Etusivu » Matkailijan rokotukset

Matkailijan rokotukset

Lääkärikirja Duodecim
16.4.2018
sisätautien erikoislääkäri, infektiolääkäri Jukka Lumio

Matkailijan kuolemista valtaosa johtuu perussairauksista. Suoranaisesti matkasta johtuvista kuolemista yleisimpiä ovat liikennekuolemat, hukkuminen sekä muut väkivaltaiset tai tapaturmaiset kuolemat. Infektio on harvinainen kuolinsyy. Tähän nähden rokotusten pohdinta saa joskus liiankin suuren osan huomiosta turvallista matkaa suunniteltaessa. Rokotuksista huolehtiminen on kuitenkin tärkeä osa matkalle valmistautumista.

Jotkut matkanjärjestäjät antavat rokotussuosituksia. Ne ovat usein pikemminkin ylimitoitettuja. Lain mukaan matkailijaneuvonnasta huolehtiminen on kuntien (terveyskeskusten) velvollisuus. Eksoottisempiin (trooppisiin) kohteisiin matkustettaessa rokotusohjelman suunnittelu on aloitettava jo pari kuukautta ennen matkaa. Useimmat rokotukset ovat voimassa vasta pari viikkoa rokottamisen jälkeen. Ohjelman toteuttamista helpottaa se, että useita rokotuksia voidaan antaa yhdellä käynnillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut matkailijoiden rokotuksista ohjeet (ks. Matkailijan terveysopas «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=mat&p_hakusana=rokottaminen&p_loki=e»1). Rokotusten suunnittelussa joudutaan kuitenkin aina käyttämään harkintaa, ja erityisesti seikkailutyyppisille matkoille tropiikkiin rokotussuunnitelma on hyvä tehdä aina yksilöllisesti.

Taulukossa «Matkailijoiden rokotukset»1 on esitetty matkailijoiden suojauksessa käytettäviä rokotteita. Taulukossa esitettyjen lisäksi runsaasti matkailevan on hyvä pitää jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus voimassa (ovat samassa rokotteessa). Maaliskuusta 2018 lähtien tämän rokotteen (dT-rokotteen) tehosteannoksia suositetaan 45–65 vuotiaille vain 20 vuoden välein, mutta sitä vanhemmille entiseen tapaan 10 vuoden välein. Yksi perusteista on se, että tiheät tehosteannokset aiheuttavat enemmän kuume-kipu-reaktioita.

Poliorokotuksen on syytä olla voimassa, jos matkustaa yli 4 viikon oleskeluun trooppiseen Afrikkaan tai Keski-Aasiaan eikä ole saanut tehostetta vuoden sisään. Vuonna 2018 riskimaiden listassa on enää 6 Afrikan maata ja 3 maata Aasiasta. Kaakkois-Aasiassa ja Etelä- ja Väli-Amerikassa ei ole poliota. Ajantasainen lista maakohtaisista suosituksista löytyy Matkailijan terveysoppaasta (ks. «Liite 8. Lista maista, joihin matkustettaessa suositellaan poliorokotetta»1) ja verkosta «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00226»2. Aikuisille riittää, että on lapsuuden rokotussarjan lisäksi saanut yhden tehostepistoksen aikuisena. Yleisistä poliorokotuksista ollaan luopumassa taudin käytyä kaikkialla harvinaiseksi. Lapsien tulisi olla mihin tahansa ulkomaille matkustaessa saanut tuhkarokko–sikotauti–vihurirokko-kolmoisrokotteen (MPR-rokote; ks. «Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko»2). Tämän rokotteen tärkeys Euroopan matkoillakin on useiden maiden epidemioiden takia korostunut 2010-luvulla (ks. «Tuhkarokko»3). Vuoden 1975 jälkeen syntyneistä suomalaisista noin 95 % on saanut tämän rokotussarjan lastenneuvolassa.

Raskaana olevilla ja immuunipuutteisilla tulee tarkkaan harkita eläviä viruksia ja bakteereita sisältävien rokotteiden hyödyt ja riskit. Taulukossa luetelluista rokotteista suun kautta otettava lavantautirokote (Vivotif®) sisältää eläviä heikennettyjä bakteereita ja virusrokotteista suihkeena annettava influenssarokote (Fluenz®) sekä keltakuumerokote (Stamaril®) sisältävät inaktivoituja eläviä viruksia.

Taulukossa on esitetty matkailijalle soveltuvia rokotuksia ja milloin ne saattavat olla tarpeen. Rokotteiden hinnat ovat vuoden 2016 apteekkihintoja. Niiden tautien kohdalla, joista on oma artikkelinsa Lääkärikirja Duodecimissa, rokotuksen tarvetta on käsitelty myös niissä.

