Etusivu » Tuhkarokko

Tuhkarokko

Lääkärikirja Duodecim
21.8.2017
infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Tuhkarokko on kehitysmaissa edelleen merkittävä lasten sairastuvuuden ja kuolleisuuden aiheuttaja. Tuhkarokkovirus kuuluu kaikkein tarttuvimpien virusten joukkoon. Ennen rokotusten käyttöönottoa käytännössä kaikki sairastivat tuhkarokon lapsena.

Tuhkarokon itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on 9–11 päivää. Tartunta tapahtuu sekä kosketuksesta että ilman välityksellä pienissä hengitystieperäisissä eritepisaroissa. Tartuttava aika alkaa jo vuorokautta ennen esioireena olevaa kuumetta ja neljä päivää ennen ihottuman ilmaantumista ja jatkuu neljä päivää ihottuman alun jälkeen.

Esiintyvyys ja rokotukset

Tuhkarokko on edelleen suuri uhka lapsille etenkin köyhissä maissa. Vaikka vuonna 2014 maapallon väestöstä 85 % oli rokotettu tuhkarokkoa vastaan, todettiin vielä yli 100 000 tämän taudin aiheuttamaa lapsen kuolemaa. Lukumäärä oli kuitenkin vain viidesosa vuonna 2000 kuolleiden määrästä. WHO arvioi, että 2000-luvulla rokotukset ovat säästäneet 17 miljoonan lapsen hengen.

Tuhkarokkorokotus saadaan lapsena osana MPR-kolmoisrokotetta. MPR-rokotusten aloittaminen vuonna 1982 käytännöllisesti katsoen hävitti tuhkarokon Suomesta 1990-luvun puoleen väliin mennessä. Yksittäisiä tuhkarokkotapauksia tai pieniä tautiryppäitä esiintyy kuitenkin vuosittain rokottamattomien joukossa. Tuhkarokon suuren tarttuvuuden vuoksi maan pitäminen taudista vapaana vaatii sen, että 97 % syntyvistä lapsista saa rokotuksen. Suomessa tuhkarokko todettiin vuonna 2015 kahdella lapsella, joista molemmat olivat rokottamattomia.

2010-luvulla useassa Keski- ja Itä-Euroopan maassa on esiintynyt lisääntyvästi tuhkarokkoepidemioita kiinteissä yhteisöissä, kuten kouluissa, uskonnollisissa yhteisöissä tai joidenkin alakulttuurin edustajien parissa. Vuoden jaksolla 2014–2015 EU-maissa todettiin 1 800 tautitapausta ja yksi lapsen kuolema. Sairastuneista yhdeksän kymmenestä oli rokottamattomia. Eniten tapauksia oli Italiassa

Helmikuussa 2016 alkoi laaja epidemia Romaniassa. Sieltä se on levinnyt 14 Euroopan maahan. Eniten tapauksia elokuuhun 2017 mennessä on ollut Romaniassa (6 000), Italiassa (4 000) ja Britanniassa (500), mutta tauti on levinnyt myös mm. Ranskaan, Puolaan ja Sveitsiin. Suomessa tuhkarokko on vuonna 2017 aiheuttanut kuuden henkilön sairastumisen Itä-Savossa, kun kolmensadan todettiin altistuneen tartunnalle. Tartunnat saatiin Italiasta tulleesta henkilöstä. Kolme pirkanmaalaista sai tartunnan Italian matkalla. Taudit eivät olleet vakavia. Osa oli aikuisia, jotka oli rokotettu lapsuudessa. Joulukuussa 2016 tuhkarokko aiheutti pienen, mutta rajoituksiin johtaneen epidemian raaseporilaisessa koulussa.

Epidemiat käynnistyvät siten, että virus pääsee leviämään joukossa, jossa on riittävä määrä rokottamattomia lapsia. Silloin kaikki, joita ei ole rokotettu, ovat vaarassa sairastua. Näissä epidemioissa on ollut satoja tai tuhansia sairaustapauksia, ja tautien joukossa on ollut vammauttavia aivotulehduksia ja kuolemiakin. Vuoden 2017 epidemia voi levitä laajemminkin Suomessa, koska kolmasosassa Suomen kunnista on asukkaista rokotettu vähemmän kuin väestön suojaan vaadittava 95 %. THL kehoittaa erityisesti matkaajia huolehtimaan tuhkarokkorokotuksista. Italiassa ja joissakin muissa Euroopan maissa on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2017 käytäntö, jossa tuhkarokkorokotus on lapsille pakollinen tai ainakin rokottamattomuus estää pääsyn esimerkiksi päivähoitoon. Suomessa tällaista ei suunnitella, vaikka uhka vakavaksi arvioidaankin.

Oireet

Ensioireita ovat kuume, nenän vuotaminen ja silmien punoitus. Ensioireiden jälkeen alkaa ihottuma 3–5 päivän kuluttua. Ihottuma on punaläiskäinen, ja pilkkujen ympäristö on kalpeahko. Ihottuma alkaa korvien seudusta, kaulan sivuilta ja otsasta. Se etenee vartalolle ja viimeiseksi raajoihin. Ihottuma kestää keskimäärin runsaan viikon ajan. Tuhkarokolle tyypillisiä ovat poskien limakalvoilla näkyvät vaaleanpunaiset, keskeltä sinivalkoiset täplät (Koplikin täplät). Helpoimmin tuhkarokon voi sekoittaa vihurirokkoon tai lääkeaineallergiaan.

Tauti todetaan sille ominaisen ihottuman perusteella ja varmistetaan veren vasta-ainetutkimuksella. Tuhkarokkovirus voi vahingoittaa keskushermostoa. Pelätyin komplikaatio on aivotulehdus (ks. «Aivotulehdus (”aivokuume”)»1). Tavallisimmat lisätaudit ovat kuitenkin itse viruksen tai jälkitautina bakteerin aiheuttamat välikorvatulehdus (ks. «Korvatulehdus lapsella»2) ja keuhkokuume (ks. «Keuhkokuume (pneumonia) aikuisilla»3). Tuhkarokkoon ei ole olemassa lääkettä. Rokote on ollut laajassa käytössä Suomessa jo vuodesta 1975 lähtien. Tuhkarokon sairastaminen antaa elinikäisen immuniteetin.

Ehkäisy

Matka maahan, jossa tuhkarokko on edelleen väestössä yleinen (mm. laajalti kehitysmaissa) tai maahan, jossa on todettu epidemia, aiheuttaa sairastumisriskin niille, joita ei ole rokotettu. Rokotussuoja on syytä varmistaa erityisesti matkustettaessa pidemmäksi aikaa riskimaihin.

MPR-rokotus on hyvin turvallinen. Pienelle osalle (noin 5 %:lle) tulee kuumereaktio ja joillekin lievä tuhkarokkomainen ihottuma. Tila on viaton, eivätkä reaktion saaneet tartuta tautia. 1990-luvun lopulla kohistiin MPR-rokotuksen mahdollisesta yhteydestä autismiin. Tämä perustui yhteen virheelliseen tutkimukseen, eikä tällaista epäilyä asiantuntijoiden mukaan enää ole.

Koska tuhkarokko on vaarallinen etenkin pienille lapsille, tuhkarokon ehkäisyyn käytetään paljon vaivaa. Yksittäisenkin tuhkarokkopotilaan ympäristöstä haetaan kaikki sairastavan lähellä olleet, ja näiden joukosta etsitään rokottamattomat henkilöt mahdollista rokotusta ja terveyden seuraamista varten. Samassa huoneessa tai kulkuvälineessä olokin aiheuttaa tuhkarokon tartuntariskin.

Milloin hoitoon?

Aina, jos epäilee lapsellaan tai itsellään tuhkarokkoa, on syytä ottaa yhteys terveydenhuoltoon. Jos tauti osoittautuu tuhkarokoksi, sairastuneen kanssa samoissa tiloissa olleet on etsittävä ja suojattava rokotuksella ne, jotka eivät ole sairastaneet tuhkarokkoa tai joita ei ole jo rokotettu. Näin voidaan ehkäistä epidemioita.