Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Enterorokko
 
 

Nokkosihottuma eli urtikaria

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Nokkosihottumaa eli nokkosrokkoa eli urtikariaa on joka viidennellä ainakin kerran elämässä. Termi 'nokkosrokko' on harhaanjohtava, sillä se viittaa rokkoviruksen tai bakteerin aiheuttamaan rokkotautiin. Nokkosihottuma on vain oire, jonka syy jää useimmiten tuntemattomaksi. Epäillään, että akuuteissa, muutaman päivän tai muutaman viikon pituisissa nokkosihottumissa oireen laukaisijana on jokin tavallinen virus, joka ei useinkaan aiheuta hengitystie- tai vatsaoireita. Muutamalla prosentilla kyseessä on allerginen reaktio. Joka toisella on nokkospaukamien lisäksi myös turvotusta, ns. angioödeemaa (ks. «Angioödeemat ("allerginen turvotus")»1) esimerkiksi huulissa, kielessä, silmäluomessa, kädessä tai jalassa.

Nokkosihottuma jaetaan tavallisesti akuuttiin ja krooniseen muotoon. Aikaraja niiden välillä on noin kaksi kuukautta. Kroonisen nokkosihottuman diagnoosina on usein dermografismus eli piirtopaukamointi «Dermografismi eli piirtopaukamointi»2, kolinerginen urtikaria eli hikinokkosihottuma (ks. «Hikinokkosihottuma (kolinerginen urtikaria)»3) tai kylmänokkosihottuma (ks. «Kylmänokkosihottuma»4). Noin kolmasosa ns. idiopaattisista (= aiheuttaja tuntematon) nokkosihottumista on autoimmuuninokkosihottumia (ks. «Autoimmuuninokkosihottuma»5). Niin sanottu paineurtikaria esiintyy jalkapohjissa, reisissä tai muilla painepaikoilla. Se voi tulla 15–20 minuutissa, kun paine hellittää tai vasta tuntien kuluttua.

Oireet

Nokkosihottuma koostuu ihosta kohoavista, nokkosen polttamaa muistuttavista paukamista, joiden läpimitta vaihtelee parista millimetristä pariinkymmeneen senttimetriin. Paukamat nousevat yleensä muutamassa kymmenessä minuutissa ja painuvat pois parissa tunnissa, kuitenkin aina 24 tunnin kuluessa (kuva «Nokkosihottuma»1). Paineurtikariassa ei useinkaan nähdä selvää paukamaa, vaan alueella on yhtenäinen turvotus. Se voi muistuttaa angioödeemaa.

Jos paukamat kestävät yli vuorokauden, kyseessä on jokin muu kuin nokkosihottuma. Varsinaissa rokkotaudeissa ihottuma kestää päivistä muutamaan viikkoon. Nokkosihottuman paukamat kutiavat tullessaan kovasti. Kutina loppuu, kun ne alkavat painua pois. Rajussa nokkosihottumassa paukamaan voi vuotaa vähän verta, ja tuloksena on mustelma. Muuten paukamat eivät jätä parantuessaan jälkiä.

Angioödeema on kiinteä, usein kivulias paikallinen turvotus, joka kehittyy nopeasti, tavallisesti minuuteissa. Turvotus häviää 1–3 vuorokauden kuluessa eikä jätä parantuessaan jälkiä (ks. artikkeli «Angioödeemat ("allerginen turvotus")»1).

Nokkosihottumaan ei liity kuumetta, nivelvaivoja tai muita senkaltaisia yleisoireita. Jos kuumetta kuitenkin on, se on urtikarian ohella merkki jostakin infektiosta. Rajuun nokkosihottumaan liittyy usein vatsakipua ja ripulia. Ne ovat harvoin merkki ruoka-allergiasta.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on helppo, sillä missään muussa taudissa ei ole nopeasti nousevia ja melkein yhtä nopeasti häviäviä paukamia kuin nokkosihottumassa. Ihon koepalasta ei tavallisessa nokkosihottumassa ole hyötyä. Sen sijaan autoimmuuninokkosihottumassa verisuonten seinämissä ja niiden ympärillä on tulehdusta. Akuutissa nokkosihottumassa otetaan laboratoriokokeita vain poikkeustapauksissa. Kroonisessa nokkosihottumassa syytä etsitään tarkemmin, yleensä laihoin tuloksin.

Itsehoito

Antihistamiini (ks. antihistamiinien lääkeopashaku «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=far&p_haku=antihistamiini&p_loki=e»1 ja «Antihistamiinit kutinan hoidossa»6) auttaa lähes aina akuutissa nokkosihottumassa. Sitä kannattaa ottaa pari, kolme viikkoa yhteen mittaan. Hoitoa voi jatkaa, jos oireita vielä on. Ihon paikallishoidosta ei ole apua. Kroonisessa nokkosihottumassa antihistamiinien teho vaihtelee tapauksesta toiseen. Antihistamiineihin reagoimaton nokkosihottuma on tavallisesti autoimmuuninokkosihottumaa.

Antihistamiinit eivät poista angioödeemaa. Siihen eivät antihistamiinit tehoa, eivät myöskään kyypakkauksen hydrokortisonitabletit.

Milloin hoitoon?

Jos nokkosihottuma alkaa hyvin äkillisenä ja laajana ja siihen liittyy kielen, suun tai nielun turvotusta, on lähdettävä päivystyspoliklinikalle. Tavallisessa nokkosihottumassa voi odottaa oireiden häviämistä rauhassa pari kuukautta, jos antihistamiinit pitävät paukamat poissa tai ainakin vähissä. Lääkärin kannattaa lähteä jo aikaisemmin, jolleivät antihistamiinit tehoa.

Ehkäisy

Tavallista nokkosihottumaa ei voida ehkäistä. Jos oireen syy selviää, lääkäri antaa tarpeelliset välttämisohjeet.

Lisää tietoa nokkosihottumasta

Kutina on pirullista - raapiminen taivaallista, ks. artikkelit:

Lääkärikirja Duodecim

«Kosketusnokkosihottuma (kontaktiurtikaria)»10

Hyvä paha aurinko, ks. artikkeli «Krooninen nokkosihottuma»11.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi