Etusivu » Rasvasyylä (rasvaluomi, "vanhuuden syylä")

Rasvasyylä (rasvaluomi, "vanhuuden syylä")

Lääkärikirja Duodecim
15.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Rasvasyylä eli rasvaluomi (vanhuuden syylä, keratosis seborrhoica, seborrooinen keratoosi, verruca seborrhoica, verruca senilis) on hyvin yleinen ihon pintaosien kasvain. Taipumus niihin on perinnöllistä, mutta niitä on käytännöllisesti katsoen kaikilla yli 75-vuotiailla. Rasvasyyliä alkaa ilmestyä joillekin jo 20–30-vuotiaana, jolloin niitä on jo 10–20 %lla, ja niiden esiintyvyys ja lukumäärä kasvavat iän lisääntyessä. Rasvasyylät ovat hyvänlaatuisia, eikä niillä ole taipumusta muuttua pahanlaatuisiksi. Rasvasyylät voidaan eri laboratoriomenetelmin jakaa muutamaan eri tyyppiin, mutta käytännössä sitä ei tehdä.

Oireet

Rasvasyylä on aluksi pieni, ihonvärinen tai hieman ruskehtava, karhea, matala kohouma ihossa (kuva «Rasvasyylä otsassa»1). Se kasvaa hiljalleen paksuutta ja laajenee. Selvästi näkyvien ja kosmeettisesti häiritsevien rasvasyylien koko vaihtelee muutamasta millimetristä useihin senttimetreihin (kuvat «Rasvasyyliä selässä»2 «Rasvasyylä ohimon seudussa»3). Kun rasvasyylä paksuntuu, se murentuu helposti (kuva «Rasvasyylä (vanha ja hauras)»4). Pitkään kestäneet rasvaluomet tummuvat ja saattavat olla lopulta kirjavia tai pikimustia (kuva «Rasvasyylä, musta»5).

Rasvaluomia on kasvoissa, päänahassa, korvalehdissä ja etenkin vartalolla rasvaisilla ihoalueilla yläselässä ja ylärinnassa. Vartalolla niitä on joskus vieri vieressä. Monet tutkijat pitävät säärissä ja käsivarsissa esiintyviä stukkokeratooseja «Stukkokeratoosi ("kipsisarveistuma", "kilpisarveistuma")»1 rasvasyylinä, vaikka ne ulkonäkönsä ja esiintymisensä puolesta poikkeavat tavallisista rasvasyylistä.

Jos rasvaluomia tulee parin vuoden aikana erittäin runsaasti, niiden taustalta voi löytyä syöpä tai muu pahanlaatuinen sairaus.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on useimmiten selvä kertavilkaisulla. Epätyypillisessä paikassa oleva tai epätyypillisen värinen kasvain poistetaan kokonaan tai osittain näytteeksi mikroskooppitutkimusta varten.

Itsehoito

Pienen, murentuvan rasvasyylän voi repäistä kynnellä pois. Harvoin sitä saa kuitenkaan niin hyvin pois, ettei se kasvaisi uudelleen samaan paikkaan.

Milloin hoitoon?

Lääkäriin on syytä lähteä, kun rasvasyylä häiritsee kosmeettisesti tai diagnoosi ei ole selvä. Lääkäri poistaa syylät tavallisesti tarkoitusta varten suunnitellulla kauhalla tai rengasveitsellä. Pieniä syyliä ei tarvitse puuduttaa. Myös nestetyppijäädytys on käypä hoito, ks. artikkeli «Ihon jäädytyshoito (kryohoito)»2.

Kun rasvasyyliä on vartalolla vieri vieressä, niiden kasvua voidaan hillitä tretinoiinivoiteella (tretinoiini = A-vitamiinihappo, jota käytetään aknen ja ihomatojen hoitoon). Voidetta käytetään kuukausia yhteen mittaan.

Ehkäisy

Rasvasyylien syntyä ei voi ehkäistä.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Balin A K. Seborrheic keratosis. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1059477-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)