Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Zika
 
 

Keuhkoputkentulehdus aikuisella (bronkiitti)

Lääkärikirja Duodecim
27.11.2012
Infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Yskä on yleinen nuhakuumeen (ks. «Nuhakuume, flunssa»1) oire. Flunssaan liittyvä yskä kestää keskimäärin kaksi viikkoa, usein kolmekin viikkoa. Äkillinen keuhkoputkitulehdus on oikeastaan sama asia kuin yskä. Siihen liittyy usein ylempienkin hengitysteiden oireita kuten äänen käheyttä, nuhaa ja kurkkukipua. Toisin kuin kurkunpään ärsytyksestä johtuva yskässä, keuhkoputkitulehduksessa yskänärsytys tuntuu tulevan "syvältä" ja yskä on useimmiten kuivaa ja yskökset vähäisiä.

Keuhkoputkentulehduksen oireet

Äkillinen keuhkoputkitulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. Alkuun ysköksiä ei nouse tai ne ovat niukkoja, mutta myöhemmin yskiessä voi nousta paksuakin limaa vaikka mukana ei ole bakteeritulehdusta. Äkillinen keuhkoputkitulehdus paranee suurimmassa osassa tapauksista itsekseen parin kolmen viikon kuluessa. Yskänlääkkeet ja antibiootit eivät jouduta paranemista. Vaikka äkillisessä keuhkoputkitulehduksessa yskä olisi pitkäkestoinen, siihen ei liity aivan ensipäiviä lukuun ottamatta kuumetta tai huonoa yleiskuntoa.

Pitkittynyt (krooninen) keuhkoputkentulehdus

Krooninen keuhkoputkitulehdus on tauti, jossa vauriot keuhkoputkien limakalvoissa ovat pysyviä ja aika ajoin tulee limaisempia yskävaiheita, kroonisen keuhkoputkitulehduksen pahenemisvaiheita. Nekin liittyvät usein virustulehduksiin. Kroonisen keuhkoputkitulehduksen tärkein taustatekijä on tupakointi. Kroonisen keuhkoputkitulehduksen pahenemisvaiheissa käytetään kuitenkin usein antibioottihoitoa, etenkin jos pahenemiseen liittyy yleisoireita kuten kuumetta (ks. «Kuume»2).

Keuhkoputkentulehduksen itsehoito

Yskää voi lievittää riittävä juominen, joka pitää limakalvot kosteina ja joka voi auttaa sitkeän liman yskimisessä pois keuhkoputkista. Yskänlääkkeiden teho on vähäinen (ks. «Tavallisesti käytetyillä yskänlääkkeillä ei ole tehoa flunssayskään»3). Niistä voi olla apua erityisesti jos yskänärsytys vaikeuttaa nukahtamista. Reseptillä saatavat yskänlääkkeet eivät ole tehokkaampia kuin käsikauppalääkkeet. Tupakoinnin lopettaminen jouduttaa viruksen aiheuttaman keuhkoputkitulehduksen paranemista.

Mitä muuta pitkittyneen yskän takana voi olla

Tärkein syy pelkkään pitkittyneeseen yskään äkillisen hengitystietulehduksen jälkeen on poskiontelotulehdus. Siinä poskionteloista etenkin yöllä valuu eritettä joka kuivaa hengitysteihin ja ärsyttää niitä jatkuvasti (ks. «Sivuontelotulehdus (poskiontelotulehdus)»4). Pitkittyneen yskän syitä ovat myös allerginen ärsytys (astma ks. «Astma»5), sydämen toiminnan vajaus (usein aamuyöllä vaivaava yskä) ja mahalaukun sisällön takaisinvirtaus hengitysteihin yöaikaan (ks. «Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)»6). Nämäkin vaativat lääkärin selvittelyitä jos yskä kestää viikkokausia.

Milloin hoitoon

Jos kuume yskivällä aikuisella on korkea (yli 38,5) ja väsymys on ankara tai henkeä ahdistaa, on heti hoitoarvioon lähteminen tarpeen.

Jos yleiskunto säilyy tyydyttävänä mutta yskä ei ole edes lievittymässä kolmannella tautiviikolla, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Sillä ei ole merkitystä nouseeko ysköksiä tai ei.

Muutamaa alkupäivää pitemmälle jatkuva kuume (yli 38 astetta) hengityksen muuttuminen raskaammaksi ja kipu hengittäessä tai yskösten verisyys ovat syitä lääkärissäkäyntiin jo aiemmin. Kuumeisessa taudissa lääkärissä voidaan erottaa antibioottihoitoa vaativa keuhkokuume keuhkoputkentulehduksesta veritestein (ks. «CRP (P-CRP)»7) ja röntgenkuvalla.

Lisää tietoa keuhkoputkitulehduksesta

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio, ks. «ö-poistettu Keuhkoputkitulehdus (äkillinen)»8.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi