Etusivu » Syntymämerkit

Syntymämerkit

Lääkärikirja Duodecim
21.12.2014
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Vastasyntyneillä on usein ihossa punaisia, ihonmyötäisiä verisuonimuutoksia (tuliluomi), jotka esiintyvät tavallisimmin nenän varressa, otsassa, yläluomissa, takaraivossa ja niskassa. Erityisesti viime mainittua kutsutaan haikaranpuremaksi ja otsasta löytyvää vastaavaa läiskää enkelin suudelmaksi. Ne ovat vaarattomia ja häviävät useimmiten muutamassa kuukaudessa tai vuodessa.

Toinen yleinen hiussuonien laajentuma on punaviiniluomi, joka näkyy vastasyntyneellä toisinaan melko laaja-alaisena tumman punaisena läiskänä. Se ei häviä itsestään. Mikäli siitä on kosmeettista haittaa, muutos voidaan aikanaan poistaa kirurgisesti.

Kolmas ja merkittävin verisuonimuutos on ns. mansikkaluomi. Se on normaalisti vaalea ensimmäiset elinviikot, mutta muuttuu sen jälkeen punoittavaksi ja karheaksi, ihon pinnasta koholla olevaksi läiskäksi. Mansikkaluomi muodostuu laajentuneista verisuonista, ja se tavallisesti kasvaa kokoa usean kuukauden ajan. Mansikkaluometkin ovat vaarattomia ja häviävät vuosien kuluessa. Joskus harvoin mansikkaluomi kasvaa usean senttimetrin läpimittaiseksi, sijaitsee hankalassa paikassa tai vuotaa verta, jolloin voidaan tarvita kirurgista hoitoa.

Verisuonimuutosten lisäksi lapsille kehittyy vähitellen tavallisia pigmenttiluomia, jotka eivät vaadi hoitoa, elleivät ne sijaitse hankalissa paikoissa. Lisää tietoa, ks. artikkeli «Luomet ja ihon pigmenttimuutokset»1.