Taulukko 1. Matkailijoiden rokotukset
Tauti (Rokotteen kauppanimi)Annostelu (yhden rokotettavan kustannus)Missä tarpeen ja muu rokotusaiheSuoja-aika ja muita huomautuksia
Hepatiitti A, maksatulehdus (Havrix®) Pistoksena 2 annosta ajanhetkinä 0 ja 6–12 kuukautta (70 €)Lämpimällä vyöhykkeellä Länsi- ja Etelä-Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolellaSuoja alkaa 2 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen ja kestää eliniän, jos ottaa toisenkin annoksen
Hepatiitti B, maksatulehdus (Engerix B®, HBVAXPRO®) Pistoksena 3 annosta ajanhetkinä 0, 1 ja 6 kuukautta (140 €)Laajalti Länsi- ja Pohjois-Euroopan ulkopuolella, mutta matkailijat eivät yleensä altistu tartunnalle eivätkä tarvitse rokotusta Tauti tarttuu vain suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä ja veren välityksellä. Suoja alkaa toisen rokotuspistoksen jälkeen ja kestää eliniän, jos ottaa kolmannenkin annoksen.
Hepatiitti A- ja hepatiitti B -kaksoisrokote (Twinrix®) Pistoksena 3 annosta ajanhetkinä 0, 1 ja 6 kuukautta (150 €, lapset 120 €) Katso hepatiitti A ja BKatso hepatiitti A ja B. Lapsille rokote on Twinrix Paediatric®.
Kausi-influenssa (Fluarix®, Influvac®, Vaxigrip®) Pistoksena, 1 annos (11 €) Matkustettaessa alueelle, jossa on parhaillaan influenssaepidemia. Suositellaan niille, jotka saavat perustautien takia Suomessakin kausi-influenssarokotteen. Epidemia on eteläisellä pallonpuoliskolla Suomen kesäaikaan.Suoja alkaa 2 viikkoa pistoksesta ja kestää muutaman vuoden rokotteen viruskantoja vastaan. Lapsille myös nenäsuihke, Fluenz Tetra®
Japanin aivotulehdus (Ixiaro®) Pistoksena kaksi annosta päivinä 0 ja 28 päivää (250 €)Pitemmäksi aikaa (kuukaudeksi) Kaakkois-Aasiaan matkustaville silloin kun maassa on epidemiavuosiSuojaavan immuniteetin pysyvyyttä ei tunneta. Tehosterokotteen ajoitusta ja tehoa tutkitaan parhaillaan.
Keltakuume (Stamaril®) Yksi pistos (50 €)Vain pitemmille luontoon suuntautuville matkoille trooppisessa Etelä-Amerikassa ja trooppisessa Afrikassa. Rokotus on pakollinen joissakin maissa Rokotteessa on elävää virusta, joten ei anneta raskauden aikana tai immuunipuutteisille. Suoja alkaa 10 päivää rokotuksesta ja kestää eliniän.
Kolera (Dukoral®) Kaksi annosta suun kautta 1–6 viikon välein (57 €)Pitempi oleskelu todella suuren riskin matkalla (esim. pakolaisleirillä) tropiikissa Suoja alkaa 2 viikkoa toisesta rokoteannoksesta ja kestää noin 6 kuukautta. Voi suojata vähän myös kolibakteerin aiheuttamalta turistiripulilta. 2–7vuotiaille 3 annosta. Sisältää eläviä bakteereita eikä siksi sovellu immuunipuutteisille.
Lavantauti (Typherix®, Vivotif®) Typherixiä annetaan kertapistos (43 €) ja Vivotifia 3 kapselia yksi kapseli joka toinen päivä (34 €)Pitkä oleskelu trooppisella alueella huonon hygienian oloissa. Ei yleensä tarpeen turisti- tai liikematkoilla Suoja alkaa 2 viikkoa rokotuksen päättymisestä ja kestää 3 vuotta. Vivotif sisältää elävää bakteeria eikä siksi sovellu immuunipuutteisille
Meningokokkitaudit (aivokalvontulehdus, sepsis) (Neisvac-C®, Mencevax ACWY Novum®, Menveo®, Nimenrix®) Pistoksena 1 annos (60 €)Vain Afrikan sademetsävyöhykkeellä ("meningokokkivyöhykkeellä"), kun siellä on epidemia ja matkustetaan pitemmäksi aikaa. Rokotus on pakollinen Saudi-Arabian pyhiinvaellusmatkoilla. Suoja alkaa 10 päivää pistoksesta ja kestää 3 vuotta. 2–4 kk:n ikäisille vauvoille tarvitaan useampi pistoskerta.
Polio (Imovax Polio®, Veropol®) Pistoksena 1 annos, jos on lapsuudessa saanut perusrokotussarjan (3 annosta) (59 €)Intiassa, Pakistanissa, Afganistanissa ja NigeriassaSuoja alkaa 2 viikkoa ensirokotussarjan ja heti tehostepistoksen jälkeen ja se kestää 5 vuotta
Puutiaisaivotulehdus (Encepur®, TicoVac®) Pistoksena 3 annosta ajankohtina 0, 1 ja 10 kuukautta, riippuen rokotteesta (90 €)Pitkäaikaiseen oleskeluun (työhön, kouluun) Euroopan puuntiaisaivotulehdus-vyöhykkeellä Itä- ja Keski-EuroopassaSuoja alkaa 2 viikkoa toisen rokotuskerran jälkeen; 3 annosta ottaneilla suoja kestää 3-10 vuotta, riippuen rokotteesta. Lapsille pienempi annos
Rabies eli vesikauhu (Rabies-Imovax®) Pureman jälkeiseen suojaukseen 3 pistosta päivinä 0, 7 ja 21 tai 28. Lisäksi suositellaan tehosterokotusta vuoden kuluttua ja seuraavia tehosterokotuksia joka 5. vuosi (annetaan vastaanotolta)Ennakkosuojaukseen vain maihin, joissa esiintyy vesikauhua ja pitkään oleskeluun, jossa altistutaan erityisesti koti- ja villieläimille (esimerkiksi eläinlääkäreille) (250 €)Suoja alkaa 2 viikkoa toisen rokotusannoksen jälkeen, ja vasta-ainetaso on syytä tarkistaa vuoden välein suojan keston toteamiseksi. Nopeasti (viikon sisään) eläimenpureman jälkeen aloitettu 5 pistoksen sarja suojaa vesikauhulta lähes 100-prosenttisesti.

Lisää tietoa

Lisää tietoja matkailijan rokotuksista: ks. Matkailijan terveysopas «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=mat»3

Yleisartikkeli rokotuksista ja linkkejä muihin rokotusartikkeleihin: ks. «Rokottaminen»4.