Etusivu » Uutta Terveyskirjastossa » Sarveiskalvotulehdus

Sarveiskalvotulehdus

Lääkärikirja Duodecim
22.8.2017
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Sarveiskalvo on silmän etummainen kirkas valoa taittava osa. Sen tulehduksien varhainen toteaminen ja hoito ovat tärkeitä sarveiskalvon samentumisen ja sen myötä näön heikkenemisen ehkäisemiseksi.

Syyt ja oireet

Sarveiskalvontulehduksen yleisimpiä aiheuttajia ovat virukset ja näistä tärkeimpinä herpesvirukset, joista tavallisin on myös huulissa esiintyvä yskänrokkovirus (ks. «Huuliherpes eli yskänrokko (Herpes simplex tyyppi 1)»1). Sen aiheuttaman sarveiskalvontulehduksen oireena on kipu, roskantunne, kyynelvuoto ja valonarkuus silmässä. Sidekalvotulehduksesta (ks. «Punainen silmä»2) poiketen yskänrokkoviruksen aiheuttamissa sarveiskalvotulehduksissa yleensä ei esiinny rähmää, vaikka sidekalvo saattaakin punoittaa.

Adenoviruksen aiheuttamiin silmätulehduksiin voi sen sijaan liittyä runsastakin rähmimistä. Alkuvaiheen oireiden parantuessa eräät adenovirustyypit jättävät lisäksi sarveiskalvoon useita kuukausia kestäviä pieniä samentumia, jotka aiheuttavat kiusallista ärsytystä. Adenovirukset ovat lisäksi erittäin tarttuvia ja voivat aiheuttaa lähipiirissä sarveiskalvontulehdusepidemian.

Joskus silmän seudulla pääasiassa vyöruusuna esiintyvä vesirokkovirus (ks. «Vyöruusu»3) voi tulehduttaa myös sarveiskalvon. Vyöruusun aiheuttamaan silmätulehdukseen liittyy yläluomen ja usein nenän seudun punoitus ja rakkulainen ihottuma.

Sarveiskalvon bakteeritulehdukset ovat melko harvinaisia. Tavalliset sidekalvotulehduksia aiheuttavat bakteerit eivät pysty läpäisemään tervettä sarveiskalvoa suojaavaa pintakerrosta eivätkä siten aiheuta sarveiskalvontulehdusta. Siihen pystyvät vain eräät harvat bakteerilajit, esimerkiksi tippuribakteeri. Jos sarveiskalvo on esimerkiksi piilolasien käytön, pintavamman tai vaikean kuivasilmäisyyden vaurioittama, sarveiskalvontulehduksen voivat aiheuttaa tavallisetkin bakteerit.

Bakteerit takertuvat piilolaseihin, ja silmässä muuten harvinaiset gramnegatiiviset bakteerit viihtyvät myös huonosti puhdistetuissa piilolasien säilytyskoteloissa. Näistä bakteereista hankalin on pseudomonas, jonka aiheuttama ärhäkkä sarveiskalvontulehdus on erittäin nopeasti etenevä. Se voi johtaa myös pysyvään näön heikkenemiseen.

Bakteeritulehdukseen liittyy rikantunne, silmäsärky, näön heikkeneminen, silmän punoitus ja valonarkuus. Sarveiskalvossa näkyy harmahtava tulehduspesäke.

Silmien altistuminen ilman suojausta ultraviolettisäteilylle tai hitsausliekin valokaarelle voi aiheuttaa sarveis- ja sidekalvojen tulehduksen, jonka oireina ovat kipeät, punaiset ja hyvin valonarat silmät sekä runsas kyynelvuoto.

Milloin hoitoon

Särky, valonarkuus ja roskantunne silmässä ovat syy hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon. Hoito riippuu tulehduksen aiheuttajasta. Virustulehdusta hoidetaan yleensä asikloviirilla tai muulla viruslääkkeellä, bakteeritulehdusta antibiootein. Piilolasien käyttö on lopetettava välittömästi, kunnes tulehdus on täysin parantunut.

Muita silmän tulehdustiloihin liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

100 kysymystä lastenlääkärille: ks. artikkelit «Allerginen nuha ja silmän sidekalvontulehdus»6 ja «Silmän sidekalvontulehdus»7.

Käytettyjä lähteitä

Uusitalo M. Silmäpotilas päivystyksessä. Duodecim 2007;123(21):2623–32 «/xmedia/duo/duo96852.pdf»1

Sarveiskalvon haavaumat ja keratiitti. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitys 11.10.2016.

Corneal ulcer. DynaMed Plus [Internet, vaatii käyttäjätunnuksen]. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995–. Record No. 900362 (päivitetty 21.4.2015, luettu 22.8.2017).