Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Verkkokauppa
 
 

Savipuoli (pityriasis versicolor)

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Savipuoli (lat. Pityriasis versicolor) on rasvahiivoihin kuuluvan Malassezia-hiivan aiheuttama pinnallinen hiivasienitulehdus ihossa. Se on melko yleinen nuorilla aikuisilla. Ihmisihossa viihtyviä Malassezia-hiivoja tunnetaan nykyään 14 erilaista, ja ne kuuluvat ihon normaalikasvustoon. Tuntemattomasta syystä ne joskus pääsevät lisääntymään ja tuloksena voi olla savipuoli. Savipuolen taudinkuvan voi aiheuttaa ainakin viisi erilaista Malassezia-lajia. Malassezia-hiivoilla on merkitystä usein muissakin taudeissa, esimerkiksi atooppisessa ekseemassa «Atooppinen ekseema (ihottuma)»1, aknessa «Aknetaudit»2 ja rasvaisen ihon karvatuppitulehduksessa «Karvatuppitulehdus (follikuliitti)»3 sekä päänahan hilseilyssä ( «Hilse»4).

Oireet

Tyyppipotilas on nuori aikuinen, jolla on ylävartalolla tai olkavarsissa, harvemmin muualla kehossa, karttamaisia, lievästi hilseileviä läiskiä, jotka saattavat kutista hieman. Ruskettumattomassa ihossa ne ovat muuta ihoa tummempia (kuva «Savipuoli ruskettumattomassa ihossa»1), ruskettuneessa vaaleampia (kuva «Savipuoli ruskettuneessa ihossa»2). Läiskien kohdat eivät rusketu yhtä hyvin kuin muu iho, ja auringonvalossa syntyvä pigmentti kuluu tavallista nopeammin pois. Sen takia iho pysyy valkoläiskäisenä (leukoderma) seuraavaan kesään tai aurinkomatkaan saakka.

Savipuoli voi uusiutua kuukausien tai muutaman vuoden kuluttua. Se ei kuitenkaan tartu henkilöstä toiseen eikä ole muutenkaan vaarallinen.

Taudin toteaminen

Diagnoosi selviää useimmiten vilkaisulla. Jos taudinkuva poikkeaa tavanmukaisesta tai ihottuma ei ole tavallisella savipuolen esiintymisalueella, lääkäri ottaa ihottumasta teippinäytteen. Pätkä kirkasta teippiä painetaan läiskää vasten, liimataan mikroskoopin objektilasille, värjätään ja tutkitaan mikroskoopin avulla. Sienirihmat ja -itiöt erottuvat silloin helposti "spagettina ja lihapullina". Sieniviljelyä ei kannata ottaa, sillä Malassezia ei kasva tavallisella sieniviljelyalustalla.

Itsehoito

Tavalliset sienilääkevoiteet (mikonatsoli, klotrimatsoli, ketokonatsoli tai tiokonatsoli) kerran tai kahdesti päivässä parantavat ihottuman 2–3 viikossa. Myös ketokonatsolia sisältävää sampoota voi käyttää. Sampoo levitetään kostutetulle iholle ja pestään pois vasta 5–10 minuutin kuluttua. On huomattava, että iho jää kirjavaksi seuraavaan kesään saakka, jolloin se vasta ruskettuu tasaisesti.

Milloin hoitoon?

Jos itsehoito ei paranna ihottumaa, lääkäri voi määrätä sisäisen sienilääkekuurin.

Ehkäisy

Savipuolta voi ehkäistä pesemällä rinta ja selkä ketokonatsolisampoolla noin kerran viikossa. Vaikutusaika on muutama minuutti. Samalla sampoolla voi pestä myös päänahan.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Käytettyjä lähteitä

Gaitanis G, Magiatis P, Hantschke M, Bassukas ID, Velegraki A. The Malassezia genus in skin and systemic diseases. Clin Microbiol Rev. 2012; 25: 106–41.

Yazdanpanah MJ, Azizi H, Suizi B. Comparison between fluconazole and ketoconazole effectivity in the treatment of pityriasis versicolor. Mycoses. 2007; 50: 311–3.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi