Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Matkailijan rokotukset
 
 

Olkanivelen sijoiltaanmeno

Lääkärikirja Duodecim
30.10.2015
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syntytapa ja oireet

Olkaluun sijoiltaanmeno on tavallinen seuraus olkaniveleen kohdistuneesta voimakkaasta iskusta tai koko yläraajan äkillisestä riuhtaisusta, tavallisimmin kaatumisen yhteydessä. Yleensä tällöin olkaluun pää joutuu pois nivelkuopasta ja siirtyy etusuuntaan. Olkanivelen liikuttelu aristaa eikä olkavarren nostaminen onnistu. Niveltä yläpuolelta painellessa saattaa tuntua kuoppa. Mikäli sijoiltaanmeno on aiheuttanut hermojen venytystä, kädessä voi tuntua puutumista tai pistelyä, varsinkin sijoiltaanmenon hetkellä.

Milloin hoitoon

Sijoiltaanmeno edellyttää lääkärin suorittamaa paikoilleen asettelua, joten on syytä hakeutua hoitoon aina, kun olkaniveleen kohdistuneen iskun tai riuhtaisun jälkeen nivelessä on kovaa kipua, sen muoto poikkeaa tavallisesta tai olkavartta ei pysty nostamaan. Sijoiltaanmenon selvittämiseksi tarvitaan yleensä röntgenkuvaus. Lisäksi on selvitettävä, että sijoiltaan mennyt olkaluu ei ole vaurioittanut hermoja ja verisuonia. Kuvaaminen on usein tarpeen myös luuvaurioiden selvittämiseksi etenkin, jos vamma on syntynyt voimakkaan väkivallan seurauksena.

Hoito

Sijoiltaan mennyt olkaluu saadaan yleensä paikoilleen manipuloimalla (lääkärin käsiotteilla), kun sitä ennen kipulääkityksen tai puudutuksen avulla hartialihasten jännitys poistetaan. Koska sijoiltaanmenon yhteydessä syntyy vaurioita nivelkapseliin ja -siteisiin, paikoilleen asettelun jälkeen olkavarsi sidotaan vartaloon kiinni kolmeksi viikoksi. Tänä aikana olkavartta ei saa kääntää liiaksi ulospäin. Hyvä nyrkkisääntö on ”pitää käsi näkyvissä”, eli kättä ei saa viedä sellaiseen asentoon, että sitä ei eteenpäin katsoessa näe. Kolmen viikon jälkeen on syytä aloittaa aktiivinen liikeharjoittelu kuitenkin niin, että olkavarren kääntämistä ulospäin vältetään 6 viikon ajan vammasta (ks. «Olkanivelen sijoiltaanmeno - harjoitusohjelma»1). Hoidosta huolimatta olkanivel voi vastedes mennä helpommin sijoiltaan. Useasti toistuvan olkanivelen sijoiltaanmenon hoidoksi voidaan tarvita leikkausta.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Pajarinen J. Olkanivelen sijoiltaanmeno. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, päivitys 10.6.2013.

Seade LE, Josey R. Shoulder Dislocation. http://emedicine.medscape.com/article/93323, päivitys 27.8.2018 (vaatii käyttäjätunnuksen).

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi