Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Enterorokko
 
 

Syyhy (scabies)

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Syyhyn aiheuttaa 0,3–0,5 mm:n pituinen hämähäkkieläimiin kuuluvan syyhypunkki (lat. Sarcoptes scabiei), joka leviää ihmisestä toiseen läheisen kosketuksen kautta päiväkodeissa, kouluissa ja perheen sisällä sekä seksikontaktissa. Tartuntaan riittää yksikin punkkinaaras. Kättely tai muu lyhyt kosketus ei riitä punkin siirtymiseen henkilöstä toiseen. Jotkut lääkärit ovat saaneet sen syyhypotilaita tutkiessaan. Pieniä epidemioita esiintyy vanhustenhoitolaitoksissa, jossa monet hoitohenkilökuntaankin kuuluvat ovat saaneet tartunnan, kun tautia ei ole diagnosoitu ajoissa. On mahdollista, että syyhyn saa myös syyhyä sairastavan lakanoista tai muista vaatteista, sillä punkkinaaras elää 1 – 2 vuorokautta ihon ulkopuolella. Eläimiin ihmisen syyhypunkki ei tartu eivätkä eläinten punkit ihmiseen. Punkkinaaras elää ihossa kuukauden, jona aikana se munii ihon sarveiskerrokseen kaivamaansa käytävään 60 – 90 munaa. Kymmenen päivän kuluttua ne ovat sukukypsiä aikuisia. Syyhykutina alkaa 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö on ehtinyt muodostaa vasta-aineita punkkia ja sen eritteitä kohtaan. Jos väliaika on pitempikin.

Oireet

Syyhyn pääoire on kova iltakutina. Ihossa ei näy alkuvaiheessa juuri mitään. Kutinan ja raapimisen jatkuessa etenkin sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin, pikkulapsilla myös jalkapohjiin, ilmestyy punkkinaaraan kaivamia, 0,5–1 cm:n pituisia käytäviä, joiden toisessa päässä punkin voi erottaa pienenä harmaana pisteenä (kuvat «Syyhy kämmenissä»1 ja «Syyhy, käytävä rannepoimussa»2). Raapimisen seurauksena iho voi tulehtua (infektoitua), jolloin oikean diagnoosin teko vaikeutuu. Vanhuksilla esiintyy vaikeasti tunnistettavaa karstasyyhyä (yleistynyt syyhy, Scabies norwegica), jossa raajoissa ja vartalolla on pieniä märkiviä, jopa muutaman senttimetrin läpimittaisia läiskiä (kuva «Yleistynyt syyhy (Scabies norwegica)»3), jotka muistuttavat läiskäekseemaa (ks. artikkeli «Läiskäekseema (läiskäihottuma, eczema nummulare)»1) tai infektioekseemaa (ks. artikkeli «"Infektioihottuma" (infektioekseema)»2).

Taudin toteaminen

Nuoren, muuten terveen henkilön yllättäen alkaneen iltakutinan taustalla on tavallisesti joko syyhy tai piirtopaukamointi eli dermografismus (ks. «Dermografismi eli piirtopaukamointi»3). Karstasyyhy alkaa salakavalammin, ja sitä saatetaan pitää kuukausien ajan ekseemana tai raapimisen aiheuttamina muutoksina kuivassa vanhuksen ihossa. Syyhyssä lääkäri pyydystää punkkinaaraan nuppineulalla tai muulla tylpällä neulalla sormissa, kämmenissä, ranteissa tai jalkapohjissa olevan käytävän päästä. Joskus se on yllättävän vaikeaa, sillä kovasta kutinasta huolimatta punkkeja voi olla vain 5–10 kpl koko ihossa. Punkki tunnistetaan mikroskoopilla. Miehillä peniksen varressa tai kivespussissa on usein taudille ominaisia nystyröitä (kuva «Syyhy miehen sukuelimissä»4). Ne riittävät diagnoosin tekoon ilman punkin näkemistäkin.

Itsehoito

Jos lähiomaisilla, päiväkodissa tai koulussa on lääkärin toteamaa syyhyä ja oman perheen oireet sopivat tautiin, voidaan hoito aloittaa ilman lääkärissäkäyntiä. Apteekista saa reseptittä permetriiniä sisältävää voidetta (Nix®). 30 gramman tuubi riittää aikuisen kertakäsittelyyn. Alle 10-vuotiaille riittää ½ tuubia. Voidetta levitetään illalla pesun jälkeen joka paikkaan kaulasta alaspäin unohtamatta genitaaleja tai sormi- ja varvasvälejä. Limakalvoille voidetta ei levitetä. Iho pestään aamulla huolellisesti ja vaihdetaan alusvaatteet ja lakanat. Kutisevat perheenjäsenet hoidetaan toistamiseen viikon kuluttua. Oireettomien perheenjäsenten hoitoon riittää yksi käsittelykerta. On tärkeää hoitaa samassa taloudessa asuvat henkilöt samaan aikaan siitä riippumatta, kutiavatko he vai eivät. Niin estetään ns. pingpongsyyhy, jossa hoitamaton mutta oireeton henkilö tartuttaa punkin hoidetuille perheenjäsenille uudelleen muutaman viikon päästä. Syyhyn takia kodissa ei tarvitse ryhtyä perusteellisempiin siivous- tai desinfektiotoimenpiteisiin. Helposti pestävät vaatteet, esimerkiki lasten suojapuvut, on hyvä pestä normaalin pesuohjelman mukaan. Pikkutakkeja tai jakkuja ei tarvitse viedä pesulaan. Riittää, kun tavallisesti käytössä olevia vaatteita ei pidetä muutamaan päivään tai ne kuumakäsitellään lääkepakkauksen ohjeen mukaan.

Milloin hoitoon?

Lääkäriin on syytä mennä, jos diagnoosi on ainakin yhden perheenjäsenen kohdalla epävarma tai jos syyhyhoito ei lopeta kutinaa 2–3 viikossa tai kutina alkaa uudelleen muutaman viikon kuluttua. Diagnoosi on voinut olla väärä tai kyseessä on permetriinille vastustuskykyiseksi tullut punkkikanta. Sellainen punkkitartunta hoidetaan sisäisesti ivermektiini-nimisellä lääkkeellä.

Ehkäisy

Syyhyn leviämistä voi ehkäistä parhaiten siten, että lapsen syyhystä ilmoitetaan heti päiväkotiin tai kouluun.

Lisätietoa syyhystä

Kutina on pirullista - raapiminen taivaallista:

Käytettyjä lähteitä

Cordoro M. Dermatological manifestations of scabies. www.emedicine.medscape.com/article/1109204.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi