Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Tuleva influenssa
 
 

Turistiripuli

Lääkärikirja Duodecim
10.12.2012
sisätautien erikoislääkäri, infektiolääkäri Jukka Lumio

Ripuli on tavallisin matkailijoiden terveysongelma. Yleisimmin ripulin aiheuttaa ruoasta tai juomasta saatu bakteeri. Bakteerien tai virusten joutuminen uimavedestä suuhun voi myös aiheuttaa ripulin. Yleisimmät turistiripulin aiheuttajat ovat kolibakteeri, kampylobakteerit, salmonella ja shigellabakteeri. Etenkin lapsilla viruksetkin (norovirus) ovat verraten yleisiä turistiripulin aiheuttajia.

Yleisyys

Viikon tai kahden turistimatkalla Itä-Eurooppaan, Välimeren maihin tai Pohjois-Amerikan lomakohteisiin noin 10 % saa ripulin. Tropiikin matkoilla sairastuvien osuus voi olla jopa 30 %. Turistiripuli on useimmiten vain suuri harmi ja sillä on harvoin vakavia seurauksia. Kuume liittyy joka kymmenenteen turistiripuliin. Vain joka kymmenes ripuloiva joutuu ottamaan yhteyttä lääkäriin ja joka sadas joutuu sairaalahoitoon.

Uudet tehokkaat vatsahaava- ja närästyslääkkeet (erityisesti H2-salpaajat ja protonipumpun estäjät, ks. «Närästyslääkkeet (happolääkkeet)»1) vähentävät mahalaukun turistiripulilta suojaavaa happamuusvaikutusta. Väkeviä alkoholijuomia ei voi käyttää turistiripulin ehkäisyyn.

Hoito

Ripulia hoidetaan ensisijaisesti runsaasti nesteitä, mieluiten ripulijuomia nauttimalla. Jos ripuli kestää useita päiviä, myös ravinnon saannista on huolehdittava. Vastoin yleistä uskomusta, syöminen ei pahenna ripulia (vaikka sen jälkeen voi tulla ylimääräinen ulostuskerta) ja ravinto imeytyy myös ripulin aikana. Ripulilääkkeitä voi myös käyttää ohjeiden mukaan. Aikuisille ripulilääkkeistä suositeltavin on ilman reseptiä saatava loperamidi (ks. loperamidin lääkeopashaku «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=far&p_haku=loperamidi&p_loki=e»1 ). Alle 5-vuotiaille lapsille ja niille, joilla on veriripuli tai korkea kuume, tätä oirelääkettä ei suositella. Ripulilääke voi auttaa erityisesti matkapäivästä selviytymistä.

Turistiripuli kestää keskimäärin pari päivää eikä sen hoidossa yleensä tarvita antibioottia. Ripulia aiheuttavat bakteerit ovat kuitenkin viime vuosien aikana muuttuneet yhä vastustuskykyisemmiksi antibiooteille. Antibioottihoidon tulisi aina perustua lääkärin neuvoihin tai olla lääkärin opastamaa. Lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä mukaan lyhyen antibioottikuurin niille, joilla on sellainen perussairaus joka voi tehdä ripulista vakavan (esimerkiksi krooninen suolitulehdus, huonossa tasapainossa oleva diabetes, munuaisten toiminnan vajaus ja vaikea sydämen vajaatoiminta). Tällöin antibioottia olisi parempi ottaa aikaiseen hoitoon kuin jatkuvasti ehkäisynä. Turistiripulin hoidossa on yleisesti käytetty fluorokinoloniantibioottia tai atsitromysiiniä. Hoitoon neuvotaan ensin ottamaan kerta-annos lääkettä ja jos oireet eivät lievity, hoitoa jatketaan 500 mg kahdesti päivässä 3–5 päivän ajan. Fluorokinolonit voivat herkistää joitakin auringonvalolle.

Rokotteet

Lavantautiin on Suomessa kaksi rokotetta (Vivotif® suun kautta ja Typherix® pistoksena). Koleraan on myös rokote (Dukoral®, suun kautta). Niitä ei suositella tavallisille turistimatkoille (ks. «Matkailijan rokotukset»2). Nämä rokotukset eivät kuitenkaan vapauttaisi turvallisen ruokailun vahtimisesta, koska ne eivät estä kampylobakteerin, virusten, tavallisten salmonellojen, giardian ja ameeboiden aiheuttamia ripuleita.

Muu ehkäisy

Turistiripulin riski riippuu olennaisesti siitä, missä syö ja mitä syö. Käsien pesu tai desinfektio apteekista saatavalla käsidesinfektioaineella ennen ruokailua ei ole yhtä tehokas keino kuin turvallinen ruokailuvalinta. Desinfektioaine ei ole tehokkaampi kuin saippuapesu.

Valitun ravintolan keittiön tarkastamisesta ei ole hyötyä ja se voi vain pelottaa pois hyvästä ruokapaikasta. Tärkeämpää on mitä tilaa. Kuumaksi kypsennetyt ruoat ovat turvallisimpia.

Vältettäviä ruokia ovat etenkin

 • pullottamattomat juomat ja jääkuutiot
 • pakkaamaton maito, kerma ja jäätelö
 • kylmät tai puutteellisesti kuumennetut liha-, kala-, äyriäis- ja munaruoat
 • majoneesipohjaiset salaatit
 • pesemättömät tai vesijohtovedellä pestyt hedelmät ja vihannekset.

Todennäköisimmin turvallisia ovat

 • leipä ja muut kuivat viljatuotteet
 • kuumina tarjoiltavat keitot
 • vastavalmistetut, kuumat liha- ja kalaruoat
 • kuumina tarjottavat vihannekset
 • itse kuoritut hyvälaatuiset hedelmät
 • pullotetut, mieluiten hiilihappoa sisältävät juomat.

Käytännöllisesti katsoen kaikissa turistien suosimissa kaupungeissa ja niiden tyydyttävissä ja hyvissä hotelleissa juomavesi on nykyään rittävän puhdasta esimerkiksi hampaidenpesuun. Tätä voi kysyä matkaoppailta, jos on ryhmämatkalla. Varovaisimmat voivat ostaa hotelliin pulloitettua vettä suuhygieniaankin.

Lisää tietoa turistiripulin aiheuttajista ja sen ehkäisystä

Matkailijan terveys, ks. «Matkaripuli»3

Lääkärikirja Duodecimin artikkeleita aiheeseen liittyen:

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi