Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Tuleva influenssa
 
 

Sivuontelotulehdus (poskiontelotulehdus)

Lääkärikirja Duodecim
16.12.2014
infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio ja lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Sivuontelotulehdus liittyy lähes aina nuhakuumeeseen «Nuhakuume, flunssa»1. Flunssan aiheuttava virus leviää nenän limakalvoilla ja aiheuttaa tulehduksen myös poskionteloiden limakalvoilla. Varsinaiseen sinuiittiin liittyy aina bakteeritulehdus, joka kehittyy yleensä runsaan viikon kuluttua flunssan alkamisesta. Poskiontelot aukeavat vain yhdellä pienellä reiällä nenäonteloon, ja syntynyt tulehdus voi tukkia tämän reiän. Näin flunssaan liittyy hyvin usein myös kipuoireita tai painon tunnetta poskipäissä. Tällaista lievää oiretta ei hoideta antibiooteilla, vaan normaali flunssan oireenmukainen hoito riittää. Lievät oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä. Poskiontelot kehittyvät hitaasti, eikä tulehdusta juurikaan esiinny alle kolmivuotiailla (ks. alla).

Sivuontelotulehdus voi joskus kehittyä myös ylähampaiden tulehduksen seurauksena. Tätä epäiltäessä tulisi hakeutua myös hammaslääkärin vastaanotolle. Poskiontelotulehdukselle altistavia tekijöitä ovat tupakansavu ja muut ilman epäpuhtaudet, nenän polyypit sekä allergiat.

Ylempänä nenäontelon molemmin puolin on muitakin onteloita, seula- ja kitalokerostot sekä otsalla otsaontelot. Näistä viimeksi mainitut saattavat joskus kivuliaasti tulehtua, ja hoito voi vaatia niiden avaamisen poraamalla.

Milloin lääkäriin

Hoitoa vaativa sivuontelotulehdus kehittyy yleensä aikaisintaan viikon kuluttua flunssan alusta. Alle viikon kestänyt lievä poskisärky ei vaadi lääkärin hoitoa ja sitä ei pidä turhaan hoitaa antibiootilla. Kipua lievittävät ja limakalvoja supistavat lääkkeet, kuten nenäsumutteet, ovat paikallaan. Lääkäriin voi hakeutua, jos särky on voimakasta, kuume nousee tai vointi heikkenee. Erityisesti jos särkyä esiintyy otsalla silmien välissä, on syytä hakeutua lääkäriin. Kyseessä voi olla hoitoa vaativa otsaonteloiden tulehdus.

Taudin toteaminen

Pieni osa flunssapotilaista saa myöhemmin bakteerin aiheuttaman sivuontelotulehduksen. Sen oireita voivat olla runsas räkäisyys ja liman valuminen nieluun. Voimakas kipu ja painon tunne poskipäissä, erityisesti kumartuessa, on tyypillinen, joskaan ei välttämätön oire. Lapsilla pitkittynyt nuha ja nenän tukkoisuus sekä yöyskä ovat tyypillisiä oireita. Ylähampaiden särkyä tai paineen tuntua silmänpohjassa voi myös esiintyä. Sivuontelotulehdus on usein pitkittyneen yskän syy.

Poskionteloiden kaikututkimus on vakiintunut, joskaan ei aina helppo diagnostinen toimenpide. Röntgentutkimusta käytetään epäselvissä ja pitkittyneissä tapauksissa. Poskionteloiden tyhjentäminen huuhtelemalla on varmin tapa osoittaa märkäinen infektio. Samalla se tyhjentää ontelot, mikä helpottaa välittömästi kipuoireita. Huuhtelueritteestä voidaan ottaa bakteeriviljely. Huuhtelu on aiheellista varsinkin taudin pitkittyessä. Huuhtelua kannattaa harkita aina, kun antibioottihoito ei tehoa ja on vahva epäily sivuontelotulehduksesta.

Yli neljä viikkoa kestäneen aikuisen yskän toiseksi yleisin syy on krooninen poskiontelotulehdus. Tällöin poskisärky useimmiten puuttuu eikä kuumetta ole. Vain palleatyrä öisine mahan sisällön nousemisineen kurkunpäähän on yleisempi tämän vaivan aiheuttaja.

Hoito

Antibioottihoito aloitetaan vasta, kun oireet ovat jatkuneet noin viikon ajan, sillä suuri osa poskiontelotulehduksista paranee ilman antibioottihoitoa. Ensisijainen lääke on amoksisilliiniantibiootti. Nenän limakalvoa supistavat suihkeet ja antihistamiinilääkkeet saattavat helpottaa oireita. Jos taustalla on allergia, tulisi sen oireet myös hoitaa.

Toistuvissa tapauksissa poskionteloiden huuhtelu on hyödyllinen. Kroonisissa tilanteissa voidaan harkita onteloiden pysyvää avaamista leikkauksella tai onteloston laajempaa saneerausta.

Lisää tietoa poskiontelotulehduksesta

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen "Sivuontelotulehdus" potilasversio, ks. «Sivuontelotulehdus (poski- tai otsaontelotulehdus)»2.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi