Etusivu » Angioödeemat ("allerginen turvotus")

Angioödeemat ("allerginen turvotus")

Lääkärikirja Duodecim
19.8.2014
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Angioödeemaa (Angioedeema) on 15–20 %:lla väestöstä ainakin kerran elämässään. Sillä tarkoitetaan pienen ihoalueen tai limakalvon, esimerkiksi huulen, kielen, nielun, sormen, käsivarren, silmäluomen tai posken, turpoamista (kuva «Angiöodeema (turvotus) kasvoissa»1). Angioödeemat voidaan jakaa tavallisiin, joita on yli 99 % angioödeemista ja perinnöllisiin, hereditaarisiin angioödeemiin (HAE), joita on alle 1 % tapauksista.

Angioödeemat voidaan myös jakaa syntymekanisminsa mukaan: 1) syöttösoluvälitteisiin, 2) bradykiniinivälitteisiin ja 3) ilman tunnettua syytä kehittyviin turvotuksiin.

Syöttösoluvälitteiselle angioödeemalle on tyypillistä samanaikainen nokkosihottuma ja kutina sekä toisinaan myös nieluturvotus, hengenahdistus ja verenpaineen lasku. Syöttösoluista vapautuu välittäjäaineita (mm. histamiinia), jotka laajentavat ihon verisuonia ja lisäävät nesteen tihkumista kudokseen. Tällä mekanismilla syntyy angioödeema, joka liittyy pitkäaikaiseen eli krooniseen nokkosihottumaan (urtikariaan), systeemiseen mastosytoosin sekä allergisiin reaktioihin tai anafylaksiaan. Allergian aiheuttaja voi olla ruoka-aine kuten maapähkinä, pistävä hyönteinen kuten mehiläinen tai ampiainen tai lääke kuten asetyylisalisyylihappo tai steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet. Turvotus kehittyy voimakkaimmilleen minuuteissa tai muutamassa kymmenessä minuutissa. Se kestää 1–3 vuorokautta ja häviää merkkiä jättämättä.

Bradykiniinivälitteisessä angioödeemassa ei ole nokkosihottumaa eikä kutinaa, mutta siihen voi liittyä punoittava kutiamaton ihottuma (erythema marginatum), voimakasta vatsakipua, äkillistä voimakasta väsymystä ja päänsärkyä. Tällä mekanismilla syntyy perinnöllinen angioödeema (HAE) ja angioödeema, joka liittyy verenpainelääkkeiden angiotensiinireseptorisalpaajien (lääkkeen vaikuttavan aineen nimessä 'sartaani') ja ACE-estäjien ('priilit') käyttöön. Mainittujen lääkkeiden aiheuttama angioödema voi tulla jo ensimmäisestä lääkeannoksesta, useimmin kuitenkin 3–4 kk:n kuluttua lääkityksen alusta, mutta joskus vasta 2 hoitovuoden jälkeen. Turvotus tulee satunnaisesti päivien, joskus viikkojen välein. Perinnöllistä angioödeemaa (HAE) on Suomessa 100-150 ihmisellä. Se esiintyy suvuittain. Oireilu alkaa lähes aina alle 30-vuotiaana. HAE-taudissa yksi bradykiniinin tuottoa säätelevistä tekijöistä, C1-inhibiittori, puuttuu tai toimii huonosti, ja bradykiniinia pääsee kertymään. Turvotus kehittyy voimakkaimmillensa 8–12 tunnin sisällä ja häviää joskus vasta 5 vuorokauden kuluttua.

Angioödeeman syntymekanismi on osassa tapauksia tuntematon. Tällaisia turvotuksia on mm. infektioiden yhteydessä tai ne voivat olla joidenkin lääkkeiden (mm. kalsiumkanavan salpaajat, amiodaroni, metoprololi, risperidoni ja paroksetiini) tai yrttivalmisteiden laukaisemia. Turvotukseen ei liity nokkosihottumaa.

Taudin toteaminen

Angioödeemaa diagnosoitaessa on tärkeintä hyvät esitiedot. Käyttökelpoisia laboratoriotutkimuksia ei juurikaan ole: syöttösoluvälitteisessä angioödeemassa voidaan oireiden aikana ottaa S-tryptaasikoe (anafylaksia) ja perinnöllistä angioödeemaa epäiltäessä ns. HAE paketti.

Jos nokkosihottumaan liittyvän huulten, suun ja nielun angioödeeman epäillään johtuvan ruoka-allergiasta, tehdään iho-ja verikokeita.

Hoito

Tavallisessa angioödeemassa antihistamiini ei auta, mutta mahdolliseen samanaikaiseen nokkosihottumaan se yleensä tehoaa. Kyypakkaus® (sisältää hydrokortisonia)helpottaa turvotusta yleensä jonkin verran, samoin turvonneen kohdan hautominen kylmällä.

Lääkärin hoitokeinoja ovat syöttösoluvälitteisessä angioödeemassa prednisoloni, ja hengitysteitä ahtauttavassa anafylaktisessa reaktiossaadrenaliini-injektio. Nämä hoidot määrätään tavallisesti myös kotiin ensiapulääkkeiksi.

Bradykiniinivälitteisen angioödeeman kohtaushoitona käytetään bradykiiniinin estäjää ikatibanttia, C1-esteraasin estäjää tai traneksaamihappoa, Kortisonista, antihistamiinista ja adrenaliinista ei ole apua.

Milloin hoitoon?

  • Hoitoon hakeudutaan välittömästi, jos turvotus on kielessä tai nielussa ja on ahtauttamassa hengitysteitä, tai jos turvotukseen liittyy laaja-alainen nokkosihottuma ja verenpaineen lasku (anfylaksia), tai jos turvotusten lisäksi on kovia, aaltomaisia vatsakipuja.
  • Perinnöllistä angioödeemaa sairastavat noudattavat hoitavan lääkärin ohjeita kohtaushoidosta.
  • Jos angioödeemaan liittyy nokkosihottumaa eivätkä turvotusoireet ole kovin häiritseviä, hakeudutaan hoitoon lähiviikkoina.
  • Jos turvotus on toistuvaa, mutta se ei ahtauta hengitysteitä, noudatetaan hoitavan lääkärin ohjeita.

Ehkäisy

Tavallista angioödeemaa ei voida ehkäistä. Verenpaine- ja särkylääkkeistä johtuvissa tapauksissa vältetään mainittuja lääkkeitä. Niitä korvaavia lääkkeitä on saatavilla. HAE-kohtauksia voidaan ehkäistä mm. traneksaamihapolla.

Käytettyjä lähteitä

Laura J. Bouchard LJ, Hyry H, Meri S. Perinnöllinen angioödeema Duodecim 2012; 128: 2547–54.

Inomata N. Recent advances in drug-induced angioedema. Allergol Int. 2012; 61: 545–57.

Longhurst H, Cicardi M. Hereditary angio-oedema. Lancet. 2012; 379: 474–81.

Gulec M, Caliskaner Z, Kartal O, Erel F, Karaayvaz M. Not all ACE inhibitor related angioedema is always evident: a case which is misdiagnosed as panic attack and speech disorder. Allergol Immunopathol (Madr). 2007; 35: 278–9.

Li HH. Angioedema. www.emedicine.medscape.com/article/135208.

Bingham CO. An overview of angioedema.www.uptodate.com