Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Kuka pelkää punkkia
 
 

Struuma (suurentunut kilpirauhanen)

Lääkärikirja Duodecim
25.2.2013
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Struuma tarkoittaa suurentunutta kilpirauhasta. Normaalisti kaulan alaosassa sijaitseva kilpirauhanen painaa noin 20 grammaa (ks. kuva «Kilpirauhanen»1), struumassa sen koko on selvästi suurempi. Kilpirauhanen voi suurentua tasaisesti, mutta usein struuma koostuu monista pienistä kyhmyistä, jolloin kyseessä on kyhmystruuma.

Syyt

Ravinnon liian vähäinen jodin määrä aiheuttaa struumaa. Suomessa esiintyi aikaisemmin monin paikoin jodin puutetta, minkä seurauksena struuma oli yleinen. 1950-luvulta lähtien ruokasuolaan on lisätty jodia, ja sen ansiosta struuma nykyään on harvinainen.

Jodinpuutteen hävittyä struuman aiheuttaja on yleensä kilpirauhasen tulehdus (ks. «Kilpirauhasen tulehdukset (tyreoidiitit)»1) tai jokin kilpirauhasen toimintaan liittyvä perinnöllinen häiriö.

Oireet

Useimmiten kyhmystruumaan ei liity häiriöitä kilpirauhashormonin tuotannossa, jolloin se ei yleensä haittaa terveyttä. Koska kilpirauhanen sijaitsee lähellä ihoa, iso struuma näkyy ja voi haitata ulkonäköä. Usein tämä kosmeettinen haitta on ainoa struuman aiheuttama ongelma.

Joskus struumaan liittyy kiliprauhasen liikatoimintaa (ks. «Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi, "myrkkystruuma")»2). Silloin kun kilpirauhanen suurenee kilpirauhasen tulehduksen seurauksena, oireena voi olla aristusta kilpirauhasessa ja tulehdukseen liittyviä kuita oireita (ks. «Kilpirauhasen tulehdukset (tyreoidiitit)»1)

Jos struuma on iso, se voi aiheuttaa epämiellyttävää oloa kaulalla, esimerkiksi paidankaulus ahdistaa. Struuma saattaa joskus pullistua myös sisäänpäin siinä määrin, että se painaa ruokatorvea tai henkitorvea, jolloin ilmaantuu nielemisvaikeuksia tai hengitysongelmia.

Hoito

Struuma ei sinänsä ole vaarallinen eikä sitä aina tarvitse hoitaa. Jos struuma on iso tai kasvaa melko nopeasti, tarvitaan hoitoa. Iso ja ympäristöä painava tai selvän kosmeettisen haitan aiheuttama struuma leikataan. Hoidoksi voidaan valita myös pitkäaikainen tyroksiinihormonihoito. Tutkimusten mukaan tyroksiinihoidolla yli puolet struumista pienenevät keskimäärin kolmanneksen.

Ehkäisy

Riittävä jodin saanti ravinnosta ehkäisee tehokkaasti struuman syntyä. Suolaan lisätyn jodin ja ravinnon monipuolistumisen ansiosta jodinpuutetta ei Suomessa enää esiinny. Siksi erityiset ravinto-ohjeet struuman ehkäisemiseksi eivät ole tarpeen. Kilpirauhasen tulehduksen ja synnynnäisten häiriöiden yhteydessä esiintyvään struumaan ei tunneta ehkäisykeinoja.

Käytettyjä lähteitä

Schalin-Jäntti C. Kyhmy kilpirauhasessa tai suurentunut kilpirauhanen. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Päivitetty 18.10.2010. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi