Etusivu » Ontelosyylä eli molluska

Ontelosyylä eli molluska

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Ontelosyylät eli molluskat (molluscum contagiosum) ovat ontelosyyläviruksen aiheuttamia näppylöitä ihossa. Ne tarttuvat ihokosketuksessa. Niitä on joskus jo vauvaiässä, useimmin leikki-iässä ja toisinaan koululaisilla, harvoin aikuisilla. Syylän sisällä on puuromaista massaa, joka koostuu viruksen infektoimista ihosoluista. Syylät kestävät yleensä kuukausia, joskus 1–2 vuotta, ja ne häviävät jälkiä jättämättä. Niitä on ainakin neljää tyyppiä, joista tyyppi I aiheuttaa valtaosan terveen henkilön ontelosyyläinfektioista. Elimistössä kehittynee pysyvä immuniteetti virusta kohtaan.

Oireet

Ontelosyylä on parin millimetrin läpimittainen ihon värinen näppylä, jonka keskellä voi nähdä pienen kuopan, "navan" (ks. kuva «Ontelosyylä»1). Syyliä on joskus vain muutama, tavallisesti kymmeniä tai satoja. Niitä on eniten ohuilla ihoalueilla, kuten kyynärtaipeissa, reisissä ja polvitaipeissa (ks. kuva «Ontelosyylät ohuilla ihoalueilla»2). Ontelosyyliä on etenkin kuivaihoisilla atoopikkolapsilla. Kun syylät alkavat parantua, osa niistä tulehtuu. Tulehtunut molluska kutiaa usein, mutta tulehtumaton hyvin harvoin. Tulehdus ja kutina ovat parantumisen merkkejä. Joskus tulehtumisen syynä on bakteeri-infektio.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on lapsilla yleensä helppo. Aikuisilla ontelosyyliä on yleensä vain yksi tai muutama, jolloin niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Tarvittaessa yksi näppylä poistetaan pienellä stanssilla koepalaksi mikroskooppitutkimusta varten. Suuri määrä ontelosyyliä aikuisella on usein merkki vastustuskyvyn heikkenemisestä.

Itsehoito

Jos lapsella on vain muutama syylä, ne parantuvat, kun syylän rikkoo neulalla tai pinsetillä. Kymmenet ja sadat syylät jätetään rauhaan odottamaan niiden parantumista itsestään. Atooppista ihottumaa hoidetaan tavalliseen tapaan syylistä välittämättä. Jos syylät tulehtuvat voimakkaasti, niitä voi hoitaa viikon verran antibakteerisella voiteella. Lapsi voi käydä päiväkodissa tai koulussa tavalliseen tapaan. Rajoituksia ei tarvitse asettaa myöskään harrasteisiin, esimerkiksi uintiin tai muuhun liikuntaan.

Milloin hoitoon?

Ontelosyylien takia ei tarvitse käydä lääkärissä. Hoitoon kannattaa kuitenkin hakeutua, jos diagnoosi on epävarma. Lääkäri voi poistaa yksittäiset syylät ns. molluskapinsetillä tai puhkaisemalla niiden katot terävällä neulalla. Lapsilla voidaan käyttää puudutusvoidetta 30 min–2 tuntia ennen toimenpidettä.

Ehkäisy

Ontelosyylävirukset ovat niin yleisiä, ettei tartuntaa voi tavallisesti välttää.

Käytettyjä lähteitä

Bhatia AC. Molluscum contagiosum. www.emedicine.medscape.com/article/221901 (vaatii käyttäjätunnuksen)