Etusivu » Uutta Terveyskirjastossa » Sikotauti (parotiitti)

Sikotauti (parotiitti)

Lääkärikirja Duodecim
3.11.2017
infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Sikotauti (parotiitti) on viruksen aiheuttama sylkirauhasten eli parotis-rauhasten tulehdus. Ennen sikotautirokotusten aloittamista käytännössä jokainen sairasti sikotaudin. Sairastaminen tapahtui yleensä ensimmäisten kouluvuosien aikana. Rokotukset (MPR-rokotus; ks. «Kansallinen rokotusohjelma»1) aloitettiin 1982, ja vuoteen 1995 mennessä sikotauti oli käytännössä kokonaan hävinnyt Suomesta. Vuonna 2016 sikotauti todettiin vain kuudella suomalaisella miehellä. Ainakin neljä näistä oli saanut tartunnan ulkomailla.

Oireet

Tyypillinen sylkirauhasen turvotus alkaa korvan alta ja leviää taikinamaisesti kohti alaleuan kulmaa, joka voi myös peittyä turvotukseen. Turvotus häviää noin viikon kuluessa. Kolmasosalla potilaista oireet ovat kuitenkin niin lieviä, ettei tautia voi erottaa tavallisesta nuhakuumeesta (ks. «Nuhakuume, flunssa»2).

Hoitona on lepo. Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää tarvittaessa.

Lisäsairaudet

Lähes kolmasosassa sikotautitapauksista havaitaan selkäydinnäytteestä aivokalvotulehdus (ks. «Aivokalvotulehdus lapsella»3 ja «Aivokalvotulehdus (meningiitti) aikuisilla»4). Oireiltaan se on lievä verrattuna muihin virusten aiheuttamiin aivokalvotulehduksiin. Päänsärky ja pahoinvointi ovat tavallisimmat oireet, mutta niiden takia selkäydinnäytettä ei tarvitse tutkia. Aivokalvotulehduksessa parin kolmen viikon lepo, joka ei poissulje kevyttä liikkeelläoloa, on välttämätön.

Kivestulehdus (ks. «Kivestulehdus ja lisäkivestulehdus»5) on myös yleinen sikotaudin oire. Oireina on kiveksen turpoaminen, voimakas aristus ja korkea kuume. Potilas ei kivesten aristuksen takia useinkaan pysty kävelemään normaalisti. Yleensä kivestulehdus on vain toisessa kiveksessä. Kivestulehdus voi joskus harvoin johtaa kivesten surkastumiseen. Jos sairastaa sikotaudin ennen murrosikää, kivestulehdusta harvoin tulee. Murrosiän jälkeen niistä, joilla on sikotaudin yhteydessä selvä sylkirauhasturvotus (poskien turvotus), noin joka viidennellä on myös kivestulehdus. Kuitenkin näistä vain joka kuudennella (4 % kaikista aikuisena sikotaudin sairastaneista miehistä) tulehdus on molemmissa kiveksissä. Tauti voi johtaa lapsettomuuteen vain, mikäli tulehdus (kipu ja turvotus ja niitä mahdollisesti seuraava kiveksen surkastuminen) on molemmissa kiveksissä.

Sikotautiin liittyvä aivokalvotulehdus ja kivestulehdus ovat molemmat lähes hävinneet Suomesta.