Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Ebola
 
 

Punastuminen ja kasvojen punoitus

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Punastumisella tarkoitetaan ihon hiussuonten yhtäkkistä laajentumista ja sen aiheuttamaa läiskittäistä punoitusta kasvoissa, kaulalla ja ylävartalossa, harvemmin muualla. Punoitus kestää minuuteista pariin tuntiin. Ennakoivana oireena on usein kuumotuksen tunne. Punoitukseen liittyy usein hikoilu, joka voi olla hyvin runsasta. Seuraavassa on lueteltu tavallisimmat punoituksen syyt ja niihin liittyvän oireilun erityispiirteet.

Fysiologinen punoitus

Fysiologista punoitusta on monta tyyppiä. Lähes kaikilla kasvot alkavat punoittaa ja hikoilla kuumassa ympäristössä ja ruumiillisessa rasituksessa. Punoituksen voimakkuudessa on yksilöllisiä eroja, joissa perimällä on ratkaiseva osuus.

Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä punoitus

Perimä vaikuttaa suuresti myös sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa esiintyvään punoitukseen. Se on ruumiillisen rasituksen aiheuttaman punoituksen tapaan autonomisen hermoston säätelemää. Siihenkin liittyy hikoilu, sillä samat hermoärsykkeet aiheuttavat punoituksen ja hikoilun. Tämä "sosiaalinen" punoitus on voimakkainta nuorena ja häviää yleensä ikää myöten. Jos oire on hyvin häiritsevä, sitä voidaan hoitaa beetasalpaajilla, joista käytetyin on propranololi. Kaikki beetasalpaajat ovat reseptilääkkeitä. Äärimmäisen vaikeita tapauksia, joihin usein liittyy käsien tai kainaloiden voimakas liikahikoilu, hoidetaan myös tuhoamalla tähystysleikkauksessa rintakehän yläosassa sijaitsevia autonomisen hermoston tumakkeita. Leikkausta mainostetaan tehokkaana, mutta sen hyödystä ei ole riittävää näyttöä, ja leikkauksen huomattavia haittavaikutuksia on esiintynyt parilla prosentilla. Esimerkiksi oireet ovat saattaneet siirtyä toisille ihoalueille.

Ihosairauksiin liittyvä punoitus

Keski-iässä tavallisin kasvojen punoituksen syy on ruusufinni (ks. «Ruusufinni (Acne rosacea)»1). Punoitus on etenkin alussa leimahtelevaa, mutta muuttuu kuukausien ja vuosien mittaan pysyväksi. Suuri osa ruusufinnipotilaista pysyy punastumisherkkinä.

Muita punoituksen syitä

Vaihdevuosioireet (ks. «Vaihdevuodet»2) tuovat mukaan kuumat aallot punoituksineen ja hikoilupuuskineen noin 80 %:lle naisista, mutta vain harvoille miehille. Kuumien aaltojen mekanismia ei tunneta tarkasti. Estrogeenihoito auttaa ongelmaan.

Alkoholi laajentaa pintaverisuonia pääasiallisimman hajoamistuotteensa asetaldehydin kautta. Alkoholipunoitus on yleistä nuorilla ja toisaalta ikääntyvillä naisilla, joskus miehilläkin. Syynä on autonomisen hermoston herkkyystason muutokset iän mukana (katso: «Alkoholijuomien aiheuttamat yliherkkyysreaktiot»3). Aasialaisilla kansoilla asetaldehydin hajoaminen on hitaampaa kuin muilla roduilla. Heillä alkoholin haitat, kuten punoitus ja krapula, ovat voimakkaampia kuin muilla. Asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja muut samaan tapaan vaikuttavat tulehduskipulääkkeet estävät alkoholipunoitusta. Tulehduskipulääkkeen vaikutus tehostuu, jos samaan aikaan otetaan myös antihistamiinia. Toisaalta alkoholi saattaa voimistaa antihistamiinien haittavaikutuksia.

Lääkkeet yksin tai yhdessä alkoholin kanssa voivat aiheuttaa punoitusta, johon liittyy lisääntynyt päänsärkytaipumus. Esimerkiksi sydän- ja verenpainelääkkeinä käytetyt ACE-estäjät (kaptopriili, enalapriili, lisinopriili jne.) sekä kalsiumsalpaajat (verapamiili ja nifedipiini) aiheuttavat punoitusta ilman alkoholiakin, diabeteslääke klooripropamidi ja bakteeritulehduksissa käytettävä metronidatsoli vain alkoholin kera. Takrolimuusivoiteen (Protopic) (ks. «Takrolimuusivoiteet»4) käyttöön liittyy voimakas punoitus hoidetulla ihoalueella pienenkin alholimäärän seurauksena noin 6 %:lla käyttäjistä. Sama ilmiö on nähtävissä joskus myös saunomisen yhteydessä. Pimekrolimuusivoidehoidossa (Elidel) samanlaista vaaraa ei juuri ole. Punoitus kuuluu myös potenssilääkkeiden haittoihin. Sitä on kuvattu myös kolesterolin alentamiseen käytetyn nikotiinihapon käytön yhteydessä.

Punoituskohtausten taustalta saattaa joskus paljastua kilpirauhasen liikatoiminta (ks. «Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi, "myrkkystruuma")»5), urticaria pigmentosa (ks. «Mastosytoosi (Mastocytosis) ja keltatäpläurtikaria (urticaria pigmentosa)»6) tai pahanlaatuinen kasvain.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi