Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Allerginen nuha
 
 

Ihon okasolusyöpä

Lääkärikirja Duodecim
29.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Ihon okasolusyöpä (Epidermoidikarsinooma, Spinaliooma, Carcinoma epidermoides, Carcinoma spinocellulare, Carcinoma squamocellulare) on yhteydessä auringon ultraviolettisäteilyyn selvemmin kuin muut ihosyövät. Niitä tavataan Suomessa vuosittain noin 900 uutta tapausta. Okasolusyöpä ilmestyy usein terveen näköiseen ihoon tai huulipunan alueelle. Se voi myös alkaa kroonisesta haavasta, aktiinisesta keratoosista (ks. «Aktiininen keratoosi eli aurinkokeratoosi»1), aktiinisesta huulitulehduksesta «Huulitulehdus»2 tai Bowenin taudista (ks. «Ihon pintasyöpä (Bowenin tauti)»3). Osa okasolusyövistä saattaa lähettää etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin. Aktiinista keratoosia ja Bowenin tautia pidetään okasolusyövän esiasteina. Keratoakantooma (ks. «Keratoakantooma»4) on ihosairaus, joka muistuttaa mikroskooppiselta kuvaltaan okasolusyöpää. Vuosia kestävä immunosuppressiivinen hoito esimerkiksi elinsiirtopotilailla altistaa okasolusyövälle. Genitaalialueen okasolusyövässä on usein mukana jokin kodyloomia aiheuttava syylävirus (human papilloma virus, HPV, ks. artikkelit «Papilloomaviruksen aiheuttama kondylooma eli visvasyylä miehellä»5, «Papilloomavirus naisella, kondylooma»6).

Oireet

Okasolusyöpä on aluksi ihonvärisestä punertavaksi muuttuva kyhmy, joka kasvaa nopeasti, muuttuu karstaiseksi ja haavautuu, ks. kuva «Okasolusyöpä»1. Sen läpimitta on todettaessa tavallisesti 1–3 cm, mutta kyhmy voi kasvaa laajaksi, ks. kuva «Okasolusyövän kyhmy»2. Niitä on tavallisimmin kasvoissa, päänahassa käsien päällä tai kroonisessa haavassa. Huulessa okasolusyöpä haavautuu varhaisessa vaiheessa, ks. kuva «Okasolusyöpä huulessa»3.

Taudin toteaminen

Nopeasti kasvava okasolusyöpä kiinnittää huomiota muualla kehossa, mutta kroonisessa haavassa se voi kätkeytyä haavakudokseen niin, ettei sitä osata epäillä kuukausiin. Diagnoosi tehdään aina koepalasta, joka otetaan paikallispuudutuksessa. Jos paikalliset imusolmukkeet tuntuvat suurentuneilta, niistäkin otetaan näyte mikroskooppitutkimukseen. Nopeasti kasvaneessa, haavautuneessa okasolusyövässä vartijaimusolmukkeet poistetaan mikroskooppitutkimusta varten.

Hoito

Okasolusyöpä poistetaan tavallisesti kirurgisesti. Syövän ympäriltä pyritään poistamaan vähintään 5 mm tervettä kudosta. Myös sädehoito on mahdollinen. Seurannan tiheys ja pituus riippuvat syövän aktiivisuudesta ja siitä, kuinka paljon tervettä kudosta kasvaimen ympäriltä pystytään leikkauksessa poistamaan ja onko syöpä levinnyt imusolmukkeisiin.¨

Ehkäisy

Vaaleaihoisten helposti auringossa palavien henkilöiden on vältettävä auringon ultraviolettisäteilyä pienestä pitäen. Vaatetus antaa paremman suojan kuin auringonsuojavoiteet.

Katso myös «Aikuisten syövät ja suun terveys»16.

Käytettyjä lähteitä

Majamaa H. Luomet ja ihosyöpä (basaliooma ja epidermoidikarsinooma). Lääkärin käsikirja.

Laukkanen A, Rummukainen J, Kivinen J, Lappalainen K. Ihon okasolusyöpä ja sen esiasteet. Duodecim 2006; 122: 71–9. «http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo95415.pdf»1

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi