen (ks. kuva «Silmäluomen rauhaset»1) tulehdus. Luomen reunaan tai luomen sisään kehittyy melko nopeasti aristava, turvonnut kohta, jossa on punoitusta ja josta voi valua märkääkin. Punoitus ja turvotus voivat levitä koko luomeen, joka aristaa räpyttäessä.

Luomirakkula (chalazion) voi seurata näärännäppyä. Se on pitkäaikaisempi luomirauhasen tulehdus, joka johtuu luomen rauhasen tukkeumasta. Luomirakkulasta puuttuvat äkillisen tulehduksen punoitus ja turvotus. Luomeen ilmaantuu näärännäpyn jälkeen tai joskus ilman ennakoivia oireita vähitellen suureneva, kovan tuntuinen patti. Se on yleensä kivuton, aristamaton ja rajoiltaan selvästi tunnettavissa. Luomirakkula on talieritteen ja tulehdussolujen täyttämä. Luomirakkulasta on erillinen artikkeli, ks. «Luomirakkula (chalazion)»1.

Itsehoito

Nääränäppy vaatii yleensä hoitoa antibioottitipalla. Sitä ei kannata ruveta puristelemaan, jotta tulehdus ei leviäisi. Luomirakkula taas paranee yleensä itsestään muutaman kuukauden kuluessa.

Milloin hoitoon

Selvästi punottavaa ja turvonnutta silmäluomea on syytä käydä näyttämässä lääkärille. Hoidoksi usein riittää antibioottia sisältävä silmävoide, mutta joskus luomen märkäpesäke voidaan joutua avaamaan.

Mikäli luomirakkula ei häviä 2–3 kuukaudessa tai se aiheuttaa jatkuvaa haittaa esimerkiksi painamalla silmää, on syytä hakeutua lääkäriin rakkulan tyhjentämiseksi. Kortisoniruiske rakkulaan saattaa myös olla tehokas.

Luomirakkula on lasten ja nuorten aikuisten tauti. Jos silmäluomiin ilmaantuu myöhemmällä iällä luomirakkulaa muistuttava kyhmy, lääkärin tarkastus luomikasvaimen poissulkemiseksi on tarpeen.

Käytettyjä lähteitä

Ehrenhaus M. Hordeolum. http://emedicine.medscape.com/article/1213080, päivitys 4.12.2015 (vaatii käyttäjätunnuksen).

Kivelä T. Nääränäppy ja luomirakkula. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, päivitys 5.3.2014.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi