Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Tuleva influenssa
 
 

Niveltulehdus (artriitti)

Lääkärikirja Duodecim
2.11.2013
infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Nivelvaivat kuuluvat useiden sairauksien myös infektiotautien oireisiin. Bakteerit voivat aiheuttaa infektion nivelessä joko suoraan tai välillisesti aktivoimalla elimistön puolustusmekanismeja, jotka aiheuttavat ns. reaktiivisen niveltulehduksen. Lisäksi lieviä, ohimeneviä nivelkipuja esiintyy usein monien virustautien yhteydessä. Jotkut ihmiset saavat toisia useammin nivelvaivoja. Tiedetään, että henkilön kudostyyppi (kudosten rakenteiden perinnölliset ominaisuudet) vaikuttaa olennaisesti taipumukseen sairastua niveltauteihin. Niveltulehduksen syitä on kuvattu taulukossa «Niveltulehduksen aiheuttajia»1. Niveltulehduksen oireita ovat nivelten turvotus, kuumotus, punoitus ja kipu.

Jos nivelessä esiintyy vain kipua eikä turvotusta, puhutaan nivelkivusta eli artralgiasta.

Taulukko 1. Niveltulehduksen aiheuttajia
TautiAiheuttajia
Bakteeritulehdus nivelessä (septinen artriitti)Stafylokokit, streptokokit
Gonokokki (tippuri)
Borrelioosi (Lymen tauti)
Bakteeri-infektion jälkitautiKampylobakteeri, salmonellat, shigellat
Klamydia-sukupuolitauti
Menigokokki
VirusinfektioPogostan tauti (nivelrokko)
Parvorokko (pikkurokko)
AutoimmuunitautiNivelreuma
Systeeminen lupus erythematosus (SLE)
Psoriaasi
Sarkoidoosi
KihtiUraattikiteet (virtsahapon suola)
Nivelrikko (osteoartriitti)Nivelen rustojen ja luiden kulumamuutokset

Bakteerien aiheuttamat eli septiset artriitit

Suomessa on vuosittain 100 - 150 bakteerin aiheuttamaa sellaista niveltulehdusta, jotka eivät liity nivelproteesiin. Bakteeriartriitit ovat useimmiten rajuoireisia. Nivel turpoaa päivän parin aikana ja alkaa myöhemmn punoittaa. Runsaalla puolella potilaista kuume nousee korkeaksi, mutta tauti voi olla kuumeetonkin. Noin 90 %:ssa tapauksista infektio on vain yhdessä nivelessä. Yleisimpiä kohteita ovat suuret nivelet: polvet (noin puolet tapauksista), lonkat, olkapäät, ranteet ja nilkat, tässä yleisyysjärjestyksessä. Pikkulapsilla kuitenkin lonkka on yleisin tulehtunut nivel. Nivelen bakteeritulehdus voi alkaa nivelen leikauksesta tai tähystyksestä tai niveleen ruiskutetusta lääkkeestä.

Selvästi yleisimmät tulehduksia aiheuttavat bakteerit ovat Staphylococcus aureus (50 %) ja streptokokit (20 %). Tippuriin liittyvän gonokokin aiheuttaman niveltulehduksen saa joka sadas tippuriin sairastunut; vain muutama suomalainen vuosittain. Lymen taudissa (borrelioosissa) niveltulehdus voi olla useassa nivelessä ja se voi aaltoillen jatkua melko lievänä viikkoja tai kuukausia.

Epäiltäessä bakteerin aiheuttamaa niveltulehdusta potilas lähetetään sairaalatutkimuksiin ja -hoitoon. Diagnoosi tehdään punktoimalla nivelnestettä ja viljelemällä sitä. Näin bakteeri saadaan tunnistettua 90 %:lta ja hoito voidaan suunnata oikein. Lähes aina hoito aloitetaan sairaalassa ja se annetaan aluksi suoneen ainakin kahden viikon ajan. Taudin aiheuttajasta riippuen lääkehoidon kokonaisaika on 4 - 6 viikkoa. Lapsilla voi rittää lyhyempi kuuri. Lymen borrelioosi diagnosoidaan yleensä vasta-ainetutkimuksella ja antibiootti voidaan antaa tabletteina.

