Etusivu » Äänen käheys tai katoaminen

Äänen käheys tai katoaminen

Lääkärikirja Duodecim
2.2.2016
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Mekanismi ja syyt

Äänen käheys tai sen häviäminen kuiskaukseksi johtuu äänihuulten turpoamisesta tai niiden liikkuvuuden häiriöstä. Tämän seurauksena äänihuulten normaali avautuminen ja sulkeutuminen estyvät, ja ilmaa pääsee huulten välistä puheen kaikissa vaiheissa. Näin äänestä häviää sen normaali kirkkaus.

Ylivoimaisesti yleisin – ja ohimenevä – syy on viruksen aiheuttama kurkunpäätulehdus. Tämä voi esiintyä joko pelkästään kurkunpäähän liittyvänä oireena ja siis äänen käheytenä tai osana tavallista flunssaoireistoa. Ohimenevästi ääni voi käheytyä kuivumisen seurauksena esimerkiksi reippaan ripulin vuoksi.

Pitkäaikaisen äänen käheyden syitä voivat olla tupakointi tai muu altistuminen kurkunpäätä ärsyttäville aineille, pitkittynyt hengitysteiden tulehdus tai allergia. Harvinaisempia syitä ovat kurkunpään kasvain tai äänihuulen tai -huulten halvaus. Myös pitkäaikainen äänen käyttö tai yskiminen voi aiheuttaa äänen väsymistä ja käheyttä. Aamuisen käheyden syynä voi olla yöllä mahalaukusta kurkunpäähän nousevien happojen ärsytys (ks. «Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)»1).

Itsehoito

Viruksen aiheuttamalle kurkunpääntulehdukselle ei ole parantavaa hoitoa eikä tehokkaita lääkkeitä, joilla tilaa voisi lievittää. Hoitona on äänen käytön säästäminen. Puhetyöläisillä tämä voi edellyttää usean päivän sairauslomaa. Höyryhengityksestä saattaa olla apua flunssan oireiden lievittämisessä. Lapsen hengitystä tukkeava äkillinen kurkunpäätulehdus (ks. «Kurkunpäätulehdus (laryngiitti) lapsella»2) on eri asia, ja voi vaatia kiireellistäkin hoitoa. Äänihuulten oheneminen ikääntymisen myötä voi aiheuttaa sen, että äänihuulet sulkeutuvat epätäydellisesti ja ääni muuttuu käheäksi.

Milloin lääkäriin

Joskus äänen käheys syntyy pitkällisen yskimisen seurauksena. Yli viikon jatkuva flunssa ja äänen käheys voi olla merkkinä poskiontelotulehduksesta ja edellyttää lääkärin arviota. Jos äänen käheys ilman flunssaoireita kestää yli viikon, on syytä hakeutua lääkäriin äänihuulten tilan tarkistamiseksi. Tämä voidaan tehdä vastaanotolla peilitähystyksenä. Jos syntyy epäilys äänihuuliin liittyvistä nystyistä tai kurkunpään seudun kasvaimesta potilas lähetetään tarkempiin kurkunpään mikroskooppitähystystutkimuksiin.

Pelkästään liian rasittavasta äänen käytöstä johtuvan käheyden yhteydessä äänihuulissa ei havaita yleensä vikaa, mutta tilan korjaaminen voi vaatia äänihäiriöiden erikoislääkärin (foniatrin) tutkimusta ja mahdollisesti puheterapiaa. Harvinainen syy äkilliseen äänen käheytymiseen on äänihuulten halvaus. Tämä voi johtua kaulan alueella suoritetusta kirurgisesta toimenpiteestä (esimerkiksi kilpirauhasleikkaus), keuhkojen tai kaulan alueen kasvaimesta tai hermoston sairauksista. Tilan luonne selviää peilitähystyksessä. Äänihuuli on tällöin liikkumaton, ja potilas lähetetään tarkempiin tutkimuksiin.

Epäiltäessä mahalaukusta nousevien happojen ärsytystä kurkunpäässä, yleensä on tarpeen tehdä ruokatorven ja mahalaukun tähystystutkimus.

Käytettyjä lähteitä

Ansaranta M. Käheys ja äänihäiriöt. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, päivitys 3.7.2013.