Tekonivelinfektiot

Vuosittain asennetaan Suomessa noin 11000 henkilölle polven ja noin 9500 henkilölle lonkan tekonivel. Näistä noin 150:een ilmaantuu bakteeri-infektio. Infektion riski 1-3 kuukauden kuluttua leikkauksen jälkeen on 0,5 - 1 %. Sen jälkeen vuosittainen riski pienee. Kaiken kaikkiaan infektion riski proteesin koko "elinaikana" eli 10 - 20 vuoden aikana on noin 5 %.

Jos infektio alkaa ensimmäisen neljän leikkauksen jälkeisen viikon aikana, oireet ovat hyvin samankaltaisiä kuin muissa bakteerien aiheuttamissa niveltulehduksissa. Myöhemmin ilmaantuvat infektiot alkavat useimmiten hiipien ja oireena on nivelen kipeytymisen, eikä nivelen kohdalla ole punoitusta. Usein tulehdus johtaa proteesin irtoamiseen.

Taudin aiheuttajat ovat muuten samat kuin muissa nivelen bakteeritulehduksissa, mutta S. aureuksen ohella toinen stafylokokki, Staphylococcus epidermidis, on yleisin aiheuttaja. Hoidon lähtökohta on, että kaikki proteesinivelen uudelleen kipeytymiset ja proteesien irtoamiset ovat bakteeri-infektiota, ellei näille ole jotain ilmiselvää muuta syytä, esimerkiksi tapaturmaa. Hoidon tarpeen arvioinnista tarvitaan aina tekonivelkirurgin kanta.

Nykyään yli puolet proteesi-infektioista voidaan hoitaa ilman proteesin poistoa tai vaihtoa. Yleensä silloinkin tarvitaan uusi leikkaus, jossa proteesia ja sen ympäristöä puhdistetaan. Proteesin poistoon tai säilyttämiseen vaikuttaa, kuinka pian leikkauksen jälkeen infektio ilmaantuu ja mikä on aiheuttajabakteeri (esimerkiksi S. aureus vaatii proteesin vaihdon). Hoidossa antibiootit ovat samat kuin muissa septisissä artriiteissa, mutta kokonaishoitoaika on pitempi, usein 3 kuukautta, joista kaksi viimeistä tabletein.

Virusten aiheuttamat niveltulehdukset

Virusten aiheuttamat niveltulehdukset ovat yleisimpiä nivelrokon (Pogostan taudin , ks. «Pogostantauti (nivelrokko)»1) ja pikkurokon (parvorokon) yhteydessä. Pogostan taudissa nilkka- ja polvitulehdukset ovat tavallisimpia. Valtaosa niistä paranee muutamassa viikossa itsekseen. Pogostan taudin epidemia paikkakunnalla voi tulla havaituksikin niveloireisten potilaiden määrästä vastaanotolla. Pikkurokossa ihottuman lisäksi niveloireet hallitsevat taudinkuvaa. Aikuisilla nivelkivut ovat yleisimmin alaraajoissa, ja ihottuma voi jopa kokonaan puuttua. Aikuisista joka kymmenennellä niveloireet voivat jatkua kuukausia.

Virusartriitin erottaa bakteeritulehduksesta sillä että CRP-määrä on varsin vähäinen veressä ja nivelnesteessä, silloin harvoin kun näyte otetaan, ei ole bakteeri-infektiolle tyypillisiä valkosoluja (neutrofiilisiä soluja, granulosyyttejä). Tulehduskipulääkkeillä voidaan helpottaa oireita.

Reaktiiviset artriitit

Reaktiivisilla artriiteilla (ks. «Reaktiivinen niveltulehdus»2) tarkoitetaan niveltulehduksia, jotka syntyvät jonkin infektion seurauksena immunologisina jälkitauteina. Tavallisia reaktiivisen artriitin aiheuttajia ovat Yersinia, Salmonella ja kampylobakteerit sekä sukupuolitauteja aiheuttava Chlamydia trachomatis. Myös meningokokin aiheuttaman aivokalvotulehduksen (ks. «Aivokalvontulehdus (meningiitti) aikuisilla»3) jälkeen voi jäädä pitkällinen suurten nivelten tulehdus.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi